KONFERENCIJA O SIRIJi

Kerry: Al-Assadovi dani su odbrojeni

John Kerry
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
22.01.2014.
u 20:49

Sirijski ministar predstavniku oporbe kazao da je plaćenik i izdajica, a ovaj mu odgovorio da je on terorist i ubojica.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, na otvaranju mirovne konferencije Ženeva 2, koja je danas počela u švicarskom Montreuxu, a na kojoj sudjeluje oko 40 zemalja i međunarodnih organizacija, pozvao je sukobljene strane da iskoriste priliku i riješe konflikt te da nađu političko rješenje krize u Siriji. Cilj je konferencije dogovor o hodogramu za Siriju, na osnovi onoga koji su u lipnju 2012. godine prihvatili SAD, Rusija i druge velike sile. Tim je planom predviđeno stvaranje prelazne vlade, a poslije i organiziranje izbora.

Već u ionako napetoj atmosferi, prvog dana mirovne konferencije zabilježeno je nekoliko incidenata između ministra vanjskih poslova Sirije Walida al-Moallema i vođe sirijske oporbe Ahmada Jarbe. Al-Moallem je optužio Jarbu da je „plaćenik i izdajica“, a Jarba mu je uzvratio da je on „terorist i ubojica“. Analitičari ne vjeruju da će ta mirovna konferencija postići ikakav cilj jer obje strane čvrsto se drže svojih stajališta.

Vođa sirijske oporbe Ahmad Jarba pozvao je vladu da poštuje sporazum postignut na konferenciji Ženeva 1 i preda vlast prijelaznom tijelu, istaknuvši da sirijski predsjednik Bashar Al-Assad nikako ne može ostati na vlasti jer je odgovoran za zločine protiv čovječnosti u Siriji. Posebno ne nakon što su objavljene fotografije na kojima se vide zatvorenici koje su mučili sirijski pripadnici snaga sigurnosti i koje podsjećaju na nacističke zločine iz Drugog svjetskog rata. John Kerry, koji je kazao da je konferencija test za međunarodnu zajednicu u pronalaženju rješenje za okončanje sukoba, također je naglasio kako “Al-Assad ne može imati mjesto u tranzicijskoj vladi jer je izgubio legitimitet lidera“. S druge strane, ministar vanjskih poslova Sirije Al-Moallem naglasio je kako „svi trebaju znati da nitko na svijetu nema pravo povući legitimitet predsjednika ili vlade, osim samih Sirijaca”.

>>Stravične fotografije kao dokaz sustavnih mučenja u Siriji

>>Sirijsko kemijsko oružje prekrcat će se u Italiji

Komentara 5

Avatar naroz
naroz
21:42 22.01.2014.

pa tamo je poginulo vise naroda nego u jugi i protjertano isto tako a zapan neradi nista, a zasto? Jakop je sa jugo i srbijom kosu ini niko i nista i zapad moze da radi sta god hoce a sirija ne druga prica moj baja, nesmiju amerikanci i zapad bas tako da ode i bombarduju siriju kao srbe i srbiju, bilo bi vraga sve rakete ispaliti na izrael ama sve sto imaju i zato se boji da "boji" zapad da napadnu siriju. A amerikanci su govorili kako nered na balkanu moze dovesti do veceg nereda u okolini kao turska grcka za nalog a dije razlog da siriju ahhhh pa zar to nije veci razlog

ZA
zavrzlama
09:37 23.01.2014.

Terorista je ovaj na slici..

Avatar Alfons_x
Alfons_x
21:05 22.01.2014.

Nitko nema pravo odlučivati o legitimitetu sirijskog predsjednika osim samih sirijaca...sve je čovjek jasno rekao....no stoka koja sebe proziva kojekakvim liderima "zapada" oporbe i tako dalje uzima sebi to pravo odlučivati o nečijem legitimitetu? Sjetimo se koliko puta su takozvanoj "oporbi" nuđeni izbori, no ovi ne žele niti čuti ako na njima sudjeluje Predsjednik Bashar Al Assad - Zašto? Zato što je na parlamentarnim izborima narod Sirije rekao svoje, i zato što bi na predsjedničkim izborima pobijedio Assad...takav vid demokracije "zapadu" ne odgovara, njima odgovaraju samo predstavnici koje oni "demokratski" postave, pa radilo se tu i o diktatorima poput Pinocheta ili Pahlavija....toliko o "zapadnoj" demokraciji i poštivanju volje naroda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije