KOMENTAR Ivana Burazina

Kome zvona zvone? Netanyahuu, Hamasu ili međunarodnom sudstvu?

Women inspect as a house damaged in an Israeli strike lies in ruin, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in Rafah
Foto: HATEM KHALED/REUTERS
1/23
31.05.2024.
u 18:12

Dosadašnja istraživanja su pokazivala da stanje povećane eskalacije nasilja odgovara povećanju društvene potpore djelovanju Hamasa, odnosno što je veći sukob i rat, to društvo više podržava Hamas.

Sila Boga ne moli - bar se tako u našem narodu može interpretirati odgovor nekoliko američkih senatora na najavu glavnog tužitelja Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Karima Khana o tome da je predao zahtjev za uhidbenim nalogom Benjamina Netanyahua i Yoava Gallanta, odnosno političkog i vojnog vodstva Izraela. Posebno je odrješita zadnja rečenica odgovora – upozoreni ste. Pored njih dvojice, predani su zahtjevi i za vodstvo Hamasa, ali to je u ovom trenutku manje bitno, obzirom da ih zapadni svijet uvelike razmatra kroz prizmu terorista s kojima se nema što razgovarati ni pregovarati.

Usvoji li sudsko vijeće zahtjev Khana, biti će izdan nalog za uhićenje političkog i vojnog vodstva Izraela, odnosno, sve 124 zemlje potpisnice Rimskog statuta trebale bi ih biti spremne uhititi i predati na daljnju proceduru. Trebale bi, što ne znači da doista i hoće. Iako su 124 države svijeta potpisnice ovog dokumenta, ali ne i Rusija, SAD i Kina. Ruskom predsjedniku je to naravno olakotna okolnost jer se i sam našao na tjeralici koju je SAD snažno podupro, izdane od suda kojeg SAD praktički nije priznao. Postavlja se pitanje, što ako sudsko vijeće odluči usvojiti prijedlog, a neke od snažnih europskih država koje su potpisnice Rimskog statuta, kao što je recimo Ujedinjeno Kraljevstvo, odluče odbiti provesti nalog zbog strateških razloga odnosno suradnje s Izraelom?

Znači li to ujedno i kraj suda koji je, kako je sam Khan rekao, nastao kao ostavština Nürnberških procesa u kojima se sudilo nacistima? Je li to stvarno dokaz u prilog tvrdnji o tome da jaki rade što hoće, a slabi trpe što moraju, odnosno da je sila glavni i jedini arbitar, a moralne norme i međunarodne institucije tek celofan u kojim se opravdavaju interesi snažnih, naročito kada slabima treba očitati lekciju o demokraciji i ljudskim pravima?

VEZANI ČLANCI: 

Za razliku od Međunarodnog kaznenog suda (ICC) koji je nezavisno tijelo, Međunarodni sud pravde (ICJ) kao službeni organ UN-a je usvojio prijedlog Južne Afrike prema kojem Izrael odmah mora prekinuti svoje operacije u Rafi i omogućiti dostavu humanitarne pomoći. No što doista takva presuda znači Izraelu, a što narodu u Gazi? Ukoliko Izrael odbije izvršavanje naloga, jedina nada koja preostaje stanovništvu Rafe jest ta da će Vijeće sigurnosti UN-a odlučiti povući poteze kojima bi natjeralo Izrael na takve ustupke. Problem u ovom slučaju je što Vijeće sigurnosti mora donijeti odluku bez veta jedne od stalnih članica, a poznavajući dosadašnji odnos SAD-a prema ovakvim temama i Izraelu, možemo pretpostaviti da će takva nastojanja ostati na narativima.

Bez obzira na ovaj ishod, Hamas je uspio u osnaživanju svojih narativa prema kojima izraelska vlast nije samo okupacijska sila već i rasistički cionistički projekt s ciljem istrebljivanja palestinskog naroda. Štoviše, tijekom glasanja Glavne skupštine UN-a o rezoluciji prema kojoj se Palestini daju dodatna prava i prema kojoj je Palestina spremna postati punopravnom članicom, 149 država je glasalo za nju dok je samo devet bilo protiv. Propalestinski prosvjedi diljem svijeta suosjećaju sa stradavanjem palestinskog naroda, a osuđuju politiku Izraela. Nakon bestijalnog napada na izraelski narod 7. listopada 2023., Izrael se odlučio na odrješit i silovit vojni odgovor, ali čini se bez jasnog dugoročnog plana. Jer kako drugačije interpretirati javna neslaganja između političkog i vojnog vodstva Izraela po pitanju postratnog vladanja Gazom? U konačnici, sve se svodi na pitanje – koga je Izrael krenuo poraziti u Gazi?

>>> FOTO Rat u Gazi: Život u Rafahu

Women inspect as a house damaged in an Israeli strike lies in ruin, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in Rafah
1/23

Svatko tko se odluči baviti Hamasom u okvirima sigurnosnih politika, suočiti će se s izazovom Hamasove trileme. Hamas nije samo teroristička organizacija, već je to i legalno i legitimno izabrana vlast u području Gaze od strane stanovništva kao i društveni pokret koji je nastao na temeljima Muslimanskog bratstva u jeku Prve intifade. Dosadašnja istraživanja su pokazivala da stanje povećane eskalacije nasilja odgovara povećanju društvene potpore djelovanju Hamasa, odnosno što je veći sukob i rat, to društvo više podržava Hamas. Zašto bi ovo sada bio drugačiji slučaj? Tko bi trebao zamijeniti Hamas u Gazi? Fatah, koji je imao svoju priliku vladanja nakon potpisivanja Sporazuma iz Osla? Ukoliko da, onda se ne u uzima u obzir činjenica da prema dostupnim istraživanjima iz 2021. godine, većina Palestinaca smatra da bi Hamas, a ne Fatah, trebao zastupati interese palestinskog naroda, dok Fatah ima dugu povijest korupcijskih skandala i nepovjerenja.

Niccolò Machiavelli je još prije gotovo 500 godina rekao da svijet ne treba gledati kakav bi trebao biti već onakvim kakav on doista jest, i postavlja se pitanje - koliko ne želimo vidjeti, priznati i biti realni u svojim politikama i nastojanjima kada je u pitanju palestinsko-izraelski sukob i izgradnja vlasti u području Gaze?

Postavlja se pitanje – kome će biti izrečena presuda: Netanyahuu ili ICC-u. Kome zvona zvone?

>>> Znate li koje su najkišovitije države na svijetu: U jednoj kiša traje i do 7 mjeseci

Women inspect as a house damaged in an Israeli strike lies in ruin, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in Rafah
1/14

Komentara 5

SE
Serengeti
21:56 31.05.2024.

Zanimljivo Hamas je 7.10 napravio BESTIJALNI napad, a sa druge strane Hamas je uspio u osnaživanju svojih NARATIVA prema kojima izraelska vlast nije samo okupacijska sila već i rasistički cionistički projekt s ciljem istrebljivanja palestinskog naroda. Dakle jedno je bestijalni napad, a ubijena palestinska djeca su narativ. 15 000 djece je UBIJENO u 6 mjeseci rata!

Avatar superhik74
superhik74
20:12 31.05.2024.

Samoizabrani mogu raditi sto ih je volja i ubijati koliko god stignu, a stoka sitnog zuba kako ih je lijepo nazvao otac nacije mora izrucivati svoje genrale zbog prekomjerne upotrebe topnistva. Tako vam je to u tzv. medjunarodnom pravu, ha, ha, ha.

KO
KondorGoc
00:48 01.06.2024.

UN kao organizacija odavno više nije relevantni međunarodni čimbenik. Zbog prava na veto koji imaju velike sile bilo kakva pravedna odluka je neprovediva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije