Otpadni kruh, star i pet dana, otkupljuju na stotine ljudi u krugu pogona sisačkog Mlina i pekara, ali ne samo za napoj svinjama nego većinom za vlastitu prehranu! Svakodnevna drama od 12 do 14 sati svodi se na naguravanje između seljaka koji iz sanduka žele ugrabiti što više za svoju stoku, i siromaha, koji pokušavaju probrati što jestivije za gladne članove svojih obitelji.
Anđelka Hozjan iz Žabna kupila je za 25,30 kn 23 kilograma odavno dotrajala kruha, peciva, lepinja, krafni, ono što je u gužvi uspjela dohvatiti. Sve će zamrznuti i do isteka zaliha vaditi dio po dio te podgrijavati u mikrovalnoj pećnici.
– Danas od kolača nisam dobila ništa jer je sve otišlo onima za svinje! Dolazim jednom mjesečno. Do sada je sustav bio takav da smo mogli kupovati između 7 i 15 sati. Nije bilo borbe. Dečki koji su dovozili povrat znali bi nam unaprijed odvojiti ono što je za jesti. Na tacne bi nam stavili piroške i slastice. Sad se moramo ponižavati jer sve je zdrobljeno i pomiješano u jedno! Ovako hranim troje djece. Muž mi je invalid Domovinskog rata s mirovinom od 4000 kuna koju pojede kredit, a ja sam nezaposlena – priča kroza suze očajna majka Anđelka.
Hrabro je i spremno stala pred objektiv, dok su seljaci koji su kupovali za životinje i starim kruhom do krova punili automobile, negodovali zbog fotoaparata i sramili se govoriti. Samo jedan dobacio je u prolazu da mu se svakako isplati dolaziti, no kako je s novim radnim vremenom nastao pravi grabež. Kupci dobiju i račun. Kila "nesukladnog" kruha i peciva je 1,10 kn. Da bi apsurd bio veći, iza prozora koji svakodnevno gledaju na borbu za posljednju kilu povrata nečega što je nekad bilo prehrambeni pekarski proizvod, članovi uprave ne znaju gotovo ništa!
– Ljudi taj stari kruh uzimaju za svinje, no upitno je mogu li se i oni njime hraniti. To je za baciti jer se povlači po prljavim skladištima trgovina danima, gdje ima i žohara i miševa. Prodaje se u vrećama od 13 kg po 19,99 kuna. U njoj ima svega osim bijelog kruha, koji se odvaja za proizvodnju krušnih mrvica. Nije riječ o proizvodu, nego ostatku pekarskih proizvoda povučenih iz prodaje, starom i do pet dana. Način prodaje izmijenili smo jer su prije ljudi već iz kamiona znali grabiti kruh i blokirati ulaz našim službenim vozilima. Imamo oko 800 kilograma povrata dnevno – kaže Vesna Butorac, direktorica Mlina i pekara, koji prodajom otpadnog kruha mjesečno zaradi oko 20.000 kuna.
Pa u Kauflandu ima kruha do tri dana starog za 0.99KN zašto ne odu tamo i kupe za istu cijenu normalan kruh?????