Rat u europi

Kijev predložio nove mjere u mirovnom planu; NATO sa 150 borbenih zrakoplova stigao u Skandinaviju

Aftermath of Russian strike in Kyiv region
Foto: National Police of Ukraine/REUTE
1/21
Autori: Vecernji.hr, Hina
29.05.2023.
u 23:14

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će rusko vodstvo pasti nakon poraza Kremlja u ratu protiv Ukrajine.

Ukrajinsko zrakoplovstvo priopćilo je u ponedjeljak da je tijekom noći srušilo 29 od 35 poslanih ruskih dronova, kao i 37 od 40 krstarećih projektila. Rusija je gađala vojna postrojenja i kritičnu infrastrukturu, navodi se na Telegram kanalu ukrajinskog zrakoplovstva. U prethodnim izvješćima ukrajinska vojska navela je da je napad ruske bespilotne letjelice tijekom noći oštetio dio infrastrukture u ukrajinskoj crnomorskoj luci Odesi, ključnoj za izvoz žitarica, nakon čega je izbio požar koji je brzo ugašen. Vojska nije precizirala je li šteta u luci ugrozila izvoz žitarica. Rusija je rano u ponedjeljak pokrenula val zračnih napada bespilotnim letjelicama i krstarećim projektilima na razne ciljeve, uključujući i glavni grad Kijev, a vojna uprava glavnog grada priopćila je da su obrambene snage oborile više od 40 meta.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Video Kijevske vlasti objavile snimku štete nakon granatiranja grada

Tijek događaja:

23:08 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je kako su "donesene odluke" o vremenu kada će ukrajinske postrojbe krenuti naprijed, što je još jedan nagovještaj da je Kijev spreman pokrenuti svoju dugo očekivanu protuofenzivu.

U svojem večernjem obraćanju ukrajinski predsjednik je kazao kako se sastao s vojnim dužnosnicima ne samo kako bi razgovarali o obuci, taktici i zalihama streljiva, već i o tome kada bi vojska mogla krenuti u napad."To je ono što je najvažnije, trenutak kada ćemo krenuti naprijed. Odluke su donesene'', poručio je Zelenski. 


20:23 - Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell u ponedjeljak je rekao da vjeruje da Rusija neće biti voljna pregovarati dok god nastoji pobijediti u ratu u Ukrajini, dodavši da "nije optimističan" po pitanju toga što bi se moglo dogoditi u ratu ovo ljeto. "Vidim koncentraciju vojske s obje strane, jasnu volju Rusije da pobijedi u ratu", rekao je Borrell u Barceloni. "Rusija neće pregovarati dok pokušava pobijediti u ratu."

Dodao je da je Rusija opetovano signalizirala da neće zaustaviti operaciju dok njezini vojni ciljevi ne budu postignuti. Borrellovi komentari dolaze isti dan kad je Rusija rekla da je njezina vojska pogodila ukrajinske zračne baze, a ukrajinske snage raketirale industrijske objekte unutar Rusije, dok obje strane nastoje zadobiti prednost prije očekivane protuofenzive Kijeva.

"Bojim se da će se od ovog trenutka do ljeta rat nastaviti. Putin je nagomilao više od 300 tisuća muškaraca tamo, dvostruko više nego kad je pokrenuo invaziju", rekao je Borrell novinarima nakon događaja. Ruska vojna prisutnost u Ukrajini je "ogromna" i još uvijek bombardira Ukrajinu svakodnevno i uništava civilnu infrastrukturu, dodao je. "Bojim se da to ne čine bez plana. Moramo biti spremni, što znači nastavak pomaganja Ukrajini, jer ako mi ne pomognemo, Ukrajina se sama ne može braniti", rekao je Borrell.


18:08 - Opsežne vojne vježbe u kojima sudjeluje oko 150 borbenih zrakoplova iz zapadnih zemalja, među kojima su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska, počele su u ponedjeljak u Finskoj, Švedskoj i Norveškoj, objavile su finske zračne snage. U spomenutim zemljama koje graniče s Rusijom, manevri bi trebali trajati gotovo dva tjedna, objavila je Finska, nova članica NATO-a, koja predvodi operaciju "Arktički izazov".

Pridruživši se početkom travnja NATO-u ova je nordijska država okončala svoju više desetljeća dugu prisilnu neutralnost, kao i vojnu nesvrstanost nakon što je Moskva napala Ukrajinu. Od 2013. nordijske zemlje svake dvije godine organiziraju vojne vježbe pod nazivom "Arktički izazov". U njima ove godine sudjeluje 14 nacija (12 članica NATO-a, Švedska, koja je u procesu pridruživanja i Švicarska).

Vježbe bi trebale završiti 9. lipnja, a u njima sudjeluju F-35 iz SAD-a i nekoliko europskih zemalja, francuski Rafale i Mirage, danski i nizozemski F-16, finski i švicarski F-18 te švedski Gripeni. Zrakoplovi će biti stacionirani u sjevernoj Norveškoj, Švedskoj i Finskoj, kao i u finskoj bazi Pirkkala-Tampere. Održavanje vojne vježbe poklapa se sa sastankom ministara vanjskih poslova NATO-a koji se ovaj tjedan održava u Oslu, ali i posjetom američkog ministra vanjskih poslova Antonyja Blinkena Finskoj u četvrtak i petak.


16:46 - Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija rekao je u ponedjeljak da bi u sklopu mirovnog sporazuma, u Rusiji uz granicu s Ukrajinom trebalo formirati demilitariziranu zonu od 100 do 120 kilometara.

Područje bi bilo nužno za zaštitu ukrajinskih krajeva od granatiranja, napisao je Mihajlo Podoljak na društvenoj mreži Twitter. "Ključna tema mirovnog sporazuma bi trebala biti uspostava zaštitnih mjera kako bi se izbjeglo ponavljanje agresije u budućnosti", rekao je.

VEZANI ČLANCI:

Kako bi se osigurala sigurnost stanovnika u nekoliko graničnih ukrajinskih pokrajina, naveo je da "će biti nužno uvesti demilitariziranu zonu od 100 do 120 kilometara na teritoriju belgorodske, brjanske, kurske i rostovske republike". Nazivanje ruskih pokrajina republikama izgleda kao aluzija na separatističke entitete u ukrajinskoj Donjeckoj i Luganskoj oblasti koje se nazivaju "narodnim republikama" i uživaju podršku Moskve. Podoljak je rekao da bi demilitarizirana zona isprva mogla biti pod međunarodnom kontrolom. "Vjerojatno, u inicijalnoj fazi s obaveznim međunarodnim kontrolnim kontingentom", rekao je.


15:20 - Sergej Lavrov optužio je Zapad za 'neprihvatljivu eskalaciju' rata zbog kontinuirane vojne potpore Ukrajini i zbog isporuke borbenih zrakoplova F-16. Smatra da je  to  pokušaj "oslabljivanja Rusije'" od strane "Washingtona, Londona i njihovih satelita u EU". Lavrovljevo upozorenje jučer je ponovio i ruski veleposlanik u Velikoj Britaniji Andrej Kelin, koji je upozorio UK da ne izdvaja dodatne resurse za Ukrajinu jer bi u suprotnom sukob mogao eskalirati, prenosi Dailymail.


15:00 - Današnji napad na Kijev ukupno je 16. ruski zračni napad na ukrajinsku prijestolnicu ovog mjeseca. Tijekom vikenda, dogodili su se  najveći napadi bespilotnim letjelicama na glavni grad Ukrajine tijekom kojih je ubijena jedna osoba, a dvije su ozlijeđene, prenosi Reuters.


13:35 - RIA, ruska državna novinska agencija javlja da su ruske snage pogodile ukrajinske zračne baze tijekom noći i da su svi njihovi ciljevi uništeni, prema nacionalnom ministarstvu obrane. Ukrajinski dužnosnici rekli su ranije da je Rusija gađala ciljeve diljem zemlje, koristeći desetke projektila i dronova, prenosi Reuters.

GALERIJA Rusi gađali Kijev dva dana zaredom

Aftermath of Russian strike in Kyiv region
1/21

13:32 - Harkiv treba pripojiti i spojiti s regijom Belgorod, rekao je guverner te oblasti. U snimci koju je podijelio novinar BBC-ja Francis Scarr, Vjačeslav Gladkov kaže ruskoj državnoj televiziji da je aneksija ukrajinske regije "najbolji način" zaštite ruskog područja. "Uključite Harkiv u Belgorodsku oblast. To je najbolji način da se riješi problem granatiranja regije Belgorod", kazao je.


11:29 - Na snimkama iz Kijeva vidi se kako ljudi bježe u zaklon, dok odjekuju eksplozije. 


11:27 - Guverner ruske oblasti Belgorod, koja graniči s Ukrajinom, rekao je u ponedjeljak da su ukrajinske snage istovremeno granatirale nekoliko pograničnih naselja. U priopćenju objavljenom na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, Reuters izvještava da je Vječeslav Gladkov rekao da su dva industrijska objekta u gradu Shebekino granatirana i da su četiri zaposlenika ranjena.


11.24 - Rusija je u ponedjeljak ujutro ispalila balističke projektile na Kijev objavile su ukrajinske zračne snage.

“Neprijatelj je koristio projektile balističke putanje – prije svega Iskandere. Postoji mogućnost da su korištene i rakete S-300 i S-400", rekao je glasnogovornik zračnih snaga Yuri Ihnat za ukrajinsku TV, prenosi Reuters.

Najmanje jedanaest eksplozija čulo se kako je odjeknulo glavnim gradom usred jutra, nakon noći u kojoj je Ukrajina već tvrdila da je oborila 37 projektila i 29 dronova "Shahed" diljem zemlje

Najmanje jedna osoba je hospitalizirana u jutarnjem napadu u Kijevu, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko. Gradske vlasti priopćile su da se krov dvokatnice zapalio u istoj četvrti uslijed pada krhotina, ali da je požar lokaliziran.


10:50 - Gradonačelnik Kijeva objavio je na Telegramu da su hitne službe poslane blizu središta grada. Vitalij Kličko je rekao: "Hitne službe izašle su na poziv u blizini centra glavnog grada. Napad na Kijev se nastavlja. Ne napuštajte skloništa!"


10:25 - "Eksplozije u gradu! U centru. Ostanite u skloništima!", objavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Ranije danas Kijev je bio pod intenzivnim napadima drugi dan zaredom. Dužnosnici su rekli da je većina bespilotnih letjelica i projektila ispaljenih na glavni grad tijekom noći oborena.


10:11 - Ukrajinska protuzračna obrana uništila je 67 od 75 "zračnih ciljeva" lansiranih tijekom noći u najnovijem ruskom napadu na Kijev, rekao je u ponedjeljak glavni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga. General Valerij Zalužni rekao je da su kijevske snage oborile 37 krstarećih projektila, 29 bespilotnih letjelica Shahed i jednu izviđačku bespilotnu letjelicu.

“Ruski okupatori su tijekom noći napali ukrajinske vojne objekte i objekte kritične infrastrukture krstarećim raketama i jurišnim dronovima”, rekao je Zalužni na Telegramu.


8:11 - Napad ruske bespilotne letjelice tijekom noći oštetio je dio infrastrukture u ukrajinskoj crnomorskoj luci Odesi, koja je ključna za izvoz žitarica, priopćila je u ponedjeljak ukrajinska vojska. Kao posljedica pogotka izbio je požar u lučkoj infrastrukturi Odese. Brzo je ugašen. Informacije o razmjerima štete se prikupljaju", objavilo je vojno južno zapovjedništvo na Facebooku.

Vojska nije precizirala je li šteta u luci ugrozila izvoz žitarica. Samo kroz luke u regiji Odese Ukrajina može izvoziti žitarice i druge prehrambene artikle kao dio inicijative za opskrbu žitom.

Ujedinjeni narodi i Turska posredovali su u srpnju prošle godine u crnomorskom ugovoru o žitu, dogovorenom inicijalno na prvih 120 dana, kako bi pomogli u rješavanju globalne prehrambene krize koja je pogoršana ruskom invazijom na Ukrajinu, jednog od vodećih svjetskih izvoznika žitarica.

Sporazum, koji je produžen ovog mjeseca, ima za cilj jamčiti siguran izvoz žitarica i hrane iz tri ukrajinske luke - Odesa, Čornomorsk i Pivdenji.

GALERIJA Pogledajte kako izgleda Bahmut nakon devet mjeseci krvavih borbi

Aftermath of Russian strike in Kyiv region
1/12

7:17 - Sirene za zračnu uzbunu ponovno su se oglasile u ranim jutarnjim satima ponedjeljka, a gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izvijestio je o eksplozijama u okruzima Holosiiv, Podilsk, Sviatoshyn i Shevchenkivskyi. Kuća u Podilsku i napuštena zgrada u Sviatoshinu su se zapalile, ali nije bilo ozlijeđenih, rekao je Kličko.


6:33 - Ukrajinska protuzračna obrana oborila je više od 40 "zračnih ciljeva", uključujući bespilotne letjelice i projektile, koji su se kretali prema Kijevu rano u ponedjeljak, rekli su dužnosnici.

6:12 - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da će nacije koje su spremne "pridružiti se državi zajednici Rusije i Bjelorusije" dobiti nuklearno oružje, nekoliko dana nakon što je potvrdio da je počeo prijenos taktičkog nuklearnog oružja iz Moskve u Minsk. Lukašenko, blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, gostovao je u nedjelju na državnom kanalu Rusija 1.

Tijekom intervjua, Lukašenko je rekao, "nitko nema ništa protiv da Kazahstan i druge zemlje imaju iste bliske odnose koje mi imamo s Ruskom Federacijom". "Vrlo je jednostavno", dodao je. “Pridružite se saveznoj državi Bjelorusije i Rusije. To je sve: bit će nuklearnog oružja za sve", kazao je, javlja CNN.

VEZANI ČLANCI: 


6:08 - Nekoliko eksplozija čulo se rano u ponedjeljak u Kijevu, objavio je gradonačelnik Vitalij Kličko, drugog dana ruskih zračnih napada na taj grad.  „Raketa je oborena kod Kijeva”, napisao je Kličko na aplikaciji Telegram.

„Zračna obrana djeluje”, dodao je.  Riječ je o drugoj noći zaredom da Rusija napada ukrajinsku prijestolnicu. S noći na nedjelju, , Ukrajina je oborila 58 od 59 lansiranih dronova iranske proizvodnje, objavila je ukrajinska vojska, proglasivši ga jednim od najvećih napada dosad.  Bio je to i prvi smrtonosan napad u svibnju – poginuo je 41-godišnjak, a najmanje dvije osobe su ozlijeđene. 


6:00 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će rusko vodstvo pasti nakon poraza Kremlja u ratu protiv Ukrajine.

"Kijev i svi naši gradovi, cijela Ukrajina okončat će povijest moskovskog despotizma koji jako dugo zarobljava mnoge narode", rekao je Zelenski u svom svakodnevnom video obraćanju.

Ovom prilikom nije se obratio javnosti iz svog ureda kao obično, već na ulici ispred predsjedničkog ureda u Kijevu.
Ukrajinska protuzračna obrana uspjela je gotovo u potpunosti odbiti jedan od najvećih ruskih napada bespilotnim letjelicama od početka rata, rekao je Zelenskij, dodavši da je Moskva pokušala Kijevu pokvariti dan grada.

Kijev je kroz svoju povijest preživio zločine, a preživjet će i ruske napade i neće dopustiti Rusima da ga osvoje, dodao je Zelenskij.
Oružje poput bespilotnih letjelica Šahed korištenih u napadu ne može spasiti ruske vladare, rekao je Zelenskij, dodajući da će Rusija izgubiti rat jer prezire život i kulturu.

Ključne riječi

Komentara 94

DU
Deleted user
12:09 29.05.2023.

Pa zar rusi nisu ostali bez raketa? Netko tu ne govori istinu.

DU
Deleted user
16:28 29.05.2023.

opet te "2-3 rakete koje Ukrajincima promaknu", a koje potom uniste 16 objekata na 10 razlicitih mjesta...

Avatar Slava UA herojima!
Slava UA herojima!
08:04 29.05.2023.

nadmoć zapadnog oružja nad ruskim najbolje se vidi u njegovoj efikasnosti - krstareće rakete Storm Shadow nastavljaju nepogrešivo gađati ruske vojne ciljeve oko okupiranog Mariupolja, Brdjanska, Melitopolja.... Ukrajinski ministar obrane Reznikov izvijestio je o 100% ciljnoj stopi udara za Storm Shadows do sada. Lete blizu površine na 30-40 m visine, a rusi lažno tvrde da ih obaraju, no snimke s terena razorenih ruskih vojnih objekata u dimu i plamenu ih demantiraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije