DVA MJESECA PLANIRALI OPERACIJU

Ukrajinski časnik: Do sada smo zarobili 2000 ruskih zarobljenika, upad na njihov teritorij ima goleme koristi

Members of the Ukrainian army patrol in Plekhovo
Foto: VIDEO OBTAINED BY REUTERS/REUTER
1/4
16.08.2024.
u 09:50

Dužnosnik Kremlja Nikolaj Patrušev rekao je u petak da su vojni savez predvođen SAD-om i Zapad izravno uključeni u planiranje ukrajinskog napada na rusku regiju Kursk.

Potpukovnik Vano Nadiradze, iz ukrajinskih specijalnih snaga, kazao je kako je operacija upada na ruski teritorij bila pripremana dva mjeseca te da je odrađeno opsežno planiranje i izviđanje kako bi početni napad bio što uspješniji.

– Sve je pomno isplanirano, do posljednjeg detalja – i ostalo je potpuno tajno – kazao je Nadiradze za Daily Mail. Kazao je kako su njihovi antiradarski sustavi činili čuda te da su potpuno prevarili čečensku postrojbu Akhmat koja je bila zadužena za nadzor ovog teritorija.

– Već možete vidjeti razmjere našeg uspjeha u Rusiji – histerija među ruskim vojnim stručnjacima i blogerima, strah na Putinovu licu na ruskoj televiziji – rekao je dodajući da je upad na ruski teritorij imao nekoliko golemih koristi. Riječ je o smanjenju pritiska na Sumi i Harkiv u sjevernoj Ukrajini jer je Rusija koristila Kursk kao lansirnu rampu za topničko bombardiranje tih ukrajinskih regija. Ublažio je pritisak na Doneck u južnoj Ukrajini, za koji je pukovnik Nadiradze rekao da postaje kritičan jer je Rusija bila prisiljena povući pet konvoja odatle kako bi obranila vlastitu granicu.

– Rusi su napravili veliku pogrešku jer nijedan od tih konvoja nije stigao netaknut u Kursk. Usput su ih naše bespilotne letjelice i rakete apsolutno napucale – poručio je objašnjavajući kako će ovo biti veliki adut za pregovaranje u budućim mirovnim pregovorima. Nadiradze je za Daily Mail otkrio i kako su do sada zarobili više od 2000 ruskih zarobljenika te da nije riječ samo o ročnicima već o dobrim borcima.

VEZANI ČLANCI

Dužnosnik Kremlja: NATO i Zapad pomogli Ukrajini da napadne Rusiju

Dužnosnik Kremlja Nikolaj Patrušev rekao je u petak da su vojni savez predvođen SAD-om i Zapad izravno uključeni u planiranje ukrajinskog napada na rusku regiju Kursk. Patrušev je u intervjuu za list Izvestija rekao da je operacija u regiji Kursk planirana uz sudjelovanje NATO-a i zapadnih specijalnih službi.

"Izjave vodstva SAD-a da nisu umiješani u zločine Kijeva u regiji Kursk nisu istinite... Bez njihova sudjelovanja i izravne potpore Kijev ne bi ušao na ruski teritorij." Bijela kuća je rekla da Ukrajina nije unaprijed obavijestila o svom upadu i da Washington nije bio uključen u operaciju. Rusko ministarstvo obrane objavilo je snimke na kojima se vidi američko oružje na ruskom teritoriju u Kursku.

FOTO Putinova 'Sotona' nanišanila je 14 meta: Ako dođe do nuklearnog rata, Rusija će prvo gađati ove lokacije

Members of the Ukrainian army patrol in Plekhovo
1/29
Ključne riječi

Komentara 19

GU
Gusar93
13:08 16.08.2024.

Osim osvajanja teritorija, Ukrajinci su zarobili brojne ruske vojnike. “Otprilike ih je zarobljeno oko 2000 i za njih će se tražiti razmjena. Rusija već dogovara tu razmjenu jer je zarobljeno mnogo FSB-ovaca, koji su bili angažirani za čuvanje granice. Ukrajincii su u tome vidjeli fantastičan cilj za udar. A drugi cilj je pokazati da je Rusija ranjiva na cijelom sjeveru, ne samo kod Kurska. Stoga, Putin će morati poslati dodatne snage, što znači povlačenje dijela snaga iz Ukrajine", Opća mobilizacija je realna jer dobrovoljno novačenje je u ovom periodu ispunilo samo trećinu plana. “Čak i ako mobilizirate sve one koji vam trebaju, to traje godinu dana, a strah je da bi mogla patiti ruska ekonomija, koja si i ovo već teško može priuštiti.”

Avatar Croat
Croat
16:02 16.08.2024.

koja je svrha zarobljavati zarobljenike ?

Avatar VargaiBoric
VargaiBoric
16:57 16.08.2024.

Ovi Ukrajinci su baš patetični... Propao im upad u nuklearku, ali upad u par sela je podvig. Svi će izaći s nogama naprijed.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije