UHIĆEN MILOVAN ZDRAVKOVIĆ

Kako se kum šefa Kavačkog klana dokopao hrvatske putovnice: Njihovi identiteti bili su dobra roba na kriminalnom tržištu

Foto: Igor Kralj/PIXSELL/MUP Srbije
1/5
12.10.2024.
u 14:52

Po Božinoviću, do Zdravkovića se došlo jer je hrvatska policija zadnjih godina provela više akcija koje su ciljale kriminalne skupine koje su se bavile krivotvorenjem i preprodajom hrvatskih dokumenata

Milovan Zdravković (45), navodni kum Radoja Zvicera, šefa kavačkog klana, uhićen je u Zagrebu! Bombastična je to vijest koju je srbijanskim medijima priopćio osobno Ivica Dačić, srbijanski ministar unutarnjih poslova te potpredsjednik srbijanske Vlade. Informacija o Zdravkovićevom uhićenju u Zagrebu objavljena je i na internet stanicama MUP-a Srbije, gdje se navodi da je zagrebački ured Interpola obavijestio MUP Srbije da je Zdravković uhićen 11. listopada 2024. po međunarodnoj tjeralici koju je za njim raspisao Viši sud u Beogradu, Posebno odjeljenje za organizirani kriminal jer ga se sumnjiči za trgovinu drogom i teško ubojstvo. Na službenim stranicama MUP-a Srbije se osim Zdravkovićevog imena i prezimena, i datuma rođenja, navodi i da je Dačić izjavio da je po "operativnim podacima Zdravković kum Radoja Zvicera", a pojašnjeno je i zašto ga Srbija traži. Navodi se da je on visoko pozicionirani član Kavačkog klana te da je sa Zvicerom i još nekoliko osoba donosio sve odluke koje su se odnosile na počinjenje kaznenih djela. Kaže se i da ga Srbija sumnjiči da je kalo član organizirane kriminalne skupine kojoj osim njega i Zvicera još pripadaju i Darko Šarić i Veljko Belivuk, sudjelovao u planiranju, pripremanju i počinjenju teškog ubojstva 19. siječnja 2020. u Ateni kada su likvidirani Stefan Stamatović i Igor Dedović te 23. srpnja 2020. kada su na Krfu ubijeni Alen Kožar i Damor Hadžić. Po MUP-u Srbije, Zdravkovića uloga u tim ubojstvima, koja su okvalificirana kao teška, bila je financiranje logistike, nabavka oružja, pronalazak osoba koje su ubojstva počinile... Sumnjiči ga se i da je s ostalim članovima Kavačkog klana kupovao veće količine kokaina u Južnoj Americi te organizirao transport te droge u Europu.

Okolnosti pod kojima je Zdravković uhićen pojasnio je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, koji je odgovarajući na upite novinara, naveo da je Zdravković uhićen na temelju hrvatskog europskog uhidbenog naloga u Španjolskoj jer je imao krivotvorenu hrvatsku putovnicu. Po Božinoviću, do Zdravkovića se došlo jer je hrvatska policija zadnjih godina provela više akcija koje su ciljale kriminalne skupine koje su se bavile krivotvorenjem i preprodajom hrvatskih dokumenata. Te su skupine funkcionirale po sljedećem principu: doznale bi identitet osoba koje imaju hrvatsko državljanstvo, no više ne žive u Hrvatskoj jer su iz Hrvatske otišle, mnogi i nakon Domovinskog rata. No kako su te osobe imale hrvatsko državljanstvo, a dokumente nisu tražile, njihovi identiteti bili su dobra roba na kriminalnom tržištu, jer je onaj tko kupuje takve dokumente samo trebao predočiti svoju fotografiju i zatražiti da im se dokumenti izdaju. Kako identitet osobe koja traži dokumente postoji, a osoba koja zahtjev predaje odgovara fotografiji, nije bilo razloga da se posumnja da je riječ o nekoj prevari. Pa su takve putovnice proteklih godina imali ili ih još uvijek imaju mnogi viđeniji kriminalci iz Srbije i Crne Gore. Imao ju je i Dedović za čije je ubojstvo  Zdravković u Srbiji osumnjičen. Imali su je i Filip Korać, za kojeg Aleksandar Vučić tvrdi da je šef zloglasnog zemunskog klana i koji se svojevremeno sam javio u Remetinec, jer je navodno bježao od rata mafijaških klanova. Zdravković se navodno koristio krivotvorenom hrvatskom putovnicom koja je glasila na ime Nevena Ajdinovića i zbog toga je po hrvatskom EUN-u uhićen Španjolskoj. Prije koji mjesec izručen je Hrvatskoj i procesuiran zbog krivotvorene putovnice. Božinović je pojasnio da je nakon toga pušten iz Remetinca da bi odmah po izlasku bio uhićen na temelju tjeralice koju je za njim raspisao Interpol Srbija te je pokrenuta procedura njegovog izručenja Srbiji.  

Radoje Zvicer
Foto: MUP Srbije

Zvicer, smatra srbijanska policija vodi Kavački klan, koji nesmiljeno i krvavo ratuje sa  Škaljarskim klanom gotovo 10 godina. Do početka tog rata, bila je riječ o jedinstvenom klanu iz crnogorskog Kotora, no rat je izbio 2014. i to zbog krađe 300 kilograma kokaina iz jednog stana u Valenciji. Do tada jedinstveni klan rascijepio se na kavčane i škaljarce, a posljedice su krvave  jer se nekadašnji suradnici, a sada protivnici  nesmiljeno ubijaju po ulicama crnogorskih, srbijanskih, europskih gradova ali i šire. Do sada su se međusobno likvidirali na razne načine. Bilo je tu pucnjava s motora. Dizanja vozila u zrak. Likvidacije snajperskim hicem dok je meta šetala dvorištem zatvora u Spužu. Likvidacija po restoranima. Likvidacija na ulici, na terasama kafića, pred obitelji... Likvidacija odvjetnika, ali i članova obitelji. Taj nesmiljeni rat do sada je odnio više od 60 života u Crnoj Gori, Srbiji, na Pagu, u Ateni, Amsterdamu, Beču... I nisu svi likvidirani bili žestoki dečki koji su umrli kako su i živjeli: brzo i opasno. Među ubijenima je bilo i najmanje šest kolateralnih žrtva, nevinih građana, koji su se u krivo vrijeme našali na krivom mjestu. 

Glavni posao, kavačkog, ali i škaljarskog klana je krijumčarenje droge i to u tonama iz Južne Amerike. U Srbiji i Crnoj Gori, zadnjih je godina što ubijeno, što uhićeno više pripadnika Kavačkog klana, a među te spada i kriminalna skupina Veljka Belivuka, zvanog Vojo Nevolja, koja je uhićena 2021. i u Beogradu joj traje suđenje. "Proslavili" su se bestijalnim likvidacijama protivnika, o čemu je s posebnim užitkom pričao gospodar Srbije Aleksandra Vučić, pokazujući javnosti i fotografije iskasapljenih ljudi. Belivuk je bio vođa jedne od navijačkih frakcija Partizana, bio je više puta uhićivana pa puštan, a mediji u Srbiji su špekulirali da je imao zaštitu političkih struktura, odnosno Vučića osobno. I to sve do trenutka dok Vučiću nije postao - smetnja. O svojim, navodnim vezama s Vučićem, ali i s Radojem Zvicerom, jednim od vođa kavačkog klana, Belivuk je pričao i u svojoj obrani 2022.

VEZANI ČLANCI:

- Mi nismo članovi nikakve zločinačke organizacije, već smo navijačka skupina koja je nastala jednom prigodom kada sam pušten iz istražnog zatvora po nalogu i za potrebe Aleksandra Vučića. Zvezdan Terzić (bivši nogometaš i direktor Crvene Zvezde, op.a.) mi je objasnio da neću biti kažnjen jer će se to što sam učinio zataškati. Rekao je i da će mi suđenja biti odgađana, zakazivati će se s velikim vremenskim razmacima i mijenjat će se suci. Za državu sam radio razne stvari: branio sam skandiranje protiv Vučića na stadionu, osiguravao Pride, skandirao "Đilase lopove"... Poslao sam i ljude da sruše Savamalu... Za državu sam razne sitnice radio od 2011..... Andrej Vučić (brat Alesandra Vučića, op.a.) mi je ze neke govorio da neće dočekati suđenje... Mi smo prije surađivali s državom, a od kada je Vulin šef policije, s državom surađuje škaljarski klan, čiji niti jedan pripadnik u ovih godinu dana nije uhićen. Svi su suradnici s državom samo zamijenjeni i sada s jedne strane imamo Vučića, Vulina, tužiteljstvo i škaljarski klan, a s druge mene i Zvicera. Ponosim se što sam Zvicerov prijatelj i žao mi je što nas nije ista majka rodila. Tko se zadnji smije, najslađe se smije, pa ću poručiti Aleksandru Vučiću da posluša pjesmu "A sada adio" koju smo zajedno pjevali u restoranu na proslavi Partizanovih pobjeda - kazao je Belivuk u obrani.

Ponovio je on to i na suđenju, no njegove riječi, koje bi u nekoj drugoj državi izazvale tektonski poremećaj  na političkoj sceni, u Srbiji nikoga nisu previše - uzbudile. Uključujući i samog Vučića.

- Ti su ljudi mučili, klali i mljeli ljude u velikim industrijskim miješalicama za mljevenje mesa. Jedan od njih je slao ćevape, mljeveno meso od ljudi... Pošto ih zakolju, prikolju, onda ih samelju i Zviceru (Radoje Zvicer navodni je vođa kavačkog klana, op.a.) pošalju ćevape. To su koljači i mesari. Kažu, viđali su se s Vučićem. S Vulinom. Da jesu ne bi spomenuli. Radi istine, nikada u životu nisam vidio tog čovjeka niti sam s njim razgovarao. Neću se povlačiti pred ubojicama i koljačima i njihovim političkim pokroviteljima. S tom bandom smo gotovi - jedna je od bezbrojnih izjava Vučića srbijanskim medijima na temu mafije i Belivuka. 

No zanimljivo je da se Vučić s Belivukom počeo razračunavati tek kada su se počele pojavljivati sve češće poveznice između Vučića, njegove obitelji i partije s Belivukom. Godinama nije bila tajna da Belivuk radi za Zvicera, kao što godinama nije bila tajna da policija po Srbiji, a i Crnoj Gori, nesmiljeno progoni pripadnike bilo škaljarskog klana, bilo pripadnike drugih kriminalnih organizacija. Odnosno svih onih koji su smetali Zviceru, koji sudeći po nekim optužnicama podignutim u Hrvatskoj, jako dobro i prisno surađuje i s pripadnicima brojnih hrvatskih zločinačkih organizacija. Za Zvicerom je,  po sumnjama hrvatskih istražitelja, surađivao i Nenad Petrak koji je 2023. uhićen u Istanbulu u akciji Kartel 2 te nakon toga izručen Hrvatskoj. Trenutačno sjedi u istražnom zatvoru u Splitu, čekajući početak suđenja jer ga je USKOK nedavno optužio da je organizirao zločinačku organizaciju više od 20 osoba, koja je iz Južne Amerike prokrijumčarila više od 2,3 tone kokaina.

Veljko Belivuk
Foto: Stefan Tomasevic

Inače, nije Petrak jedini koji se skrivao u Istanbulu, jer je u njemu spas potražio i Jovica Vukotić, za kojeg su srbijanska i crnogorska policija tvrdile da je vođa škaljarskog klana. Likvidiran je u rujnu 2022. u Istanbulu i to pred očima supruge i djeteta. Ubojice su na motoru prišle njegovom vozilu te ga ubile. Vođa škaljaraca postao je nakon što je u siječnju 2020. u jednom restoranu u Ateni ubijen njegov kum Igor Dedović, koji je do tada, kako se smatralo vodio škaljarce. S Dedovićem je  u društvu bio i Stevan Stamatović, koji je također likvidiran. Za organizaciju tih likvidacija sumnjiči se sada u Zagrebu uhićeni Zdravković. 

Dedović i Stamatović likvidirani su u svega 30 sekundi pred očima njihovih žena, djece i drugih gostiju. Četvorica likvidatora s kapuljačama na glavi ušla su u restoran, prišli stolu za kojim su s obiteljima sjedili Stamatović i Dedović, ubili ih i nakon toga pobjegli vozilom. U trenutku kada je likvidiran za Dedovićem je bila raspisana tjeralica zbog  pokušaja ubojstva Vojina Stupara i Miloša Radonjića 2016. Ovaj potonji je koju godinu kasnije bio uhićen u Hrvatskoj kada je došao po lažne hrvatske dokumente, a lažnu hrvatsku putovnicu je imao i Dedović. Radonjić je jedno vrijeme proveo u Remetincu, dovodili su ga na zagrebački Županijski sud pod jakim mjerama osiguranja kako bi svjedočio o pokušajima ubojstva na sebe, a onda je pušten, vratio se u Crnu Goru gdje je u svibnju  2021. uhićen sa skupinom škaljarca, među kojima je bio i Slobodan Kašćelan, pa je pušten te je nestao bez traga..... Za istragu Dedovićeve i Stamatovićeve likvidacije  svojevremeno se  bio zainteresirao i FBI koji ih je njih dvojicu povezivao sa zapljenom 17,5 tona kokaina koje su lipnju 2019. bile zaplijenjene u  luci u Philadelphiji. Droga je bila vrijedna 1,3 milijarde dolara, a brod na kojem je nađena plovio je iz Čilea u Nizozemsku. Među posadom je bilo nekoliko Crnogoraca, a neki od njih su nakon uhićenja priznali da su za neometan utovar kokaina na brod dobili 50.000 eura. Nakon te zaplijene, koja je u to vrijeme bila najveća u povijesti američke Carine i Obalne straže, jedan visoki dužnosnik DEA-e prognozirao je da gubitak tolike droge netko mora platiti. Ispostavilo se da je bio u pravu, jer je Dedović uskoro likvidiran, a istražitelji su kao i nakon Vukotićeve likvidacije, špekulirali da je tu likvidaciju naručio kavački klan. Odnosno Radoje Zvicer osobno koji je i sam preživio pokušaj atentata u svibnju 2020. kada je bio teško ranjen. No preživio je, a onda se u rujnu 2022. pojavila informacija da je likvidiran u - Panami. Što je kasnije demantirao njegov odvjetnik. No zanimljivo je da se u to vrijeme navodna Zvicerova likvidacija povezivala s likvidacijom škaljarca Gorana Vlaovića, koji je u kolovozu te godine ubijen na Zrću. Njegov ubojica Duško Tanasković je brzo bio uhićen, u međuvremenu je nepravomoćno osuđen na 19 godina za to ubojstvo, a tužiteljstvo je pokušavajući dokazati da je Vlaovića ubio za račun kavačkog klana čak ubacilo i "bubice" u njegovu ćeliju. No ono što su "bubice" snimile proglašeno je kasnije nezakonitim dokazom. Prije neki dan Visoki kazneni sud je odbacio Tanaskovićevu žalbu, potvrdivši mu presudu od 19 godina zatvora. 

Inače, mafijaških likvidacija u Srbiji i Crnoj Gori je toliko da je to teško pratiti. Kako javnosti, tako sudeći po podacima iz tzv. Crne knjige i policiji i pravosuđu. Crna knjiga sadrži podatke o mafijaškim likvidacijama u Srbiji i Crnoj Gori, a te podatke su u zajedničkom projektu prikupili istraživačka mreža KRIK i Radio Slobodna Europa. Riječ je zapravo o bazi podataka o ubojstvima koja imaju obilježja mafijaških likvidacija, a koja su od 2012. počinjena na teritoriju Srbije i Crne Gore. Istraživački novinari KRIK-a i Rada Slobodne Europe pobrojali su 193 takve likvidacije, a za svaku od njih tražili su i podatke institucija o tome što se dogodilo s počiniteljima. I ti podaci su  - porazni. Od 193  ubojstva počinjena od 2012. na teritoriju Srbije i Crne Gore  za samo njih 27 donesene su pravomoćne presude, dok su počinitelji 102 ubojstva i dalje - nepoznati. Za 40 mafijaških likvidacija suđenja su u tijeku, dok u 24 slučaja postoje osumnjičenici, a ubojstva su uglavnom počinjena iz vatrenog oružja te eksplozivom. Krvava spirala nasilja kao da nema kraja pa je prije desetak dana jedan pripadnik kavačkog klana likvidiran u Crnoj Gori. Ubijen je hicem iz snajpera dok je sakriven visokim zidovima, ručao u - svom dvorištu.

GALERIJA Trebala je biti ponos grada, a pretvorila se u ruševinu: Nakon skoro 40 godina propadanja postat će spas za najmlađe
1/23

Komentara 6

GO
Gof33
16:26 12.10.2024.

Nije prvi a ni zadnji krimos s HR putovnicom, ali ne krivotvorenom, ne treba se Božinović pravdati i tražiti sebi alibi. Podijeljeno je na tisuće HR putovnica i onima koji su HR napadli početnom devedesetih godina što ne bi i ovakvima. Para buši gde burgija ne može.

HR
hrza
16:24 12.10.2024.

Hrvatsku putovnicu nema samo onaj tko to ne želi.

SW
Sweet
17:18 12.10.2024.

Vjerojatno i Šešelj ima hrvatsku putovnicu. Je smo banana država. ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije