Član stožera

Komes: Igrači su kod Štimca dali samo 50 posto kapaciteta

Hrvatska trening Glasgow (1)
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
12.12.2013.
u 14:00

– Dovoljno je pet dana prije prve utakmice doći u Brazil. U prva tri dana treba se aklimatizirati, psihološki prilagoditi, računati na kakvu upalicu, na različite reakcije na terene, vidjeti kakva je hrana...

Kondicijski trener Zvonko Komes (55) bio je član Hitzfelova stručnoga stožera na SP-u 2010. godine, pripremao je Švicarce na visinske oscilacije u Južnoafričkoj Republici. Njegova iskustva mogu koristiti i Kovaču u pripremi za Brazil...

– Pripreme za Afriku počeli smo i godinu i pol dana prije SP-a, dok su se još igrale kvalifikacije. Švicarski reprezentativci moj su program odrađivali u klubovima, vježbajući dvadesetak minuta prije svoga treninga u klubu.

Za izbornika je sjajno što su igrači toliko motivirani za SP ili EP da sve na završnim pripremama odrade sto posto. U njima svaka nova vježba, svaki novi pokret neće dati rezultat ako već nisu obrađeni. Dobar efekt toga bio je da nam se nitko od igrača na pripremama nije ozlijedio – kaže Komes i dodaje:

– Uoči SP-a u JAR-u imali smo znanstvenika koji je radio mjerenja krvi, laktata... Trenirali smo na nula metara nadmorske visine, pa na 900 metara, pa kombinirali vježbe, različito tretirali pojedince koji su eventualno teže podnosili napore. U Afriku smo otišli sedam dana uoči prve utakmice – dodaje Komes.

U Brazil pet dana ranije

Koliko ranije u Brazil?

– Dovoljno je pet dana prije prve utakmice. U prva tri dana treba se aklimatizirati, psihološki prilagoditi, računati na kakvu upalicu, na različite reakcije na terene, vidjeti kakva je hrana...

Treba li možda odigrati pripremnu utakmicu u Južnoj Americi?

– Ne bih to savjetovao. Mi smo uoči Afrike imali Urugvaj, Italiju i Kostariku i sve smo igrali u Švicarskoj. Prevelik je to put, opterećenje, a igrači još nisu spremni za takvu utakmicu. Izbornik treba vidjeti kako mu momčad reagira na stil igre suparnika, a klima je sekundarni faktor. Opasno je i zbog mogućih ozljeda.

Koliko ranije u topli, vlažni Manaus?

– Ako se dovoljno osvježe, neće to biti šok. Može se tamo ići i samo dan prije utakmice, izravno na utakmicu, najmanje te to košta napora, odigraš s onim što imaš u sebi i vratiš se u bazu. Može se ići i ranije pa onda voditi računa tko se brže, tko sporije aklimatizira, što može biti opasno. To trener najbolje zna, tko može intenzitet koncentracije držati dva dana. Imaš neke koji ga mogu držati samo osam sati, pa sad ti njega negdje optereti s dva dana i on ti počne padati prije utakmice – dodaje Komes i tek tada naglašava najvažnije:

– Drago mi je da je sada došao izbornik kod kojega su neke stvari ipak moguće. Jer mi smo u ovim kvalifikacijama pokazali samo 50 posto svojih vrijednosti. Mene je to strašno mučilo, stalno mi je objašnjavano: to nije moguće u našoj reprezentaciji. Zamislite, ne mogu se ustati igrači pa ići na doručak!? Pa daj, molim te, zar su Švicarci izvanzemaljci kad to mogu?! – čudi se Komes.

Kod Kovača su tri sata nakon okupljanja već bili svi na treningu.

– Eto! I gdje je to problem bio da se to napravi i prije? To je rezerva o kojoj govorim.

Očito ste bili previše popustljivi?

– Ja ne, ali nisam ja tu važan, moj je udio svemu tome poprilično mali. Čak sam se ponekad pitao što ja tamo uopće radim! Pa to što ja radim mogao je raditi i bilo tko drugi...

Dinamo nije standardiziran

Često se apostrofira da su Dinamovi igrači loše fizički pripremljeni.

– Dinamo ima svaki mjesec drugi cilj, nema standardizirano što se točno želi. Cilj je prvo Liga prvaka, pa igrati dobro, pa sa 5:0 pobijediti svakoga protivnika... Program smo radili od početka godine da igrači budu spremni za pripreme za ljeto. A u međuvremenu su otišli nositelji fizičke spreme Vida, Vrsaljko, Kovačić, Kelava i odjednom si izgubio standardiziranu poziciju. Pa su reprezentativci imali dulji odmor, pa se Ademi ozlijedio, pa su nam se zadnji tjedan priključili Soudani, Pinto, Fernandes i Lima koji mjesec dana nisu mrdnuli... Ključna utakmica, za koju sam davao svu svoju struku, karijeru, glavu, bio je Sheriff. Da smo tu kiksali, izgubili bismo sve. A mi smo tu bili najbolji i taj smo tonus držali i sljedeća dva tjedna. Pa nije protiv Austrije u Beču došao dragi Bog i dao injekciju – zaključio je Komes.

Komentara 1

DA
dario2612
15:21 12.12.2013.

koliko im je pomoglo pripremanje od godinu i pol za afriku kad znamo da švicarska tamo nije prošla relativno laganu skupinu, jedino su pobijedili panjolsku u skupini i to jer su se španjolci ispromašivali a oni iz jedne prilike zabili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije