sinj

KGK Alkar pokrenuo osnivanje Prvog konjičkog klastera u RH

Sinjska alka
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
17.03.2015.
u 14:52

Uprava Kluba uputila je u studenom gradonačelniku Sinja Ivici Glavanu inicijativu za osnivanje Prvog klastera konjičke industrije u Hrvatskoj sa sjedištem u Sinju

Konjičko galopski Klub Alkar Sinj nakon 47 godina postojanja i duge tradicije gdje su se sinjski alkari dugi niz godina učili vještinama jahanja, a konji se pripremali za vitešku igru Alku, s novoizabranom upravom kluba pokrenuo je nove, za grad Sinj, važne i vrijedne inicijative.

Na skupštini kluba održanoj u studenom 2014. godine u Sinju za predsjednika Kluba izabran je dr. vet. medicine Boško Filipović Grčić, veterinarski inspektor, nekada i dugogodišnji upravitelj hipodroma u Sinju, drugog po veličini u Hrvatskoj. Za podpredsjednicu kluba izabrana je dr. sc. Danica Ramljak, doktorica veterinarske medicine, znanstvenica s međunarodnom reputacijom te ekspert za inovacije i EU projekte. Među članovima uprave kluba su četverostruki pobjednik sinjske Alke Stipe Breko i dipl. iur Ivica Cvrlje, instruktor jahanja, trofejno nagrađivani jahač i bivši alkar i nekoliko drugih vrsnih jahača i stručnjaka za konjički sport.

Uprava Kluba uputila je u studenom gradonačelniku Sinja Ivici Glavanu inicijativu za osnivanje Prvog klastera konjičke industrije u Hrvatskoj sa sjedištem u Sinju.  O inicijativi je obaviješteno i nekoliko ministarstva Vlade Republike Hrvatske.

U okviru incijative čiji je nositelj KGK Alkar, uz partnerstvo Grada Sinja, svi drugi konjički klubovi na području Sinja i Cetinske krajine biti će pozvani da se učlane u klaster. Obitelj Jenjić iz KK Mustang koji godinama uspješno privlači turiste jahače iz cijele Europe već je izrazila spremnost uključenja u klaster.

Gradonačelnik Glavan je prihvatio ovu inicijativu i na tragu toga uputio dopis početkom prosinca 2014. godine Viteškom alkarskom društvu (VAD) da u okviru hipodroma u Sinju koji je inače u vlasništvu grada Sinja, a čiji dio besplatno koristi VAD za potrebe alkarske ergele ustupi 10 praznih bokseva za smještaj novih konja koji ce KGK Alkar služiti za pokretanje nove škole jahanja, za turističko jahanje i sve druge planirane aktivnosti. VAD je takoder pozvan da se uključi u inicijativu klastera konjičke industrije.

Gradonačelnik Glavan zadužio je dogradonačelnicu Kristinu Križanac za koordinaciju svih buducih aktivnosti ispred Grada Sinja prema KGK Alkar i klasteru.  U prvi konjički klaster u RH bit će pozvani hotelijeri Dalmacije, turističke agencije i turističke zajednice, proizvodjači opreme za jahanje, veterinarski djelatnici, sportski radnici i svi drugi pravni subjekti i pojedinci koji ce pronaći svoj interes u okviru ove inicijative koja ima svrhu oživljavanja sinjskog hipodromu tijekom cijele godine, što preko besplatne škole jahanja za sinjsku djecu do konjičkih utrka, te turističkog jahanja sa svrhom privlačenje sve većeg broja turista u Sinj i okolna mjesta.  

Dugi niz godina potencijal hipodroma u Sinju nije adekvatno iskorišten pa je ovo prilika za njegovo oživljavanje.

Podpredsjednica Kluba dr. sc. Danica Ramljak u tijeku je pregovora s nekoliko potencijalnih investitora koji u okviru hipodroma razmatraju izgradnju hotelskog smještaja koji bi Sinju itekako podigao turistički potencijal te je započela pregovore da se budući sinjski klaster odmah međunarodno umreži s najboljim klasterima konjičke industrije u Europi. Međunarodno umrežavanje otvoriti ce Sinju i ovom klasteru te KGK Alkar nove perspective. Također, Ramljak priprema nekoliko projekata vezano za ovu inicijativu za finaciranje iz EU fondova.

KGK Alkar ovim projektom nastavlja na tragu stare slave jer je u dosadašnjem radu iznjedrio na stotine izvanrednih jahača i alkara, a posebice su se istakli vrhunski jahači, državni prvaci u jahanju i vrsni alkari: Ivica Cvrlje, Bruna Stude, Mirko Penić, Ante Šimleša, Denis Gugić, Nenad Marić, Andrija Hrgović, Ivan Grčić, Lucija Ajduković, Tihomor Ajduković te višestruki slavodobitnici Alke: Janko Kelava, Ognjen Preost, Anđelko Vučković, Stipe Breko, Joško Marić i drugi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije