RAČUNALO NE ZNA

Kinezi iz Shandonga mijenjaju ime

shaan
18.08.2010.
u 17:30

Dvije stotine Kineza iz oblasti Shandong zove se Shaan. To jest, tako su se zvali, a sad mijenjaju ime jer je u njemu rijedak znak koji računala ne znaju napisati.

Kako računala ne prepoznaju lokalnu varijantu piktograma u njihovu prezimenu, koji je mješavina simbola za "tri" i za veznik "i", osobe s prezimenom Shaan moraju svoje ime promijeniti u računalno prihvatljiviju varijantu da bi mogle izvaditi računalno otisnuta dokumente poput dozvole boravka ili vozačke dozvole.

Oni imaju tu nesreću da softver nije dovoljno poboljšan da bi se i njihovo ime moglo pisati; prije nekoliko godina tajvanski političar Yu Shyi-kun morao je trpjeti da mu se prezime piše odvojenim slogovima svaki put kad bi se pisalo na računalu, ali je s poboljšanjem softvera i piktogram za njegovo ime postalo moguće otisnuti.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Časna seka
Časna seka
08:25 25.08.2010.

I kod nas neki hercegovci mijenjaju imena s nadom da će se uklopiti u Zagreb...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije