Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRADICIJSKI PLESOVI, PJESME I OBIČAJI

KUD “Stjepan Radić” iz Pridvorja (Konavle) oduševio Hrvate u Austriji i Mađarskoj

Foto: KUD Stjepan Radić
1/5
15.05.2024.
u 14:58

Gostovanje u Mađarskoj, pa potom u Austriji organizirano je u sklopu kulturne suradnje i razmjene između matične države Hrvatske i Hrvata koji žive u tim dvjema državama, napomenuo je Đukan.

Bečki Hrvati i njihovi austrijski prijatelji još uvijek pričaju o nedavnom impresivnom gostovanju KUD-a “Stjepan Radić” iz Pridvorja (Konavle - Dubrovnik) u Beču.  Kako nam je rekao vođa KUD-ovaca Pavo Đukan, izuzetno atraktivan bio i njihov nastup kod Hrvata u Kulturnom domu u Hrvatskom Židanu u Mađarskoj. Gostovanje u Mađarskoj, pa potom u Austriji  organizirano je u sklopu kulturne suradnje i razmjene između matične države Hrvatske i Hrvata koji žive u tim dvjema državama, napomenuo je Đukan.
 
S obzirom da je riječ o gradišćanskim Hrvatima u Mađarskoj, o oduševljenju publike dalmatinskim folklorašima iz okolice Dubrovnika, u kojoj su, između ostalih, bili i hrvatski veleposlanik u Mađarskoj Mladen Andrlić, načelnik Hrvatskoga Židana Štefan Krizmanić, predsjednik Društva gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj Vince Hergović i Mirjana Steiner voditeljica Kulturnog doma u Hrvatskom Židanu, pisao je s divljenjem i tjednik gradišćanskih Hrvata u Austriji “Hrvatske novine”.

A kada smo kod Austrije i austrijskog glavnog grada Beča, Đukan nam je rekao:  “Nakon Mađarske uslijedio je posjet Beču. Ovim posjetom konavoski folkloraši podsjetili su se na 1908. godinu kada je pridvorska folklorna skupina sudjelovala na proslavi šezdesete obljetnice vladanja cara Franja Josipa I. Uspomena koja se s ponosom prenosi među Konavljanima.

U jutarnjim satima KUD je posjetio dvorac Schönbrunn, gdje je zabalao svoju poskočicu, što je za mlade folkloraše predstavljalo posebnu čast i osjećaj.  Nakon toga uslijedila je sv. misa u župi Don Bosco u 21. stambenom okrugu u Beču. Svečano misno slavlje u crkvi, koju su krasile konavoske narodne nošnje, svojim je nastupom uveličao Zbor i mandolinski orkestar KUD-a “Stjepan Radić”.
Župnik don Ivica Stanković posebno se zahvalio KUD-u iz Pridvorja na njegovom dolasku u Beč”.

Svima nazočnima obratio se i predsjednik KUD-a Pavo Đukan, koji je istaknuo da je dolazak u Beč i druženje sa sunarodnjacima za njega i KUD bila “osobita čast”. “Nakon sv. mise uslijedio je folklorni program u župnom dvorištu gdje su nas župljani počastili bogatim ručkom. Potom su KUD-ovci nastavili program obilaskom Beča, uz stručno vodstvo turističke voditeljice, gospođe Antonije Rečnik. U popodnevnim satima, uz pomoć gospodina Maria Šimičića, predsjednika FA “Šokadija” Beč i gospodina Josipa Čenića, kantautora i voditelja “Dubrovačkih kavaljera” iz Beča, upriličen je susret KUD-a „Stjepan Radić“ i FA „Šokadija“.

Susretu se je pridružio i hrvatski veleposlanik u Austriji gospodin Daniel Glunčić. Veleposlanik Glunčić je tom prilikom sve nazočne pozvao na slogu i međusobnu suradnju u korist Republike Hrvatske i hrvatskog naroda u inozemstvu”, ispričao nam je predsjednik KUD-a Pavo Đukan, uz konstataciju: “Na kraju ostaje zaključak kako je ovakav oblik suradnje između kulturno-umjetničkih društva iz Hrvatske i naših sunarodnjaka u inozemstvu najbolji oblik suradnje hrvatskog naroda i jamac očuvanja našeg identiteta u zemljama gdje Hrvati žive stoljećima, čuvajući svoj jezik, identitet, kulturu i običaje”. 

KUD Stjepan Radić, koji već ima zavidnu razinu kulturne suradnje s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, predstavio se je domaćinima u Hrvatskom Židanu i Beču zanimljivim programom tradicijskih plesova, pjesama i običaja. O čemu je riječ, pojasnio je Đukan:

“Konavoska folklorna tradicija ponajprije je utemeljena na narodnim plesovima, među kojima je najpoznatiji pridvorska „poskočica“ (ples srodan nadaleko poznatom linđu), ali i na tradicijskom pučkom pjevanju (žetelačke, svadbene i slične pjesme). Osim plesa KUD je nastupio i s mandolinskim sastavom koji je izveo skladbe dubrovačkog podneblja, te mješovitim zborom i klapom na čijem se repertoaru našla i nešto šira glazbena ponuda. Specifičnost konavoskog folklora je konavoska zdravica, epska govorna izvedba kojom domaćin nazdravlja uzvanicima (najčešće na svadbenoj svečanosti), a koja se kao običaj i vještina u Konavlima zadržala ne samo među starijom populacijom već se njeguje i cijeni i među mladima”.

Nakon Sjeverne Makedonije, Kosova, Crne Gore i Srbije, KUD-u “Stjepan Radić” ovo je bio već peti posjet hrvatskim nacionalnim manjinama u inozemstvu, kojima žele osnažiti njihovu povezanost s Republikom Hrvatskom , te doprinijeti očuvanju njihovog identiteta i kulture.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije