INAUGURACIJA STOLJEĆA Nezapamćeno osiguranje i rekordan broja posjetitelja

Kraljica soula Aretha Franklin pjevat će Obami

Autori: Zorana Bajt, Agencije
18.12.2008.
u 17:21

Kraljica soul glazbe Aretha Franklin pjevat će, a više od 11.000 vojnika budno će motriti svečanu ceremoniju inauguracije novoizabranoga američkog predsjednika Baracka Obame, koja će se održati 20. siječnja u Washingtonu. Odbor za organizaciju inauguracije objavio je jučer popis sudionika koji će uveličati prisegu 56. američkog predsjednika.

Osim Arethe Franklin, kojoj je ovo prvi put da pjeva na predsjedničkoj inauguraciji, iako je prije nastupala za neke predsjednike, na svečanosti će govoriti i evangelički svećenik Rick Waren.

Kemijski napad
Najava njegova sudjelovanja izazvala je oštre reakcije liberalnih članova Demokratske stranke. Waren je protivnik istospolnih brakova. Predstavnici udruga homoseksualaca kritizirali su Obamu zbog toga jer je pozvao Warena.

Kako navodi AP, čak 4 milijuna posjetitelja očekuje se na Obaminoj inauguraciji.

Svečanost će osiguravati 4000 lokalnih policajaca, 4000 policajaca iz ostalih saveznih država, 7500 vojnika i 4000 pripadnika Nacionalne garde.

Među osiguranjem će biti i posebna postrojba za suzbijanje kemijskog napada. Organizatori osiguranja inauguracije pripremili su i planove za mogući teroristički napad tijekom svečanosti.

U glazbenom programu nastupit će i čelist Yo-Yo Ma, violinist Itzhak Perlman, pijanist Gabriela Montero i klarinetist Ante McGill, koji će izvoditi skladbe Johna Williamsa, poznata po glazbi za filmove “Rat zvijezda” i “Ralje.”

Večera za petoricu
Uoči inauguracije odlazeći predsjednik George W. Bush priredit će ručak svom nasljedniku u Bijeloj kući. Kako je priopćeno, na tom ručku će osim Obame biti i trojica živih bivših predsjednika SAD-a, Jimmy Carter, Bill Clinton i George Bush stariji.

– To će biti prilika za Obamu da razgovara o svim pitanjima – načinu života u Bijeloj kući, politici, vanjskoj i unutrašnjoj politici. On će biti u situaciji da razmijeni mišljenje s iskusnim ljudima – izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

Inače, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev sastat će se s Barackom Obamom ubrzo nakon njegove inauguracije u Washingtonu, najavio je jučer ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a prenose ruski mediji. Također je rekao da je Moskva spremna otvoreno razmatrati pitanja o kojima postoje nesuglasice između SAD-a i Rusije.


Obama kao cool macan godine

Fotografije na kojima mladi Obama pozira s cigaretom snimila je Lisa Jack, njegova kolegica s Occidental College u Los Angelesu. Prema pisanju američkih medija, to je prva fotografija na kojoj je američki predsjednik snimljen kako puši. S obzirom na progon pušača u Americi, brojni komentari na internetskom izdanju Timea bave se tom navikom novog predsjednika, nepravedno zanemarujući njegov šarm i cool izgled. Zbog toga su neki britanski mediji predložili da se Barack Obama proglasi “cool macanom” godine. Obama je inače obećao da neće pušiti u Bijeloj kući. (zb)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije