Upit iz sabora

'Koliko je 'Šegona' Vlada postavila i koliko nam novca gutaju'

Branko Šegon
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
15.01.2014.
u 11:56

Da bi se odobrio kredit HBOR-a korisnik kredita mora priložiti potvrdu Porezne uprave o reguliranju obveza prema državi, je li to tvrtka pomoćnika ministra predala? Koliki je trenutni porezni dug Facta vere, zanima zastupnicu Nensi Tireli

Tvrtka pomoćnika ministra financija Branka Šegona Facta vera ne udovoljava uvjetima za dobivanje kredita od HBOR-a što dokazuje nejednako postupanje te institucije prema poslovnim subjektima i otvara pitanje odgovornosti uprave HBOR-a koja odobrava kredite, poručila je danas saborska zastupnica Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista.

Prema svim financijskim izvještajima te tvrtke, dodala je, razvidno je da bi tvrtka s obzirom na dug dobavljačima na kraju 2012. godine od 4.449.659 kuna trebala ići u predstečajni postupak ili čak u stečaj.

Nemoguća kontrola

- Da bi se odobrio kredit HBOR-a korisnik kredita mora priložiti potvrdu Porezne uprave o reguliranju obveza prema državi, je li to tvrtka pomoćnika ministra predala? Koliki je trenutni porezni dug Facta vere? - zanima zastupnicu Tireli koja misli da je u ovom slučaju "pomoćnik" manje važno je li tu bilo sukoba interesa, pogotovo zato jer dosad nitko zbog toga nije podnio ostavku niti je smijenjen.

Postavljam naivno pitanje, koji će to porezni inspektor doći kontrolirati tvrtke Šegonova sina kada im je on šef koji ih nadzire

Opasnije je tu, upozorava Tireli, da upravo Šegon vodi Upravu za financijsko upravljanje, unutarnju reviziju i nadzor Ministarstva financija koja nadzire financijski inspektorat, ured za sprečavanje pranja novca, sektor za harmonizaciju unutarnje revizije i financijsku kontrolu, sektor za financijski i proračunski nadzor, službu za unutarnju reviziju i nadzor te službu za suzbijanje nepravilnosti i prijevare.

- Sve četiri registrirane tvrtke obitelji Šegon vodi sin pomoćnika ministra. Postavljam naivno pitanje, koji će to porezni inspektor doći kontrolirati tvrtke Šegonova sina kada im je on šef koji ih nadzire – čudi se Tireli kojoj smeta porezna presija koja se radi nad građanima i objektima koji se zatvaraju zbog tri kune viška u blagajnama, dok se paralelno s time dozvoljava da milijarde kuna odu u zastaru.

- Dugo vremena upozoravamo na nepravilnosti i organizirani kriminal koji se događa u Poreznoj upravi. Imamo prvi stupanj gdje porezna uprava uistinu može raditi i napraviti sve što ju je volja, imamo drugi stupanj te iste Porezne uprave gdje odlučuju te iste osobe koje su donijele odluku u prvom stupnju – primijetila je Tireli te se za kraj zapitala koliko je "Šegona" Vlada postavila i koliko proračunskog novca godišnje oni "gutaju".

Škrti na riječima

Saborski zastupnici škrti su oko komentiranja afere "pomoćnik", odnosno pomoćnika ministra financija Branka Šegona čija je tvrtka dobila visoki kredit HBOR-a te svi poručuju da treba pričekati stav Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Isto misli i predsjednik Sabora Josip Leko.

- Ne bih licitirao na politički način, to su vrlo osjetljive stvari, dajmo da se Povjerenstvo nametne kao meritum takvih stvari – kratko je komentirao Leko, a slično je rekla i njegova stranačka kolegica Dragica Zgrebec koja očekuje da će se o cijeloj stvari znati više nakon sjednice Nadzornog odbora HBOR-a idući utorak. HDSSB-ov Josip Salapić smatra da svatko treba odgovarati za svoje postupke, no konkretno u slučaju Šegon ipak čeka stav Povjerenstva.

- Ako je netko prekršio zakon treba povući konzekvence, a najbolje da sam o tome odluči da li se s tog mjesta treba povući – tvrdi Salapić. Nešto rječitiji bio je HDZ-ov Ivan Šuker koji smatra da su u ovoj aferi činjenice jasne.

- Samo je bitno hoće li netko vidjeti da li je netko prekršio ili nije prekršio određene zakonske odredbe. Mislim da je je netko od HDZ-a u pitanju, da bi priča bila sasvim drugačija od mnogih institucija. Treba vidjeti kud tu priču netko vodi i kako će ona završiti. Brojke su egzaktne i može se vidjeti da li je netko dobio kao što su dobile desetine drugih ili to nije bilo tako - tvrdi Šuker koji na pitanje očekuje li ostavku pomoćnika ministra, odgovara da "ako je netko prekršio određene odredbe, određena moralna pravila onda se zna što je logična stvar".

Novinare je zanimalo je li Šegon mogao dobiti kredit od HBOR-a, a da predsjednik NO-a, u ovom slučaju ministar financija Slavko Linić, to nije znao?

- HBOR ima svoja pravila po kojima radi. Isto tako, ako će NO gledati ime i prezime, a ne otraga, onda to isto nije dobro. Ali mora se ponekad pogledati ime i prezime. No činjenice su tu i postoje dokumenti u HBOR-u i ako ih je netko želio pregledati, mogao ih je pregledati i konstatirati da li je bilo sve po propisu ili nije – zaključio je Šuker.

>>USKOK o Linićevom savjetniku: Policija još provodi nadzor!

>>HRT objavio sporne ugovore Linićeva pomoćnika

Komentara 18

Avatar popišulja
popišulja
13:32 15.01.2014.

šegon sim, šegon tam...i eto 100 milijardi eura uništene love...za čas

SE
sestrićna
13:43 15.01.2014.

ova vlada je pametnija od hdz.ove..oni kradu puno mudrije..kroz papire pozajmice otplate oproste itd..poštena krađa nema što..

Avatar imotska115
imotska115
15:41 15.01.2014.

Ovo je sve namjesteno od gospodina Linica, i sve zna kako su Segon i on potpisali ugovor o kreditiranju. Ovi rade sto ih je volja i nikom nista. Da je to HDZ ucino to bi bila vijest dana i mjesecima na prvoj stranici u VL. Sto su krali HDZ to je samo kap u more, ovi su 100 puta gori. Tuzenje Sanaderu je sve namjesteno i politicko. Pa gdi je ta sva lova sto je Sanader ukrao, dali uopce i postoji, zasto Linic i Bajic ne stanu na trag te love i nadu gdi je. Nemaju interesa i volje jer pola toga je sve laz i munipulacija od strane SDP-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije