SASTANAK U PARIZU

Kerry i Lavrov četiri sata pregovarali o Krimu

John Kerry i Sergej Lavrov
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
30.03.2014.
u 23:55

Razgovor ruskog ministra vanjskih poslova i američkog državnog tajnika trajao je četiri sata

Moskva i Washington pristali su raditi s ukrajinskom vladom i narodom kako bi riješili krizu, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon susreta s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem u Parizu, prenosi Reuters. Razgovor je trajao četiri sata.

Ako Zapad prihvaća pučem nametnutu kijevsku vladu, onda mora prihvatiti i legitimnost "krimskog referenduma", rekao je Lavrov u razgovoru za rusku televiziju Prvi kanal, prenosi RT.

Lavrov je u intervjuu izrazio uvjerenje kako je nemoguće pronaći rješenje za ukrajinske probleme bez jednoglasnog dogovora o uvođenju federalnog uređenja.

- Svaka regija mora imati priliku izravno birati lokalne vlasti - rekao je Lavrov, dodajući kako je federalizacija jedino rješenje da svim regijama bude ugodno.

Lavrov je sankcije koje je Zapad uveo Rusiji nazvao slijepim putem. Tvrdi da je su njihovi zapadni partneri godinama radili na "otkidanju" Ukrajine od Rusije, a kad su shvatili da su pogriješili nisu htjeli priznati pogrešku, već su se odlučili za sankcije kako bi izrazili frustracije na najdostojanstveniji način.

- Vrlo je očito da Zapad želi da sankcije izgledaju osobno, želi ih predstaviti kao da ciljaju pojedince. Pa, ne uživamo u tim sankcijama, ali ne osjećamo ni bol. Proživjeli smo mnogo teža vremena - rekao je Lavrov.

Komentirajući izjavu američkog predsjednika Baracka Obame, koji je Rusiju nazvao regionalnom silom, Lavrov je rekao da Rusija odgovorom na izbor krimskog naroda nije izgubila živote, dok su američke "igre" u Iraku, Afganistanu, Libiji i Jugoslaviji odnijele tisuće života.

>> Lavrov smiruje tenzije: Nećemo slati vojsku u Ukrajinu

>> Na Krimu su prebacili vrijeme dva sata unaprijed!

Ključne riječi

Komentara 10

KI
Kissinger
07:31 31.03.2014.

kad bumo mi imali tipa kao LAVROV?

BE
Beethoven
09:22 31.03.2014.

U pregovorima Lavrov predstavlja Ruse, koji naravno žive na Krimu i ima legtimitet da ih predstavlja. Ne znam koga to predstavlja Kerry? Koliko to ima amerikanaca na Krimu? Neka kažu ameri i oni iz EU koga oni predstavljaju kad see miješaju u tuđe stvari. Osobno mislim, da oni predstavljaju svjetske lopove i nikoga više.

Avatar noemy-no
noemy-no
08:27 31.03.2014.

Lavrov je pametan covjek, kaze svima u brk sta misli, a vazi za jednog od najvecih diplomata u medjunarodnoj zajednici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije