nobel za eu

‘Konflikt u bivšoj SFRJ spriječio Tito, a EU je udario temelje mira’

nobel (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
10.12.2012.
u 14:29

Uz hrvatskog premijera dodjeli nagrade svjedočilo je još 20-ak predstavnika zemalja EU

Titova autoritativna vladavina bila je poklopac etničkog konflikta koji se ponovno pojavio kad je taj poklopac nestao, a Europska unija pomogla je udariti temelje mira i mora nastaviti igrati ključnu ulogu u stvaranju pravog mira na Balkanu. Tim je riječima predsjednik Nobelova odbora Thorbjørn Jagland spomenuo i ulogu EU u bivšoj Jugoslaviji tijekom jučerašnje svečanosti dodjele Nobelove nagrade za mir Europskoj uniji. Dok se osvrtao na taj dio europske povijesti, kamera se u televizijskom prijenosu uživo usredotočila na premijera Hrvatske Zorana Milanovića, jedinog državnika iz zemalja nastalih raspadom Jugoslavije prisutnog na jučerašnjoj dodjeli Nobelove nagrade u Oslu.

Kontinent mira

Ali od dvadesetak državnika koji su predstavljali svoje zemlje na dodjeli Nobelove nagrade za mir, najveći pljesak dobili su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik François Hollande, koji su spojili ruke i podigli ih visoko u zrak kada je predsjednik Nobelova odbora odao počast pomirenju Francuske i Njemačke nakon II. svjetskog rata kao činu koji je doveo do dugotrajnog mira i uspostave međunacionalne suradnje u Europi.

– Ono što je ovaj kontinent postigao doista je fantastično. Od kontinenta rata postao je kontinent mira. U tome je Europska unija imala najznačajniju ulogu i stoga zaslužuje Nobelovu nagradu za mir – rekao je Thorbjørn Jagland. U trima govorima svi su spominjali francusko-njemačku pomirbu koja je stvorila duh suradnje i solidarnosti diljem Europe, ali svi su, barem nakratko, spominjali i posljednji rat na tlu Europe, onaj u bivšoj Jugoslaviji. Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy podsjetio je na genocid u Srebrenici. Djeca rođena nakon masakra u Srebrenici, rekao je Van Rompuy, prva su stvarna poslijeratna generacija u Europi. – Tako treba i ostati – dodao je.

Simbol zajedništva

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso osvrnuo se i na aktualnu ekonomsku krizu koja prijeti da će uništiti euro kao jedinstvenu valutu. Kritičari izbora EU kao ovogodišnjeg dobitnika Nobela za mir ukazuju upravo na činjenicu da je loše dizajnirana jedinstvena valuta stvorila velike podjele unutar EU koje postaju sve vidljivije zbog dužničke krize. – Jedan od najvidljivijih simbola našeg zajedništva je ono što je u rukama svakoga od nas. To je euro. I mi ćemo stajati uz njega – poručio je Barroso. Možete računati na nas, poručio je Barroso, na to da “ćemo se boriti za trajan mir, slobodu i pravednost u Europi i u svijetu”.

>>I Milanović će biti među primateljima Nobela za mir

Komentara 30

AA
aabbcc
19:46 10.12.2012.

. Stvarno kako ove u EU nije sramota . Za 4- 5 godine rata nisu nista uradili i neka kazu koji je to rat na balkanu duze trajao ? Kada poslije 10 godina prestane rat u Afganistanu onda ce opet dijeliti nagrade zasluznima za Mir. // Sramota !

OB
-obrisani-
19:57 10.12.2012.

a jel ono EU uvela Embargo Hrvatskoj i BIH?????

DZ
dzukaficuka
14:54 10.12.2012.

A kaj on dobiva nagradu za NEMIR u Drzavi di je nas drug Jovanovic Lapimir pa Slavkec i Stazic ili Jakovina i oni trebaju dobiti za NEmir

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije