GRADNJA Nove izmjene Županijskog prostornog plana

Kritizirani 'točkasti' plan samo je dopunjen!

26.02.2009.
u 15:52

DUBROVNIK – Županijsko poglavarstvo jednoglasno je prihvatilo izmjene i dopune Prostornog plana županije u kojemu se ostale sve nekad prozivane turističke zone, a čak su dodane i nove. Naime, kada je 2006. godine izbila kriza vlasti, koju je s HDZ-om vladajuća koalicija pokušala zadržati uz pomoć policije i zaštitara, raspuštena je Skupština i za povjerenika je imenovan hadezeovac Želimir Bosnić.

Bosnićeve izmjene
On je tada donio izmjene Prostornog plana što je tadašnja opozicija žestoko kritizirala i na tome gradila kampanju koja će je dovesti na vlast. Najviše se kritiziralo proširenje hotelsko-apartmanskog naselja s golfskim terenom na Srđu, koje je Bosnić povećao sa 100 na čak 310 hektara te zona Čemprijesi na Šipanu, gdje se na 15 hektara smjestilo 1500 ležajeva. No, nakon što je došao na vlast SDP-HNS-HSS-ov trolist, “zaboravio” je na kritike.

S druge strane, turistička zona na jugu Mljeta, čije je zemljište načelnik općine i šef županijskoga SDP-a Nikola Hajdić prije prodao ruskom poduzetniku Jevtušenkovom, ušla je u novi plan. Tako će se na 13,7 hektara Mljeta graditi dva turistička naselja. Zbog tog je projekt izazvao napade HDZ-a u kojima je Hajdić prozivan da je pri prodaji učinio niz nezakonitosti. Druga urbanizacija koja je izazvala prozivke na račun esdepeovaca, ovaj put dožupana Ive Karamatića, jest gradnja dva hotela na ušću Neretve. Dakako, i oni su uvršteni u novi plan.

Projekt na Srđu, dakle, nije se dirao, a osim njega u planu su i dva turistička naselja na Bosanci sa po 800 ležajeva. Tako će na Srđu biti, prema sadašnjim planovima, čak 2800 ležajeva na površini koja je velika kao devet Dubrovnika (unutar zidina).

Dvoje gubitnika
No, nisu svi bili sretne ruke kod najnovijih izmjena Prostornog plana. Tako je bivša ministrica turizma Pave Župan Rusković ostala bez mogućnosti da na milijun četvornih metara u Mikulićima gradi turističko naselje. Naime, to je područje navedeno kao “zona u istraživanju”, što je nekada bila i oznaka za “ruski” jug Mljeta. Istom je oznakom popraćena i nesuđena turistička zona u Dolima u uvali Tri sestrice, čiji je vlasnik Vicenco Blagaić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije