sporazum bidena i saveznika

Kinezi bijesni zbog pakta o nuklearnim podmornicama: 'Idete opasnim putem'

Rishi Sunak i Joe Biden
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.03.2023.
u 09:51

Prema sporazumu, SAD će prodati Australiji tri američke podmornice na nuklearni pogon klase Virginia početkom 2030-ih uz mogućnost da Australija kupi još dvije ako to bude potrebno. Rečeno je da će projekt kulminirati britanskom i australskom proizvodnjom nove klase podmornica SSN-AUKUS - "trilateralno razvijenog" plovila temeljenog na britanskom dizajnu sljedeće generacije koje bi se proizvodio u Velikoj Britaniji i Australiji uz najnaprednije američke tehnologije.

Kina se obrušila na SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Australiju zbog njihovog pakta o stvaranju novih podmornica na nuklearni pogon, rekavši da su "otišle dalje opasnim putem". Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države, Australija i Velika Britanija u ponedjeljak su otkrile pojedinosti plana da se Australiji osiguraju jurišne podmornice na nuklearni pogon početkom idućeg desetljeća kako bi se suprotstavili kineskim ambicijama u indopacifičkom području. 

Prema sporazumu, SAD će prodati Australiji tri američke podmornice na nuklearni pogon klase Virginia početkom 2030-ih uz mogućnost da Australija kupi još dvije ako to bude potrebno. Rečeno je da će projekt kulminirati britanskom i australskom proizvodnjom nove klase podmornica SSN-AUKUS - "trilateralno razvijenog" plovila temeljenog na britanskom dizajnu sljedeće generacije koje bi se proizvodio u Velikoj Britaniji i Australiji uz najnaprednije američke tehnologije. Velika Britanija će dobiti svoju prvu podmornicu SSN-AUKUS u kasnim 2030-ima, a Australija će dobiti tu podmornicu u ranim 2040-ima. BAE Systems i Rolls-Royce proizvodit će podmornice.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su tri zemlje "zanemarile" zabrinutost međunarodne zajednice, javlja Sky News. Glasnogovornik Wang Wenbin dao je komentare na redovnom brifingu za novinare kada su ga pitali o dogovoru.

Dodao je da Kina i SAD održavaju potrebnu komunikaciju: "Vjerujemo da je vrijednost i značaj komunikacije poboljšanje razumijevanja, upravljanje razlikama, a ne radi komunikacije".

Obraćajući se na ceremoniji u američkoj pomorskoj bazi u San Diegu, u pratnji australskog premijera Anthonyja Albanesea i britanskog premijera Rishija Sunaka, američki predsjednik Joe Biden nazvao je sporazum u okviru partnerstva AUKUS 2021. dijelom zajedničke predanosti slobodnom i otvorenom Indo-pacifiku s dva "najpostojanija i najsposobnija saveznika" Amerike.

Washington u sklopu AUKUS-a prvi puta dijeli nuklearnu tehnologiju od 1950-ih kada ju je podijelio s Velikom Britanijom.

Biden je naglasio da je riječ o podmornicama na nuklearni pogon, ali da one nisu naoružane nuklearnim oružjem.

"Ovi brodovi na sebi neće imati nuklearno oružje bilo koje vrste", rekao je.

Video: Zavirite u unutrašnjost luksuzne podmornice koja vrijedi 2,5 milijuna eura!

Komentara 2

Avatar Behemot
Behemot
11:24 14.03.2023.

Australija poput Kanade i Novog Zelanda su Britanske krunske kolonije kojima je suveren britanski kralj. Australija je pokušala naručiti francuske podmornice ali su im onda Englezi objasnili da oni o tome ne odlučuju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije