prvi Modular Homes Expo

Kvalitetan i brzo sagrađen dom za 800-1300 eura po kvadratu

Zapreši?: Nova modularno montažna drvena ku?a arhitekta Ivice Plaveca
Foto: Martina Popovcic/PIXSELL
1/2
21.03.2023.
u 08:16

Montažni objekti, osim što su 30 posto jeftiniji od zidanih kuća, kvalitetom ne zaostaju. imaju i jača protupotresna osiguranja, manje je otpada pri gradnji, a i energetski su učinkovitiji

Jedinstvena izložba montažnih i mobilnih kuća - prvi Modular Homes Expo 2023. održat će se od 4. do 7. svibnja u zagrebačkoj Areni. Posjetitelji će imati priliku, na 5500 kvadrata unutar Arene i na 11.000 četvornih metara na otvorenom, razgledati stotinjak montažnih kuća. Dolazak su zasad potvrdili proizvođači iz Srbije, Mađarske, BiH, Slovenije, Kosova, ali i iz Poljske, Rumunjske, Finske, pa čak i Kine. Od 80-ak hrvatskih tvrtki, koje proizvode montažne i mobilne kuće, zasad se odazvalo svega petnaest. U vrijeme kad cijene stanova divljaju, a kuću je graditi skuplje nego ikad, mnogima će zasigurno biti zanimljivo vidjeti kako bi mogao izgledati dom za koji treba 800-1300 eura po kvadratu. Cijena ovisi o tome je li izvedba rohbau ili visoki rohbau, a kuća može biti i kompletno namještena.

Večernji TV: Stručnjak o cijenama nekretnina

Predvidiv trošak gradnje

Pri tom, kao u mnogo čemu drugom, Kinezi imaju najbolje cijene, i to najmanje 20 posto niže od europskih proizvođača. Ali, tu kinesku prednost poništavaju troškovi dopreme u Europu. Ipak, najbolju ponudu, prema ocjeni direktorice sajma Modular Homes Expo Katarine Antešić, trenutno imaju srpski proizvođači.

- Srpske tvrtke imaju kvalitetnu gradnju, vrlo su agilni, a već godinama izvoze na zahtjevna zapadnoeuropska tržišta poput Njemačke i Švicarske. Ugodno je iznenadio i odziv s Kosova. Otamo imamo prijave čak 15 tvrtki za proizvodnju montažnih kuća. Posjetitelji će moći razgledati različite montažne i mobilne kuće, pa čak i kupole za glamping koje plutaju na površini mora. Također, na sajmu će dobiti i kataloge s popisom svih tvrtki sudionica, održat će se i nekoliko panela s predstavnicima izlagača i raznih institucija, a već sada možemo najaviti da će se Modular Homes Expo održati i dogodine, te, naravno, plan je i u godinama koje dolaze - kaže direktorica Antešić.

Inačica zagrebačkog Modular Homes Expoa održat će se krajem lipnja i u istarskim Balama.

- Istra je trenutno najveće gradilište i iz te regije već imamo listu s dvjestotinjak potencijalnih interesenata za kupnju montažne kuće. Općenito se može reći da su naročito zainteresirani ljudi u dobi 30-55 godina, zaposleni su i nemaju vremena tri godine zidati kuću. Osim toga, žele predvidiv trošak gradnje. Trenutno je situacija s klasičnom gradnjom takva da cijene materijala variraju na dnevnoj bazi, u sektoru je manjak radne snage, radovi često kasne i mnogi se ne žele upuštati u takvu neizvjesnost. Primijetili smo i da se budi generacija koja živi u gradovima, ali ima djedovinu i želi to oplemeniti, učiniti ugodnim mjestom za povremeni ili stalni boravak. Neki razmišljaju o tri-četiri montažne ili mobilne kućice na zemlji koju su naslijedili, dograditi bazen i baviti se turizmom. Imamo baš dosta takvih upita. Razumljivo, računica je jasna, povrat investicije u slučaju iznajmljivanja turistima je od tri i pol do pet godina. Turistička investicija u tri montažne kućice u četvrtoj godini već može donositi čistu zaradu - objašnjava Katarina Antešić.

Neograničen rok trajanja

Ističe kako bi montažne kuće bile kvalitetno i brzo rješenje i za potresom poharana područja. Drago joj je da su o tome počeli govoriti i predstavnici vlasti. Montažni objekti, osim što su 30 posto jeftiniji od zidanih kuća, kvalitetom ne zaostaju.

- Proizvođači daju od 30 do 50 godina garancije na samu konstrukciju, a kažu da zapravo nema ograničenja u roka trajanja. U slučaju da, primjerice, na takvu kuću padne stablo oštećeni dijelovi se zamjene se u tri dana. Manje je otpada pri gradnji, a i energetski su učinkovitije. Takve kuće imaju i jača protupotresna osiguranja od zidanih, a dobre su i za obalu jer imaju zaštitu od soli - nabraja prednosti naša sugovornica, koja se u poslu s montažnim objektima našla slučajno.

Prije dvije godine je dobila upit jednog stranog investicijskog fonda, koji upravlja s nekoliko kampova u Hrvatskoj, da ih poveže s proizvođačima mobilnih kućica. Narudžba je iznosila 50 objekata. Mislila je, kaže, ništa lakše.

- Ubrzo sam, međutim, otkrila da, iako u Hrvatskoj postoji osamdesetak tvrtki koje se time bave, isporuka može biti najranije za dvije godine. Dakle, Hrvatska ima prilično ozbiljnu industriju montažne gradnje o kojoj se prilično malo zna. Istovremeno, potražnja je tolika da njihovi proizvodni kapaciteti to ne mogu ispratiti. Kako god, sve to dalo mi je ideju o sajmu montažnih i modularnih objekata. Tu industriju svakako treba učiniti vidljivijom, a ideja se učvrstila kad sam ustanovila da takvog specijaliziranog sajma, praktički izložbe, nema u cijeloj Europi. Istina, održavaju se sajmovi graditeljstva, arhitekture, opremanja...., ali ne i isključivo montažnih objekata. Otkrila sam da se takav sajam održava jedino u Los Angelesu, što i ne čudi s obzirom na rasprostranjenu tradiciju montažne gradnje u Americi - kaže Katarina Antešić, koja je za organizacijski zahtjevni pothvat okupila entuzijastičnu ekipu od 40 ljudi.

Nitko u timu ne dvoji da će Modular Homes Expo uspjeti, a naša sugovornica vjeruje da će jeftinija montažna gradnja ljudima ući u fokus i šire, ne samo posjetiteljima sajma.

- Cijene stambenih kvadrata su stvarno nestvarno visoke. Ovo je svojevrsni test tržišta, a treba reći da proizvođači koje okupljamo mogu graditi i stambene zgrade. I, da, postoji mogućnost da se ovakav događaj blago odrazi i na pad cijena. No, i bez toga, s ovakvim objektima definitivno se nudi varijanta boljeg života - uvjerena je Katarina Antešić, direktorica prvog hrvatskog sajma montažnih i mobilnih kuća.

Komentara 5

HI
Hrvat iz Prigorja
10:21 21.03.2023.

Trebali su tu izložbu napraviti vani ,a ne u dvorani i to u Petrinji ,tako da te montažne kuće ostanu obiteljima nastradanima u potresu

RE
Realistic
11:48 21.03.2023.

Za 1300 eura ce te si napraviti zidanu kuću ključ u ruke.

TP
tomo.peric.10
09:13 21.03.2023.

Nitko ne spominje troškove održavanja montažnih kuća... A to da su 30% jeftinije od zidanih kuća možeš okačiti mačku o rep ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije