Kosor: Požuriti s promjenama Ustava; SDP: Ne smijemo brzati

kosor
Arhiva VL
14.10.2009.
u 10:46

Kosor je podsjetila da se predlažu novi uvjeti za provedbu pristupnog referenduma. Na njemu bi se o ulasku Hrvatske u EU odlučivalo većinom birača koji su glasovali u RH.

Nakon što je jutros u parlamentu izložila Vladin prijedlog ustavnih promjena, premijerka Jadranka Kosor pozvala je političke stranke da se uključe u raspravu, ali i apelirala na njih da ne idu pretjerano u širinu kako se ne bi usput izgubio prioritet, a to je da Ustav mora biti izmijenjen do završetka pregovora s EU.

Šefica Vlade kazala je da je sigurna u to da će pregovori biti završeni u proljeće 2010. nakon čega se očekuje utvrđivanje datuma ulaska Hrvatske u EU. Zbog toga je, kazala je, nužno izmijeniti Ustav bez odgađanja.

Kosor je podsjetila da se predlažu novi uvjeti za provedbu pristupnog referenduma. Na njemu bi se o ulasku Hrvatske u EU odlučivalo većinom birača koji su glasovali u RH, uz uvjet da je referendumu pristupila većina od ukupnog broja birača. Blaže uvjete Vlada je predvidjela i za slanje Oružanih snaga RH izvan granica države, što je posebno važno za misije NATO-a u kojima RH sudjeluje. O tome će se, dakle, odlučivati kvalificiranom, a ne dvotrećinskom većinom.

Promjene Ustava omogućile bi da se nakon ulaska RH u EU primjenjuje europski uhidbeni nalog te da se hrvatski državljani izručuju pravosudnim tijelima drugih članica. Predviđa se i potpisivanje takvih ugovora sa zemljama izvan EU. Utvrdilo bi se, također, da kaznena djela iz pretvorbe i privatizacije ne mogu zastarjeti.

Zoran Milanović, šef SDP-a, najavio je da će i njegova stranka uputiti svoj prijedlog u proceduru te apelirao da se s postupkom ne brza jer se za taj ozbiljan posao može odvojiti nekoliko mjeseci.

Ključne riječi

Komentara 31

TU
tutle
12:32 14.10.2009.

Ustav se ne može mijenjati bez široke javne rasprave, nije to Jacina igračka pa da može s njom kako hoće.

OB
-obrisani-
13:16 14.10.2009.

..longplay. . uzalud ti trud i muka, jer taj slucaj ispod tebe svesrdno podrzava tu vlast i njezino mafijasenje i pljacku. ..reci...!!!!!

LO
Longday
12:32 14.10.2009.

Milanović mora nešto reči samo da kontrira Vladi,mislim da je u interesu da se što brže promjeni ustav i započne primjena novoga i posveti se drugim temama!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije