Koronavirus U SVIJETU

U Francuskoj više od 20 tisuća preminulih, od jučer umrlo 547 osoba

Koronavirus u Francuskoj
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Snježana Herak, Hina
20.04.2020.
u 20:01

Američki potpredsjednik Mike Pence rekao je u nedjelju da Sjedinjene Države imaju dovoljno testova u cijeloj zemlji da omoguće bilo kojoj državi, ako je ispunila druge kriterije, da započne ukidati odredbe o zatvaranju na koje ih je prisilio koronavirus.

U svijetu je više od 2,4 milijuna ljudi zaraženo korinavirusom, a zabilježeno je najmanje 164.000 slučajeva. Samo u SAD-u je umrlo više od 40.000 ljudi.

19:53 - U Francuskoj ima 2.489 novooboljelih, a ukupan broj zaraženih je 155.383. Preminulo je 20.265 osoba, a od toga 547 u posljednja 24 sata. Oporavilo se ukupno 37.409 osoba.

18:30 – Gradske vlasti u Münchenu otkazale su ovogodišnji Oktoberfest koji se trebao održati od 19. rujna do 4. listopada, piše Bild.

Iako su predlagali da se festival održi samo za lokalne stanovnike, grad je tu ideju odmah odbio.

16:31 – Broj umrlih od novog koronavirusa u engleskim bolnicama porastao je za 429, na ukupno 14.829, što je najmanji dnevni rast u najmanje dva tjedna.

"Petnaestero od 429 pacijenata (u dobi od 49 do 92 godine) nije imalo poznatih komorbiditeta", objavilo je u ponedjeljak britansko ministarstvo zdravlja. Velika Britanija još ne razmišlja o ublažavanju mjera karantene uvedene zbog suzbijanja širenja koronavirusa prije gotovo četiri tjedna s obzirom na "duboko zabrinjavajuć" porast broja smrtnih slučajeva, izjavio je u nedjelju ministar u vladi Michael Gove.

Glasnogovornik premijera Borisa Johnsona kazao je u ponedjeljak u Londonu da Britanija mora biti sigurna da bilo kakvo ukidanje ili ublažavanje mjera socijalne distanciranja ne dovede do drugog vala epidemije koronavirusa.

"Velika briga je drugi vrhunac, to je ono što će na kraju učiniti najviše štete zdravlju i najviše štete gospodarstvu", rekao je glasnogovornik novinarima.

"Ako se prebrzo postupate, virus bi se mogao ponovo početi eksponencijalno širiti.  Ako ukinemo neke mjere socijalnog distanciranja moramo biti sigurni to neće dovesti do toga da se virus počne opet eksponencijalno širiti".

16:20 – Broj oboljelih od koronavirusa u Rusiji  i dalje raste te je u ponedjeljak registrirano više od 4200 novozaraženih, objavile su nadležne službe.

Rusija ovaj mjesec bilježi eksponencijalni rast novozaraženih, a protekli tjedan svakodnevno se bilježilo nekoliko tisuća novih slučajeva. Od 1. do 20 travnja u toj zemlji je broj slučajeva s 2700 skočio na preko 47.100. Od komplikacija povezanih s virusom SARS-Cov-2 preminulo je 405 ljudi.

Predsjednik Vladimir Putin je danas rekao da Rusija uspjeva kontrolirati krizu s koronavirusom, ali je također upozorio da se  vrhunac krize tek očekuje. I sam predsjednik radi na daljinu te je ponovio da je samoizolacija jedino praktično rješenje za obuzdavanje širenja bolesti. Dužnosnike je zadužio da pripreme mjere za najgori mogući scenarij te dodao da bi se pritom mogla angažirati i vojska.

Veći dio Ruske Federacije je pod mjerama izolacije koje je Moskva uvela prije tri tjedna. Moskva je najveće žarište epidemije, s oko polovice svih registriranih slučajeva. Rusima se savjetuje da ostanu kod kuće i izlaze samo u nuždi, kako bi kupili hranu i lijekove, bacili smeće ili prošetali kućnog ljubimca. Stanovnicima Moskve je potrebna posebna dozvola za napuštanje grada.

16:05 - U Belgiji su u protekla 24 sata hospitalizirane 232 osobe oboljele od Covida 19,  što je najmanji broj od 19. ožujka, a u bolnicama je umrlo 62, što je najmanji broj od 26. ožujka,objavio je u ponedjeljak belgijski krizni stožer.

Broj novozaraženih u posljednja 24 sata narastao je za 1.487, a testirano je 8.118 osoba. Ukupno je od početka epidemije potvrđeno 39 983 slučaja, a testirano je 162.000 ljudi. Ukupno je do sada preminulo 5.828 osoba. Od toga je 47 posto umrlo u bolnici, dok su ostali umrli u domovima za starije. 

15:17 - Koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 312 osoba, ukupno 6.630. Od jučer su preminule još tri osobe. Preminulo je ukupno 125 osoba.

U Kiničkom centru Srbije u ponedjeljak je otvoren laboratorij za testiranje uzoraka na koronavirus "Vatreno oko", koji će raditi 2.000 testova dnevno, a do kraja tjedna isti laboratorij kapaciteta 1.000 testova dnevno bit će otvoren i u KC Niš.

Oba laboratorija poklon su Kine Srbiji, od potpisivanja sporazuma o donaciji proteklo je 12 dana, a oprema je prošlog tjedna dopremljena zrakoplovom Air Serbie kao pomoć Pekinga Beogradu u borbi protiv koronavirusa.

15:02 - U Švedskoj je od posljedica koronavirusa preminulo ukupno 1.580 osoba, a njih 40 u posljednja 24 sata. Ukupno je oboljelih 14.777, novooboljelih je 392. Na intenzivnoj njezi nalaze se 1.133 osobe.

14:35 - Japanski liječnici oglasili su uzbunu i pozvali vlasti da poduzmu više kako bi se izbjeglo preopterećenje zdravstvenog sustava zemlje u kojoj je ovog vikenda broj zabilježenih slučajeva zaraze koronavirusom prešao 10.000, iako je uvedeno izvanredno stanje.

Stručnjake brinu stotine slučajeva covida-19 koje se svakog dana otkriju u zemlji.

14:01 - Epidemija covida-19 produbljuje postojeće podjele u svijetu, kinesko-američko suparništvo, a u konačnici ona slabi multilateralizam, rekao je u ponedjeljak francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

"Bojim se da će svijet nakon pandemije jako nalikovati prijašnjem s time da će biti lošiji", rekao je Le Drian u intervjuu za dnevnik Le Monde od ponedjeljka.

"Čini se da kao da gledamo produbljenje lomova koji već godinama narušavaju međunarodni poredak. Pandemija nastavlja, drugim sredstvima, borbu između sila".

VIDEO Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kada bi mogla završiti pandemija

13:53 - Njemačka kancelarka Angela Merkel oštro je u ponedjeljak kritizirala rasprave koje su se pojavile diljem Njemačke o ublažavanju restriktivnih mjera uvedenih kako bi se ograničilo širenje pandemije koronavirusa.

13:20 - Ogromno zanimanje Austrijanaca pobudila je u ponedjeljak vijest objavljena u austrijskom dnevnom listu Kleine Zeitung sa sjedištem u Štajerskoj, kako je jedan od stanovnika ove austrijske pokrajine iz doline rijeke Mure (Murtal) s teškim oblikom bolesti prouzročene koronavirusom, prvi pacijent u Austriji izliječen darovanom krvnom plazmom osobe koja je preboljela Covid-19. Pročitajte više OVDJE

12:55 -  Kineske zdravstvene vlasti pozvale su na stroži režim testiranja kako bi se osiguralo da novi slučajevi ne ostanu neotkriveni, među njima i putnici iz inozemstva ili iz drugih dijelova zemlje.

Sva područja moraju poboljšati svoje mogućnosti testiranja, uključujući granične prijelaze, te pravodobno prijaviti svaku informaciju u vezi s epidemijom, citirala je Nacionalna zdravstvena komisija svojeg ravnatelja Ma Xiaoweia.

12:51 - Češka Republika priopćila je u ponedjeljak da se manja vjenčanja mogu održavati sve dok na njima nema više od 10 ljudi, uključujući mladence i matičara, dok vlasti počinju ublažavati stroge mjere uvedene u svrhu suzbijanja širenja novog koronavirusa.

Mlada i mladoženja ne moraju nositi zaštitne maske, dok je to obavezno za goste, rekla je glasnogovornica ministarstva unutarnjih poslova u Pragu.

Ministar unutarnjih poslova Jan Hamacek izjavio je da je potreban postupan povratak u normalan život, iako nema popuštanja u borbi protiv koronavirusa. U međuvremenu je dopušteno ponovno otvaranje obrtničkih radionica, prodavaonica automobila i tjednih tržnica u ponedjeljak.

12:38 - Kina je odgovorila na optužbe SAD-a da nisu bili dovoljno transparentni kad je riječ o borbi protiv koronavirusa. 

- Amerikancima treba biti jasno: Kina nije njihov neprijatelj. Međunarodna zajednica mora se ujediniti zajedno u borbi protiv virusa - kazao je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang. 

11:58 - Pozitivni znaci u borbi protiv koronavirusa u mnogim državama Europe ne znače i konačnu pobjedu, a napori koji se poduzimaju moraju biti udvostručeni pa i utrostručeni, upozorila je dužnosnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu Dorit Nitzan. Pročitajte više OVDJE

11:29 - Španjolska je zabilježila pad u broju smrtnih slučajeva. U posljednjih 24 sata preminule su 399 osoba, a novooboljelih je 4266. 

- Prošli smo brojku od 200 tisuća zaraženih, objavilo je španjolsko Ministarstvo zdravlja. 

11:20 - Prvi puta nakon šest tjedana Hong Kong izvijestio je kako nema niti jedan novi slučaj. 

11:14 - Norveška je u ponedjeljak počela otvarati svoje jaslice, što je prvi korak prema sporom i postupnom ublažavanju ograničenja uvedenih zbog epidemije koja se u toj zemlji čini pod kontrolom, no neki zabrinuti roditelji pokrenuli su peticiju protiv te mjere. 

Otvaranje jaslica nakon pet tjedana koliko su bile na snazi mjere poluizolacije, vlasti opravdavaju sanitarnim procjenama - čini se da covid-19 uglavnom zaobilazi djecu, a zbrinjavanje djece u organiziranim ustanovama pomoći će njihovim roditeljima da se postupno počnu vraćati na posao.

10:59 - U posljednjih 24 sata Slovenija je zabilježila pet novooboljelih i tri smrtna slučaja. Ukupan broj oboljelih je 1335, a preminulih je 77. 

 

U ponedjeljak je počelo probno testiranje na širem nacionalnom uzorku koje bi trebalo dati procjenu starno inficiranih do sada, što bi bila osnovica za određivanje razmjera epidemije i mogućnosti ponovnog otvaranja gospodarstva i društvenog života.
 

10:55 - Austrijska televizija ORF u ponedjeljak je ujutro, između ostalog, izvijestila i  o  nedjeljnom intervjuu austrijskog kancelara Sebastiana Kurza za američki CNN, u kojem je rekao kako je situacija s širenjem koronavirusa u Austriji "pod kontrolom“, zahvaljujući "brzom i oštrom“ reagiranju.  Više pročitajte OVDJE 

10:06 - U posljednjih 24 sata Njemačka je zabilježila 1775 novih slučajeva koronavirusa, kao i 110 smrtnih slučajeva. Ukupna brojka preminulih od posljedica uzrokovanih COVDI-19 je 4404, navode dužnosnici. 

Od danas počelo i popuštanje mjera.  Dopušteno je otvaranje malih dućana, knjižara dokle god primjenjuju pravila o socijalnom distanciranju. 

Za većinu učenika i dalje će se nastaviti online nastava, dok će se postupno nastaviti nastava za učenike koji trebaju maturirati ovog ljeta. Fakulteti smiju održavati ispite. 

9:52 - Stanovnici Južne Koreje vraćaju se na posao i stvaraju gužve u trgovačkim centrima, parkovima, golfskim terenima i određenim restoranima, dok zemlja ublažava pravila socijalne distance uslijed pada broja zaraženih od koronavirusa. 

Rastući broj kompanija, uključujući SK Innovation i Naver, okončala je ili ublažila svoju politiku rada od kuće proteklih tjedana, iako mnogi nastavljaju raditi fleksibilne radne sate, ograničavati putovanje i sastanke uživo. 

Parkovi, planine i golf tereni bili su krcati posjetiteljima ovaj vikend, dok su se trgovački centri i restorani polako počeli vraćati u normalu.  Oporavak Južne Koreje od prve velike zaraze koronavirusom izvan Kine predstavlja potpunu suprotnost mnogim drugim zemljama čije metropole ostaju zatvorene a građani moraju poštivati naredbu o ostanku kod kuće.

Koliki razmak od drugih treba držati ako izađete trčati ili voziti bicikl?
 

9:47 - Singapur je potvrdio čak 1426 novih slučajeva. Većinom je riječ o stranim radnicima. 

9:25 - U posljednjih 24 sata u Indiji je zabilježeno 1,553 slučaja koronavirusa, što je najveći rast zabilježenih slučajeva u jednom danu. Ukupan broj oboljelih je 17 265 , javlja CNN. 

9:15 - Sydney je otvorio svoje plaže javnosti, no isključivo za sportske djelatnosti. Australija najavljuje kako ipak ne odustaje od svojih mjera, javlja BBC. 

9:00  - Brighton je, nakon Tottenhama, drugi klub engleske Premier lige koji svoj stadion ponudio zdravstvenim djelatnicima koji se bore protiv epidemije koronavirusa.  Stadion Brightona bit će najveći centar za testiranje na koronavirus na južnoj obali Velike Britanije. Stadion će postati dio mreže od 32 centra za testiranje, sa kapacitetom do tisuću testova dnevno.

8:05 - Češki predsjednik Miloš Zeman poručio je građanima da uživaju u ljepoti vlastite zemlje ovoga ljeta budući da će putovanja u druge države biti zabranjena cijelu godinu u rezultatu pandemije covida-19. 

Zeman je rekao u intervjuu za radio u nedjelju da bi trenutačna ograničenja na granicama trebala trajati godinu dana "kako putnici ne bi donijeli novi val zaraze s putovanja u zemlje u kojima epidemija još nije završila". 

6:50 - Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u nedjelju kako bi bio voljan pružiti pomoć Iranu kako bi se mogao nositi s pandemijom koronavirusa, ukoliko Teheran to zatraži. "Ako je Iranu potrebna pomoć u vezi s tim, bio bih spreman", rekao je Trump na brifingu u Bijeloj kući.

Američki potpredsjednik Mike Pence rekao je u nedjelju da Sjedinjene Države imaju dovoljno testova u cijeloj zemlji da omoguće bilo kojoj državi, ako je ispunila druge kriterije, da započne ukidati odredbe o zatvaranju na koje ih je prisilio koronavirus.

Video: Na drive-in testiranje na koronavirus možete doći automobilom, taksijem, pa čak i pješke

"Vjerujemo da danas imamo testiranja širom zemlje koja bi omogućila bilo kojoj državi u Americi da prijeđe na prvu fazu (plana oporavka) ako su ispunili ostale kriterije", rekao je Pence na brifingu. Ti kriteriji uključuju 14 dana pada infekcija i dovoljno bolničkih kapaciteta za liječenje svih koji se razbole, rekao je.

6:45 - Broj umrlih od koronavirusa u nedjelju se u SAD-u popeo na više od 40 tisuća, što je najviše u svijetu i gotovo dvostruko više nego u Italiji koja je druga najpogođenija zemlja, prenosi Reuters.

Nakon prvog prijavljenog smrtnog slučaja 29. veljače, Sjedinjene Države su u 39 dana, 6. travnja, dosegnule brojku od 10 tisuća mrtvih, i u pet narednih dana još 20 tisuća. U četiri dana broj smrtnih slučajeva popeo se s 30 na 40 tisuća, nakon što su pridodane netestirane smrti koje su vjerojatno nastupile od Covida-19, prijavljeno je u New Yorku.

SAD ima nesumnjivo najveći broj slučajeva zaraženih koronavirusom u svijetu, s više od 744 tisuće zaraženih. U subotu se pojavilo 29 tisuća novih slučajeva, što je najniži porast u tri dana.

Više od 22 milijuna Amerikanaca prijavilo se za naknadu za nezaposlene protekli mjesec, dok su zatvaranja poslovanja i škola kao i ozbiljne zabrane putovanja zadale udarac ekonomiji.

Guverneri saveznih država koje su najsnažnije pogođene koronavirusom u sukobu su s Donaldom Trumpom glede njegovih izjava da imaju dovoljno testova i da brzo trebaju otvoriti svoje ekonomije, dok su u planu novi prosvjedi zbog produžetka karantene. 

Maryland, Virginia i Washington D.C. još uvijek se nose s povećanjem slučajeva zaraze. New Jersey je u nedjelju izvijestio da je broj njihovih slučajeva narastao za gotovo 3900, što je najviše u dva protekla tjedna. Boston i Chicago također su nova žarišta zaraze s nedavnim porastom zaraženih i smrtnih slučajeva. 

Nekoliko država, uključujući Ohio, Teksas i Floridu, rekle su da im je namjera ponovno pokrenuti dijelove svoje ekonomije, možda od 1. svibnja ili čak i ranije, no i dalje su u stanju opreza.

Ključne riječi

Komentara 55

KR
kronika20
08:57 20.04.2020.

Što ne pitate dežurnog politikanta druga gikića, on sve zna

Avatar Damating
Damating
18:58 20.04.2020.

Već otkazan Oktoberfest?! Zna li frau Merkel nešto više od nas? Mi tupi još računamo na sezonu..... 🤔

Avatar dzambo
dzambo
08:07 20.04.2020.

Najvaznije je da Amerika prva otvori potpuno ponovo svoju Ekonomiju i da sad ovi nezaposleni koji je uzrokovao ovaj virus da pocnu ponovo radit.....a novine i medija nek se i dalje bave ''senzacionalnim'' naslovima....a ko nece da putuje ili dolazi u Ameriku boze moj nek i dalje ''ceka'' nove upute raznih ''stozera''....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije