PREPORUKE KAO TEMELJ

Konferencija o budućnosti Europe: Građani u Firenzi danas raspravljaju o vrijednostima i pravima

European Parliament - Strasbourg
Foto: Roses Nicolas/ABACA
1/3
10.12.2021.
u 14:18

Konferencija o budućnosti Europe projekt je kojim se građanima daje mogućnost da izravno iznesu svoje ideje o izgledu Europske unije

Završna sjednica jednog od panela Konferencije o budućnosti Europe, nakon kojeg će nasumično odabrani građani iznijeti svoje stavove o tome kako bi Europska unija trebala djelovati po pitanju vrijednosti i prava, sigurnosti i poštivanju zakona, počela je u petak u Firenzi. 

U renesansnom talijanskom gradu građani će, uživo ili putem interneta, na trodnevnoj sjednici koja traje do nedjelje kroz radne skupine dovršiti svoje preporuke na temu europskih vrijednosti i prava, sigurnosti i poštivanju zakona, uz savjetovanja europskih stručnjaka na tu temu. U nedjelju će glasati o onome što su usuglasili tijekom tri dana rasprava. 

Njihove preporuke bit će temelj za prijedloge politika i konkretno djelovanje institucija EU-a, Parlamenta, Komisije i Vijeća, koje su se obvezale djelovati u skladu s ishodom Konferencije.

Skup se održava u Institutu Europske unije, sveučilištu koje su članice tadašnje Europske zajednice, preteče današnje Unije, osnovale 1972. godine. Institut je smješten u Opatiji Fiesolani, bivšem katoličkom samostanu smještenom u blizini Firence, a sjednica otvaranja održala se u bivšoj crkvi. 

Konferencija o budućnosti Europe projekt je kojim se građanima daje mogućnost da izravno iznesu svoje ideje o izgledu Europske unije. Institucije su u rujnu odredili 800 nasumce odabranih Europljana da kroz četiri panela i tri rasprave donesu preporuke institucijama o tome što žele od europskog saveza.

Paneli imaju tri sesije – u Strasbourgu, online te u jednom od četiri europska grada – Dublinu, Varšavi, Maastrichtu i Firenzi. Na svakom panelu sudjeluje 200 građana iz svih europskih članova, izabranih kako bi što zornije predstavljali demografsku sliku Europe.

Nitko, naime, u svijetu nije pokušao izgraditi mehanizam kroz koji će sami građani formirati ideje i odlučivati o tome kako te ideje pretočiti u političke odluke. Demokracija poznaje institut izbora, na kojima građani biraju, odnosno zapošljavaju i smjenjuju političare na temelju njihovih programa i uvjerljivosti. Ali Europska unija odlazi korak dalje jer, pored demokratskih izbora na nacionalnoj i na europskoj razini (za Europski parlament), daje priliku građanima da kroz Konferenciju o budućnosti Europe odlučuju zaista o - budućnosti Europe.

U nedavnome intervjuu Dubravka Šuica za Večernji list rekla je: - Glavni cilj Konferencije je uništiti mit o “briselskom bubbleu”. I učiniti građane Europske unije sudionicima kreiranja europskih politika. Da vide da sami mogu utjecati na krajnji rezultat. To je nešto što se često misli da nije moguće. Dosad se mislilo da se sve događa u zatvorenim EU institucijama. Ali to nije točno - dodaje Dubravka Šuica, koja je u Europskoj komisiji kao potpredsjednica zadužena upravo za temu Konferencije o budućnosti Europe.

Srce Konferencije je online platforma, višejezična, na svim službenim jezicima EU, što znači i na hrvatskom, gdje se svatko može prijaviti i dati doprinos, napisati ideju, najaviti događaj koji netko organizira, a na kojem će se raspravljati o idejama koje se tiču budućnosti Europe.

Konferencija o budućnosti Europe predstavlja jedinstvenu i pravodobnu priliku da europski građani i građanke rasprave o izazovima i prioritetima Europe, a nastala je kao ideja Europskog parlamenta, Vijeća i Europske komisije koji su se obvezali saslušati Europljane i na temelju dobivenih preporuka poduzeti daljnje korake u okviru svojih nadležnosti. Na Konferenciji mogu sudjelovati europski građani i građanke iz svih segmenata društva i svih dijelova Unije, pri čemu mladi imaju središnju ulogu u oblikovanju budućnosti europskog projekta. Pravo na sudjelovanje imaju i europska, nacionalna, regionalna i lokalna tijela, kao i civilna društva i druge organizacije koje žele organizirati događanja i doprinijeti idejama. Svi sudionici i sudionice dužni su poštovati vrijednosti utvrđene u Povelji o načelima.

Konačni ishod Konferencije bit će predstavljen u obliku izvještaja zajedničkom predsjedništvu, a tri institucije odgovorene za Konferenciju će u kratkom roku procijeniti na koji način učinkovito odgovoriti na izvještaj, svaka u okviru svojih nadležnosti.Digitalna platforma okosnica je konferencije jer ona omogućuje da se svi uključe i iznesu svoja mišljenja o konferenciji, a uz to se mogu podijeliti razmišljanja o Europi i potrebnim promjenama, vidjeti mišljenja drugih, pronaći događanja u svojoj blizini ili organizirati vlastito događanje te pratiti tijek i ishod Konferencije. S obzirom da je poseban naglasak Konferencije o budućnosti Europe na mladima, primarno se potiču studenti na sudjelovanje u davanju svog mišljenja organizatorima i sudionicima konferencije, a ona će se potom prezentirati na službenoj platformi.

Sve će završiti krajem travnja, do kad će se iskristalizirati i konkretni zaključci i ideje, koje su se sve europske institucije obvezale uzeti u obzir i pretočiti u stvarnost. 

 

*Projekt je sufinancirao Europski parlament koji se ne može smatrati odgovornim za iznesene informacije i gledišta te neposrednu ili posrednu štetu do koje može doći u okviru realizacije projekta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije