Kremlj pokušava “popraviti povijest” u Europi

rusija
VL
Autor
STOJAN DE PRATO | BRUXELLES
28.10.2009.
u 14:11

Osnovni ugovor pokriva organizaciju triju velikih međunarodnih konferencija pod okriljem Moskve, koje bi Rusiju trebale predstaviti kao dobronamjernu silu, koja skrbi o okolišu, te nastoji riješiti energetske teškoće svijeta.

Idućih mjeseci u europskim bi se medijima mogli pojaviti članci koji sovjetskoga diktatora Staljina prikazuju u mnogo boljemu svjetlu no što smo to do sada bili navikli, a u sovjetskoj dominaciji nad istokom Europe u drugoj polovici prošloga stoljeća nalaze i  poneku dobru stranu.

Kampanju vodi državna tiskovna agencija RIA Novosti, koja je u tu svrhu upregnula savjetničku tvrtku RJI  Companies, s uredima u Washingtonu, Londonu i Zürichu, a zajedno su angažirali i “jednu od vodećih tvrtka za odnose s javnošću u Bruxellesu”, tvrdi bruxelleski portal EU Observer. Uz njih, rusku promidžbu u svijetu redovito vode GPlus s uredima u Bruxellesu,  Berlinu i Parizu, Ketchum Pleon u Londonu i Washingtonu, Weber Shandwick u Londonu i Bruxellesu, te Saylor Company u Washingtonu.

“Popravljanje povijesti” bio bi tek uzgredni dio te kampanje. Osnovni ugovor pokriva organizaciju triju velikih međunarodnih konferencija pod okriljem Moskve, koje bi Rusiju trebale predstaviti kao dobronamjernu silu, koja skrbi o okolišu, te nastoji riješiti  energetske teškoće svijeta.

Prva, posvećena Arktiku, već je sazvana za kraj studenoga, dok bi se dogodine održale konferencije o Srednjemu, te o Dalekome istoku.

Glavni je cilj te kampanje, tvrdi EU Observerov izvor, popravljanje lika Rusije u svijetu. Svrha joj je odobrovoljiti međunarodnu javnost  prema namjerama Kremlja da u susjednim zemljama uspostavi svoju interesnu sferu, nakon što je lanjskom agresijom na Gruziju, te vojnim zauzimanjem i proglašavanjem “neovisnim državama” gruzijskih  pokrajina Abhazije i Južne Osetije proizveo posve suprotan učinak.

Ključne riječi

Komentara 33

Avatar Idler 3
Idler 3
17:49 28.10.2009.

Staljin !? ma jel to onaj lik što je s Hitlerom prvo podijelio Poljsku, a kasnije \"oslobodio\" čitavu istočnu Europu ? Ak je to taj, zbilja je bil pozitivac, još do danas nitko nije oborio njegov rekord...u milijunima mrtvih :-((

BT
bili-tartuf
18:07 28.10.2009.

pticar,..\"nas i Rusa 300 miljona\", a \"nas i NATO 1 miljarda\", a jos kada Kina udje u NATO??...-:))

Avatar trunchbull
trunchbull
14:25 28.10.2009.

Putinovu supermodernu i bogatu Rusiju izjednačavati s komunističkim SSSR-om je krajnje licemjerno i primitivno. Danas je Rusija i gospodarska velesila, što SSR nikad nije bio. Stopa nezaposlenosti u Rusiji je oko 6%, a godišnji prihod po glavi stanovnika 17 .500$. Današnja Rusija ima izvrsnu trgovinsku suradnju s Njemačkom i Francuskom, te izvrsne prijateljske odnose s mnogima u svijetu. Oko 70% Rusa podupire aktualnu politiku Kremlja. Demokracija se danas i onako samo svela na američke marionetske vlade po svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije