Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kosu više nećete ravnati vrelim češljem nego tabletom

curly
Facebook
08.12.2009.
u 14:28

Australski znanstvenici pripremaju tabletu za ravnanje kose, a za siječanj su već dogovoreni i pregovori s vodećim svjetskim kozmetičkim kućama.

Vrijeme bolnog ravnanja kovrčave kose vrućim kupkama ili toplim češljevima uskoro će biti iza nas, a u frizerski posao počinje se uplitati i farmaceutska industrija. Australijski znanstvenici otkrili su gen odgovoran za kovrčanje kose, a ujedno razvijaju i tabletu kojom će se razina kovrčavosti moći regulirati.

- Umjesto da je na silu ravnaju, ljudi s kovrčavom kosom uskoro će moći izravnati vlasi s nekoliko tableta koje će popiti uz doručak - kaže profesor Nick Martin s instituta za medicinska istraživanja Queensland, te voditelj tima znanstvenika koji je identificirao gen trichohyalin odgovoran za kovrčavost kose. Prema Martinovim riječima, već za siječanj dogovoreni su u Parizu prvi razgovori s predstavnicima nekoliko svjetski poznatih kozmetičkih tvrtki koje žele od Australaca otkupiti licenciju za proizvodnju nove tablete. No pronalazak gena nije zainteresirao samo frizere nego i policiju, koja tricohyalin vidi kao pomoć u rješavanju zločina. Razina gena kod svakog je čovjeka, baš poput DNK ili otiska prsta, različita, pa stupanj kovrčavosti vlasi koje forenzičari često nalaze na poprištima zločina može pomoći istražiteljima u sužavanju kruga sumnjivaca.

- Gen se može višestruko koristiti u forenzici. Već smo pokušavali na temelju uzorka DNK odrediti kako osoba koju tražimo izgleda, a sad smo uspjeli dokazati stupanj kovrčavosti kose, što upotpunjuje sliku u izradi fotorobota - kaže Martin.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
10:45 09.12.2009.

Hrvatski se to veli \"RUDLAVE LASI\" a \"vreli cesalj\" se veli VRUCI CESELJ. Bas me zanima hoce li ta tableta djelovati i na vlasi kod/oko drugih dijelova tijela (pimpeka, peezde) a ne samo na glavi ...

OB
-obrisani-
12:06 09.12.2009.

Oce, oce, samo tamo ces morat pravit kecke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije