KORONAVIRUS U AUSTRIJI

Kurz: 'Situacija pod kontrolom, maske će biti obvezne i u restoranima'

Sebastian Kurz
Foto: BKA - Andy Wenzel
VL
Autor
Snježana Herak
20.04.2020.
u 10:55

Trenutačno provodimo oko 10.000 testova dnevno i radimo na tome da to proširimo, poručio je austrijski kancelar

Austrijska televizija ORF u ponedjeljak je ujutro, između ostalog, izvijestila i  o  nedjeljnom intervjuu austrijskog kancelara Sebastiana Kurza za američki CNN, u kojem je rekao kako je situacija s širenjem koronavirusa u Austriji "pod kontrolom“, zahvaljujući "brzom i oštrom“ reagiranju. 

"Zato i je situacija pod kontrolom, također u bolnicama“, dodao je pojasnivši: „Sada imamo dnevno oko 100 novozaraženih i jako smo sretni  da smo tako brzo i odlučno reagirali“. Izrazio je uvjerenje da će brojka zaraženih koronavirusom i dalje padati.

"Sada pokušavamo zemlju, jako polagano i korak po korak, ponovno otvoriti“, napomenuo je austrijski kancelar.

"Krećemo se koracima od dva tjedna, kako bi mogli vidjeti kako se stanje razvija i da li je ponovno dolazi do rasta zaraze. Početkom svibnja trebale bi biti otvorene sve trgovine, a sredinom svibnja i restorani“, rekao je Kurz. Vezano uz restorane istakao je kako će Austrijanci zbog zaštite od širenja koronavirusa morati ubuduće i u restoranima nositi maske.

Kako se brinuti o osobama sa sumnjom i potvrđenom zarazom koronavirusom?

„Mislim da to može biti od pomoći“, konstatirao je, pogotovo zato jer, kako je kazao, „mogućnost testiranja svih zaposlenih u ugostiteljstvu s ciljem zaštite gostiju, nažalost nije moguća“.

„Umjesto toga ograničit će se broj ljudi koji će zajedno moći  provesti večer zajedno u nekom lokalu“, najavio je Kurz, dodavši kako će također i u restoranima biti obvezno pridržavanje mjera socijalnog distanciranja.

Napomenuo je kako u svakom slučaju izuzetno važno povećati kapacitete testiranja.

„Trenutačno provodimo oko 10.000 testova dnevno i radimo na tome da to proširimo“, poručio je austrijski kancelar, ustvrdivši kako je povećano testiranje „važna strategija sprečavanja da zaraženi dolaze u kontakt s ostalim ljudima.

„Azijske zemlje su u tome bile vrlo uspješne“, poručio je.

Na kraju razgovora za CNN kancelar Sebastian Kurz, koji je očito popularan ne samo u Austriji nego i u Europi i svijetu, istakao je kako će situacija s koronavirusom „ trajati mjesecima i ostati će teška“. Napomenuo je kako će se do tada morati živjeti u nekoj novoj normalnosti „s toliko sloboda koliko je to najviše moguće i onoliko ograničenja koliko je to potrebno“.
 

 

Komentara 13

ZE
Zambija export-import
11:12 20.04.2020.

Kod nas u Švedskoj se u kebabdžinicu ne može ući bez slike našeg vodećeg epidemiologa Mohammada Alija Pedersena.

Avatar Damating
Damating
11:24 20.04.2020.

Ma sve je to ništa. Ili pun život ili karantena. To je hebanje, a da ne uđe....

SV
sveznam1
11:07 20.04.2020.

kaj si ti epidemolog Kurz da znas koliko ce trajati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije