Plastična kirurgija

Kirurzi iz Barcelone muškarcu presadili cijelo lice

transplant
Autori: Marina Šerić, Diana Glavina
23.04.2010.
u 14:43

Iako je djelomičnih transplantacija bilo i prije, ovo je prvi slučaj potpune transplantacije.

Poljodjelac u tridesetim godinama, kojem je prije pet godina donji dio lica smrskan hicem iz puške, prvi je pacijent na kojem je obavljena potpuna transplantacija lica. Nakon nesreće nije mogao disati, gutati hranu niti govoriti. Operacija je obavljena u sveučilišnoj bolnici Vall d’Hebron u Barceloni, trajala je 24 sata, a bilo je angažirano 30 liječnika. Iako je djelomičnih transplantacija bilo i prije, ovo je prvi slučaj da su transplantirane kosti lica, mišići, zubi, čeljust, nos, usnice i koža, i to s donora koji je stradao u prometnoj nesreći. Liječnici su u više navrata nesretnom čovjeku pokušavali pomoći, no ni jedna operacija nije dovela do poboljšanja – na mjestu gdje su trebali biti čeljust i nos bila je samo rupa. Liječnicima u Barceloni obratio se nakon što je čuo za uspješnu, iako samo djelomičnu transplantaciju lica Francuskinje Isobel Dinoire.

Operacija je počela 20. ožujka uzimanjem lica s mrtvog donora. Uzeta je cijela koža lica, mišići, nos, usnice, nepce, zubi, jagodične kosti, krvne žile i živci... Drugi tim je pripremio pacijenta za presađivanje lica. Prvo su spojene arterije i vene, a kirurzi su zatim pomoću metalnih pločica učvršćivali kosti lica prilagođavajući donorove kosti primateljevima.

Osobito delikatan zadatak bila je rekonstrukcija nepca, no voditelj kirurškog tima dr. Joan Pere Barret kazao je da je sada sigurno da je operacija uspjela i da nema nikakvih znakova da pacijent odbacuje presađeno tkivo. Poslijeoperativni oporavak bit će vrlo dug – trebat će nekoliko mjeseci da splasne oteklina i da čovjek u presađenom dijelu lica dobije potpun osjet te da počne pokretati mišiće.

Dr. Barret je kazao da muškarac ne nalikuje na donora, ali ni na samoga sebe prije nesreće, već da je njegovo lice nešto posve drugo. Pacijent je svoje novo lice poželio vidjeti sedmi dan nakon operacije i bio je vrlo zadovoljan. I liječnički je tim vrlo zadovoljan jer pacijent, poručili su, zaista izgleda odlično. Muškarac je prije operacije disao kroz crijevo koje mu je bilo uvučeno u vrat, a hranili su ga sondom koja je bila uvedena u želudac. Dr. Barret očekuje da će za nekoliko tjedana početi jesti i govoriti te da će se moći osmjehnuti, pa čak i nasmijati. U bolnici će ostati još najmanje mjesec dana, a na kontrole će morati dolaziti još četiri mjeseca. Lijekove protiv odbacivanje tkiva morat će uzimati doživotno. Nakon oporavka, ožiljci će biti gotovo neprimjetni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije