Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliko slavlje

Križevačkoj eparhiji je 400 godina - dokaz crkvenog zajedništva u RH

Nikola Kekic
Martina Popovčić/PIXSELL
21.11.2011.
u 11:06

Liturgijom u grkokatoličkoj katedrali u Zagrebu otvorena je jubilarna godina Križevačke eparhije. U sklopu obilježavanja 400 godina postojanja biskup Nikola Kekić i Katedralni zbor Križevci borave na turneji po Italiji

Arhijerejskom liturgijom sv. Ivana Zlatoustog u grkokatoličkoj konkatedrali sv. Ćirila i Metoda na zagrebačkom Gornjem gradu jučer je otvorena jubilarna godina Križevačke eparhije, čime je počelo obilježavanje 400. obljetnice crkvenog zajedništva u Hrvatskoj.

– Mi, pripadnici današnje Križevačke eparhije, prisjećamo se velikih ljudi koji su prije punih 400 godina na ovim našim prostorima u teškim društvenim vremenima uspjeli ostvariti Isusovu želju ''da budu jedno'' – poručio je u svojoj poslanici križevački biskup Nikola Kekić, dodavši da je "odlučujuću ulogu u stabilnosti crkvenoga zajedništva odigralo i grkokatoličko sjemenište". Budući da je Križevačka biskupija sastavni dio Zagrebačke metropolije, u liturgijskom slavlju sudjelovali su svi biskupi zagrebačke crkvene pokrajine.

U proslavu velikog jubileja uključuje se i Katedralni zbor, što djeluje pri grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima. Članovi zbora s članovima Ćirilo-Metodovog kora iz zagrebačke konkatedralne crkve svetih Ćirila i Metoda od danas su na turneji po Italiji, gdje će pjevati u svetištima i crkvama, a imat će čast i da ih, na općoj audijenciji u srijedu 23. studenoga, primi papa Benedikt XVI. Pjevačko hodočašće kroz sedam dana uključuje Padovu, Assisi, Rim, Monte Cassino, Lucceru, Bari i Loreto, a križevačko-zagrebački sastav zbora prate i mons. Kekić i Zvonimir Kurečić, prebendar Prvostolnog Kaptola zagrebačkog.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije