35 PUTA VIŠE

Prvi testovi na antitijela otkrivaju: U italiji možda i 6 milijuna zaraženih!

Varese, Italija
Foto: FLAVIO LO SCALZO/REUTERS/PIXSELL
1/3
17.04.2020.
u 17:20

Zanimljivi podaci proizlaze iz 8.000 testova provedinih u Lombardiji i 2.000 provedenih u Liguriji

Serološki testovi na osnovu kojih se može otkriti i kada je netko ušao u kontakt s koronavirusom i kada je razvio imunitet, su ključni za ulazak u nekarantensku fazu. Prvi takvi testovi provedeni su u Toskani na 80.000 osoba pretežno liječnika, medicinskog osoblja, skrbnika u domovima i snagama reda, a od ponedjeljka će u toj regiji biti provedeno još 400.000 seroloških testova. U Venetu će se krenuti sa 70.000 testova, u Laziju sa 300.000 itd.

 

Zanimljivi podaci proizlaze iz 8.000 testova provedenih u Lombardiji i 2.000 provedenih u Liguriji. Prvi podatak je da je bilo više od 10 posto osoba koje su bile pozitivne na koronavirus, kako je iznio direktor zaraznog odjela bolnice San Martino u Genovi Matteo Bassetti. To znači da ima mnogo Talijana, možda 10 posto, dakle oko šest milijuna koji već imaju koronavirus, ali ne pokazuju znakove bolesti. Taj podatak odgovara i izračunu londonskog Imperial Collegea koji je iznio kako u Italiji vjerojatno već ima šest milijuna zaraženih. Drugi podatak je da su te osobe ili većina njih razvile antitijela na koronavirus, odnosno postale imune. A, i to je važan podatak za eventualni skori ulazak u postkarantensku fazu.

Ponovimo i podatke o umrlima, odnosno jesu li preminule “sa” ili “od” koronavirusa. Osobe koje imaju neku bolest teže prežive kada postanu zaražene i s koronavirusom. S datumom 26. ožujka analiziran je uzorak od 710 osoba od 6801 umrlih pacijenata koji su bili i pozitivni na virus COVID-19. Podaci talijanske visoke zdravstvene ustanove (ISS).

Dakle, analizirano je na osnovu zdravstvenih kartona da li su umrle osobe imale neku bolest prije negoli su postale pozitivne na Covid-19. Podaci se odnose na analize zdravstvenih kartona 710 osoba koje su preminule u bolnicama nakon što su bile u njih smještene jer su dobile koronavirus.

VIDEO Naši poznati znanstvenici odgovaraju na pitanje: zašto se koronavirus toliko brzo širi u Italiji?

Dakle, 15 pacijenata, 2.1% uzoraka, nije imalo ni jednu bolest, prema zdravstvenom kartonu, prije negoli je postala pozitivna na koronavirus. Zatim 151 osoba (21.3%) imale su jednu bolest, 184 osoba (25.9%) imale su dvije patologije i 360 (50.7%) imalo je tri i više patologija.

Obdukcije se ne provode. Napominje se kako će se pravi rezultati znati nakon što budu analizirani svi učinci, te kada načini analiziranja budu usuglašen na međunarodnoj razini. U svakom slučaju broj umrlih koji svakodnevno iznosi talijanska civilna zaštita su one koje su bile smještene u bolnice nakon što su dobile koronavirus.

Inače, gledano prema boju stanovnika Belgija je prva u svijetu po broju umrlih od koronavirusa. Na 100 tisuća stanovnika u Belgiji je umrlo 2,48, u Francuskoj 2,14, Švedskoj 1,68, Velikoj Britaniji 1,29, Španjolskoj 1,18, Nizozemskoj 1,05, a tek na sedmom mjestu je Italija u kojoj ima najviše umrlih u Europi sa 0,87 i u Njemačkoj 0,38 osoba na sto tisuća stanovnika.

Ključne riječi

Komentara 35

IH
iron.hide.54966
18:49 17.04.2020.

Ne možda, nego vrlo vjerojatno...tako u cijelom svijetu pa i u hrvatskoj, ...

ZO
zoranos
17:34 17.04.2020.

Evo odgovora zašto je u Italiji smrtnost 13% trenutno. Dakle smrtnost je oko 1% i ako je ovako velika razlika onda to znači samo jedno - većina zaraženih nije otkrivena! Dakle ne treba plašiti ljude da je COVID-19 jako smrtonosan. Ove brojke u Italiji nisu ništa strašno ako je par milijuna zaraženih.

DU
Deleted user
18:46 17.04.2020.

Belgija s najvećim brojem umrlih u svijetu, a Italija s najvećim brojem umrlih u Europi, dok je u svijetu sedma, iza Španjolske, Francuske, Švedske, VB? Kakav je to kupus od informacija?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije