Odnosi sa Srbijom

Opet raskorak: predsjedničin poziv Vučiću zatekao Vladu

31.01.2018.
u 13:16

Poziv srbijanskom predsjedniku dolazi usred jačanja napetosti i Hrvatske i Srbije zbog izložbe o Jasenovcu u New Yorku

Nije samo hrvatska javnost bila iznenađena trenutkom u kojem je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila javni poziv predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti Hrvatsku, nego je, doznaje se iz izvora bliskih Banskim dvorima, zatečena ostala i hrvatska Vlada!

To znači da ovaj važni poziv i politički korak službene Hrvatske prema Srbiji izgleda nije bio usuglašen između predsjednice i premijera Andreja Plenkovića. Kako je iz Vlade, nekoliko sati nakon televizijskog obraćanja predsjednice, stigla vijest da će Vučića u Zagrebu primiti i premijer Plenković, očito su u Vladi zaključili da se, zbog toga što su izloženi politici svršenog čina s Pantovčaka, ipak ne treba stvarati neki skandal te je odlučeno da i premijer mora dati “pokriće” ovom susretu koji bi se trebao dogoditi sredinom veljače.

Humanitarno pitanje

Poziv srbijanskom predsjedniku dolazi usred jačanja napetosti i verbalnih okršaja Hrvatske i Srbije zbog izložbe o Jasenovcu u New Yorku i pitanju tretmana žrtava režima iz 2. svjetskog rata te jake diplomatske ofenzive Srbije da Hrvatsku prikaže kao državu u kojoj su žrtve ustaškog režima i holokausta minorizirane. Hrvatska je predsjednica jučer – i kao znak da treba takvu komunikaciju zaustaviti – objavila kako je pozvala u posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. Planirano je da najmoćniji čovjek Srbije dođe u Zagreb krajem 2017., ali tada je zbog "nepovoljnog razvoja događaja i općeg ozračja" taj put odgođen zbog hrvatskog nezadovoljstva što je u Beogradu podignut spomenik majoru JNA Milanu Tepiću koji je sudjelovao u napadima na Hrvatsku.

– Moje ustavne obveze uključuju promicanje i zaštitu hrvatskih državnih i nacionalnih interesa. U tome je jedan od ključnih interesa razvijati što bolje odnose sa svim susjednim državama. Stoga predano zagovaram i vodim politiku iskrenog dijaloga i rješavanja otvorenih pitanja – izjavila je predsjednica RH. U odnosima sa susjednim zemljama iz bivše državne tvorevine ponajviše je otvorenih pitanja, graničnih i drugih.

– Naši pogledi na mnoge povijesne teme, osobito one što ih je nametnulo 20. stoljeće, ne samo što nisu slični nego su katkad oprečni – istaknula je, ali i dodala kako “Hrvati i Srbi, dva stara europska naroda, s više od tisuću godina povijesti prepletenih sudbina, mogu i žele naći put koji će nas voditi u bolju budućnost”.

K. Grabar-Kitarović naglasila je da se mora razriješiti sudbina nestalih u Domovinskom ratu.

– To nije samo ispit humanosti nego i temelj pravoga mira, od kojega polazimo u unapređenju naših odnosa. Svaka majka ima pravo naći svoje dijete, svoje bližnje. Na nama, državnicima, odgovornost je i obveza učiniti sve kako bismo im to omogućili – kazala je i dodala: – Bude li rezultat tog posjeta rasvjetljavanje sudbine ijednog našeg nestalog branitelja ili civila, smatrat ću ga uspješnim.

Izašli iz dvorane

Žrtve, ali one ustaškog režima, ovoga i prošloga tjedna bile u središtu srbijanske diplomatske ofenzive. Srbija je, očito, našla nišu u kojoj će napadati Hrvatsku – odnos prema žrtvama ustaškog režima u 2. svjetskom ratu. Civilizacijski je minimum jasno osuditi zločine nacističkih režima, bez uspoređivanja sa žrtvama drugih totalitarnih režima, i svaki put kad Hrvatska to jasno ne učini, daje streljiva i za diplomatsku akciju, smatra jedan hrvatski intelektualac. Srbija je tako prvo otvorila za Hrvatsku spornu izložbu o Jasenovcu u UN-u u New Yorku, potom optužila Hrvatsku da je željela spriječiti izložbu. Najnoviji udarac dolazi u obliku tvrdnji da je hrvatsko izaslanstvo napustilo dvoranu na konferenciji OSCE-a u Rimu o antisemitizmu zbog završnog govora predsjedajućeg Vijeća komemorativnog centra Yad Vashem rabina Meira Laua. To je, pišu beogradski mediji bliski srbijanskoj vladi, izazvalo “skandal”. Točno je da je dio hrvatskog izaslanstva otišao s konferencije, ali je također otišao i sam šef OSCE-a, iz sličnih razloga, potvrdili su nam u OSCE-u. I u tome ne vide nikakav skandal, već normalan način funkcioniranja na velikim konferencijama.

– Za vrijeme govora predsjednika upravnog odbora komemorativnog centra Yad Vashem rabina Meira Laua neki su članovi hrvatskog izaslanstva zaista napustili konferencijsku dvoranu zbog unaprijed dogovorenog sastanka s rumunjskim izaslanstvom – kaže Nataša Rajaković iz OSCE-a Riječ je o vrlo čestoj praksi za vrijeme međunarodnih konferencija. Izaslanstva se koriste takvim događajima da ugovore sastanke s kolegama. Budući da su ondje nazočni ograničeno vrijeme, ne postoji drugi način osim da sastanke održe za vrijeme konferencije – dodaje.

– I samo izaslanstvo OSCE-a, na čelu s glavnim tajnikom Gremingerom, bilo je odsutno za vrijeme tog govora jer je imalo bilateralni sastanak s dužnosnicima talijanskog ministarstva vanjskih poslova – kaže Rajaković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković smatra da dijalog treba podržati. Kao i dosad, sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem za njegova posjeta Zagrebu sastat će se i premijer Plenković. O detaljima tog susreta još je rano govoriti. Tako su nam odgovorili u Vladi na pitanje koji je komentar premijera Plenkovića na poziv predsjednice RH Aleksandru Vučiću da posjeti Zagreb.

– Koliko znam, poziv predsjednice Vučiću upućen je prošle godine i pretpostavljam da je riječ o istom, ne o novom pozivu. U svakom slučaju, sa Srbijom imamo niz otvorenih pitanja koja konačno treba početi rješavati, od granice, statusa hrvatske manjine u Srbiji, pitanja nestalih itd. Trebaju nam sastanci, ne radi susreta, nego radi rješavanja tih problema, u interesu prije svega Hrvatske, a onda i Srbije i dobrosusjedskih odnosa – kaže Domagoj Hajduković, šef radne grupe SDP-a za vanjsku politiku.

Komentara 32

KM
kmerotrijeb
13:35 31.01.2018.

A došla naredba iz Guzina, pa se Briselski i Guzinski podrepaši odmah požurili... Jedan kupuje kramu od aviona i gradi gubitaški LNG, a drugi se uvlači Beogradu i to nakon nedavnog šamaranja i prskanja... Eto zašto nismo imali državu 1000 godina, zbog ovakvih što nas vode kao guske...

NV
NV
14:11 31.01.2018.

Srbska diplomacija je obrisala pod sa našom nikakvom. Vučić se igra sa čitavom regijom i što je najteže ima podršku najbitnijih faktora u svijetu.

Avatar Ivo Hrvatina
Ivo Hrvatina
13:21 31.01.2018.

Predsjednica voli raditi solo jer i na tretoaru van ograde Bijele Kuće je bila onako po strani i solo nezavisna od ostalih turista i prolaznika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije