Biljana Borzan

'Komisija treba poticati žensko poduzetništvo zakonodavnim aktima'

Biljana Borzan
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
01.10.2014.
u 17:06

Nezaposlenost žena u Europi raste. One su prema istraživanjima u većem riziku od siromaštva, a ciljevi Strategije 2020 o 75% zaposlenosti su ovim tempom neostvarivi

Zastupnica u Europskom parlametnu Biljana Borzan (SDP) je povodom saslušanja kandidata za povjerenike Europske komisije postavila pitanje o niskoj razini ženskog poduzetništva u EU.

Strategija 2020 veliku važnost pridaje razvoju poduzetništva i povećanju ženske samozapošljivosti. Međutim, pokazatelj broja novopokrenutih poslovnih pothvata za žene je relativno nizak za sve članice EU. Samo u Hrvatskoj je prema najnovijim pokazateljima tek 19,4% poticaja za malo i srednje poduzetništvo otišlo u ruke žena, a mjere posebnog kreditiranja za žene se više ne provode. Slična situacija je u drugim državama članicama EU.

Nezaposlenost žena u Europi raste. One su prema istraživanjima u većem riziku od siromaštva, a ciljevi Strategije 2020 o 75% zaposlenosti su ovim tempom neostvarivi.

– Žene unatoč realno boljoj obrazovanosti od muškaraca, u poduzetničke vode ulaze rjeđe nego muškarci i to motivirane nužnošću, a ne uočenom prilikom. Na razini EU je udio poduzetnica 33% , a u novopokrenutim pothvatima tek 30% – kazala je Borzan.

Žene kao najčešći razlog smanjenje poduzetničke aktivnosti navode nemogućnost usklađivanja posla i obitelji, nedostatak mentorstva, otežan pristup financiranju zbog nedostatka vlasništva nad nekretninama itd. Tzv. Barcelona cilj koji je odredilo Europsko vijeće prema kojem države članice trebaju težiti tome da najmanje 90% djece u dobi od 3 do 6 godine, i najmanje 33% djece mlađe od 3 godine imaju osiguranu mogućnost korištenja profesionalne skrbi je do 2011. dostiglo samo 10 država članica. Zaposlenost žena koje imaju djecu je 20% manja nego žena bez djece u većini država članica.

– Budući da je predsjednik EK Juncker izdvojio malo i srednje poduzetništvo kao okosnicu gospodarstva EU, zanima me koje mjere Komisija namjerava poduzeti u ovom mandatu za poticanje ženskog poduzetništva? Nadajmo se da i tu nećemo stati na zadovoljenju minimalnog uvjeta kao u slučaju odabira kandidatkinja za povjerenice EK! – kazala je Borzan.

Tijekom saslušanja kandidatkinje za povjerenicu Europske komisije za zapošljavanje Marianne Thyssen predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Iraxte Garcia Perez ju je upitala koje mjere može uvesti kako bi se smanjio jaz u zaposlenosti, plaćama i mirovinama muškaraca i žena te hoće li u stvaranju novih zakonodavnih prijedloga s tim ciljem uključiti kolege povjerenike u EK.

– Nažalost, tijekom saslušanja povjerenica Thyssen je kazala kako smatra da takve razlike ne treba uklanjati novim zakonodavnim mehanizmima, već da treba raditi na implementaciji postojećih mehanizama. Smatram da su se mnogi od njih pokazali nedovoljnima upravo zato što nemaju zakonodavni karakter – komentirala je Borzan.

>> Borzan pitala kandidata: Kako ćete se nositi sa izazovima 21. stoljeća?

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
05:15 04.10.2014.

Bože čim se ova bavi. Bolje da se posveti kuhinji i generalki u stanu.

ME
Merlin
11:50 05.10.2014.

ova Borzanica je ona koja je tamo u EU parlamentu vukla zastupnike za rukav da joj potpišu za ćirilicu u vukovaru po naredbi gazde zokija..iako se njima živo fućka za to i iako je to unutarnja stvar svake članice EU...i onda je onaj lunatic zoki mahal s tim papirom kao ono, evo, vidite čak su i EU zastupnici uz nas, blabla, trućtruć...rezultat njegovog ludila je jedan invalid (Darko Pajičić), dvadesetak kaznenih prijava protiv (većinom) branitelja koji su skidali ćirilične ploče i jedan otkaz (mladi i dobar dečko, policajac Gilja, čiji je otac poginuo u DR baš u Vukovaru). Eto, po zapovjednoj odgovornosti osim Zokija i ova kokoš ima na duši tog jadnog Pajičića koji je ostao bez pola lubanje. Kaj je najgore, doktorica je...Odvratna žena, korumpirana, cijeli Osijek priča o njoj i njenom mužu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije