potvrdili iz EK

Kritično je: Grčka ima novca za samo još dva tjedna

Grčka
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
22.03.2015.
u 14:02

Službena Atena tako nema još puno vremena za ponuditi plan održivih reformi.

Stručnjaci Europske komisije potvrdili su "crne vijesti" za Grčku: novaca za isplatu plaća i mirovina u riznici ima samo za još za dva tjedna, odnosno do 8. travnja.

Objavljeno je to u današnjem izdanju renomiranog Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) čime je potvrđeno da je situacija u toj zemlji kritična.

Službena Atena tako nema još puno vremena za ponuditi plan održivih reformi. Ako se to ne dogodi na vrijeme, Komisija pretpostavlja da će Tsiprasova vlada morati posegnuti za fondovima socijalnog osiguranja i računima tvrtki u državnom vlasništvu da bi nastavila s isplatom plaća.

Premijer Alexis Tsipras je u petak pokušao uvjeriti zajmodavce i europske partnere da će u "dolazećim danima" dostaviti prošireni prijedlog reformi s nadom da će one otključati posljednju tranšu MMF-ove pomoći kroz kredit u iznosu od 7.2 milijarde eura.

Od 9. travnja Grčka mora otplatiti 467 milijuna eura kredita Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i refinancirati kratkoročne državne obveznice u danima nakon isteka roka MMF-a.

Ukoliko se sporazum ne postigne do 8. travnja, kriza će imati negativan utjecaj na euro, a Grke očekuje egzistencijalna katastrofa.

>>Angela Merkel ne želi više popuštati Grčkoj

>>Tsipras traži sastanak s čelnicama EU kako bi izbjegao bankrot

Ključne riječi

Komentara 20

MA
Malenkost
14:39 22.03.2015.

HR sljedi GR. Paralele su tu. Obedvije u rukama politicara nesposobnih koji su nakon svakih izbora zaposljavali uhljebe a proizvodnja je unistena. Gospodin Sinn-savjetnik Karamarka i HDZ rece ovdje na TV emisija- hart ober fair - za GR je izlazz iz Eurozone dugorocno gledano jedinini spas. Drahme bi gubila u uspordebi s Eurom na vrijednosti ali bi uvozi u grcku bili jako skupi tako da bi se grcima isplatilo obradivati zemljista i svoje proizvode bi grci imali na svojim trznicama - a ne kao sada - uvoze Rajcice iz Nizozemske, maslinovo ulje iz Argentine, brasno iz drugih zemalja -inace nebi si grci mogli niti kruh ispeci. Gospodo Milanovicu i Kukuriku te HDZ i Karamarko to i te kako vrijedi i za HR. Dakle mudraci iz HR Devalvacija Kune - 1€ --- 10 Kuna - . Sve druge Analize su van brbljanja kao i Sipras ili Varufakis. Ovisnost HR i place te penzija od stalnih zaduzenja shvaca vec svaki gradanin. Bilo kakvi drugi koraci vode HR u propast. HDZ i sad Kukuriku unistise sve. Tko ima zdrav mozak treba pobjeci iz HR. HR je vec vise od 100 Godina zemlja nesposobna da svojoj populaciji osigura zivot na razini jednog "Srednjoevropljana". Svi ili gotovo svi "Akademici ili Profesori" nisu prosli nikakvu prirodnu selekciju intelekte ili sopsobnosti nego gospodo iza sebe imaju Yugo-komunisticku proslost gdje su radile partijske veze te vezice mame i tate po i u komunistickoj partiji. Zar to nece da vide mnogi? Danasnja "Elita" u HR je daleko od neke normalne prirodne selekcije. Suma sumarum nazalost za tu HR nije trebao nitko da gine.

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
14:54 22.03.2015.

Plan 21 u punom zamahu.

R0
R00kie
14:11 22.03.2015.

cipras se stisao? gdje je nestao populist?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije