'NE BI UPALI BEZ NJIHOVE POMOĆI'

U Rusiji bijesni na Zapad zbog ukrajinskog prodora: 'Na rubu smo Trećeg svjetskog rata'

Russian Defence Ministry releases video of captured Ukrainian soldiers in Kursk region
Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/REUTERS
1/3
16.08.2024.
u 10:31

Bijela kuća je rekla da Ukrajina nije unaprijed obavijestila o svom upadu i da Washington nije bio uključen u operaciju

Dužnosnik Kremlja Nikolaj Patrušev rekao je u petak da su vojni savez predvođen SAD-om i Zapad izravno uključeni u planiranje ukrajinskog napada na rusku regiju Kursk. Patrušev je u intervjuu za list Izvestija rekao da je operacija u regiji Kursk planirana uz sudjelovanje NATO-a i zapadnih specijalnih službi.

"Izjave vodstva SAD-a da nisu umiješani u zločine Kijeva u regiji Kursk nisu istinite... Bez njihova sudjelovanja i izravne potpore Kijev ne bi ušao na ruski teritorij." Bijela kuća je rekla da Ukrajina nije unaprijed obavijestila o svom upadu i da Washington nije bio uključen u operaciju. Rusko ministarstvo obrane objavilo je snimke na kojima se vidi američko oružje na ruskom teritoriju u Kursku. Još nešto više zastrašujuće poruke stigle su pak od ruskog parlamentarnog zastupnika Mikhaila Sheremeta, koji je poručio da bi upad Ukrajinaca mogao izazvati Treći svjetski rat. 

– S obzirom na prisutnost zapadne vojne opreme, korištenje zapadnog streljiva i projektila u napadima na civilnu infrastrukturu te nepobitne dokaze o sudjelovanju stranaca u napadu na ruski teritorij, moglo bi se zaključiti da je svijet na rubu trećeg svjetskog rata – rekao je, a prenosi RIA.

Inače, ruske vlasti proglasile su izvanredno stanje u regiji Belgorod, koja graniči s Kurskom, rekao je u četvrtak ruski dužnosnik Aleksander Kurenkov. "Situacija u regiji ostaje složena i napeta. Kao rezultat terorističkih napada ukrajinskih naoružanih skupina u regiji Belgorod, oštećene su stambene kuće i infrastruktura, ima mrtvih i ozlijeđenih građana", rekao je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu da su ukrajinske snage napredovale nekoliko kilometara i da se postiže cilj popunjavanja 'fonda za razmjenu' ratnih zarobljenika. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u četvrtak da su ruske  snage srušile ukrajinske bespilotne letjelice iznad susjedne regije Belgoroda u Rusiji i da su bombarderi Suhoj-34 gađali ukrajinske položaje u Kursku. Ministarstvo je također izvijestilo o intenzivnim borbama duž ukrajinske bojišnice i reklo da su ruske snage zauzele bolje položaje na nekoliko točaka.

POVEZANI ČLANCI:

Premda je ukrajinski napad osramotio Moskvu, otkrio slabost njezine pogranične obrane i promijenio narativ o ratu, ruski dužnosnici rekli su da ono što su opisali kao ukrajinsku "invaziju" neće promijeniti tijek rata.

>> VIDEO Rusija rasporedila tenkove u pograničnom području Kursk

Ključne riječi

Komentara 85

FU
Fusnota
10:47 16.08.2024.

Početak rata je bio 24.02.2022. Uz pomoć Bjelorusije , teroristi iz Moskve su pokrenuli rat. Umjesto da hlade jaja u Dunavu ,ostavljaju ih po poljima Ukrajine. Kolika maloumna odluka o pokretanju invazije na Ukrajinu, toliko je i bahata ,očekivati daa se Ukrajina ne može ili ne smije braniti kako god zna

Avatar Sidewinder
Sidewinder
10:47 16.08.2024.

Kad rusima neide uvijek je kriv Zapad 😂

Avatar morski
morski
10:46 16.08.2024.

Evo, Rusi osjetili kako je to kada ti vrate istom mjerom. Osramotili se kao naivne sobarice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije