PROVJERITE ZNANJE

KVIZ Lijepa naša! Znate li odgovore na ova pitanja o hrvatskoj himni?

Hrvatske zastave na Mostu slobode u Zagrebu
Zeljko Lukunic/PIXSELL
13.10.2024.
u 12:45

Svi smo je u školi učili pjevati, a zasigurno ste na satovima povijesti doznali i tko je napisao i uglazbio himnu. Sjećate li se tih i nekih drugih informacija o Lijepoj Našoj?

Uz grb i zastavu, himna je jedan od simbola svake suverene države na svijetu. U Hrvatskoj se himna zove Lijepa Naša, a nastala je 1840-ih godina u, pretpostavlja se, Glini. Hrvatska himna ima i spomenik visok 12,2 metra na mjestu na kojemu je njen autor navodno dobio inspiraciju za nju.

Tijekom narodnooslobodilačkog rata Lijepa naša nastavila je biti simbolom hrvatske političke tradicije i identiteta. Status himne neformalno joj je priznat na osnivačkoj skupštini ZAVNOH-a održanoj 13. i 14. lipnja 1943. godine u Otočcu i Plivičkim jezerima, a službeni notni zapis je konačno utvrđen 1990. godine u članku 17. Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske.

Svi smo je u školi učili pjevati, a zasigurno ste na satovima povijesti doznali i tko je napisao i uglazbio himnu. Sjećate li se tih i nekih drugih informacija o Lijepoj Našoj provjerite u kvizu u nastavku teksta:

POVEZANI ČLANCI:

GALERIJA Bio je naš najplaćeniji sportaš, otac ga je ispisao iz škole, a sada se službeno oprostio od Hrvatske

Hrvatske zastave na Mostu slobode u Zagrebu
1/9
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije