Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVJERITE ZNANJE

KVIZ Obilježava se Uskrs: Koliko znate o najvećem kršćanskom blagdanu?

Slavonski Brod: Izložba tradicijskih uskrsnih košara Kulturno-umjetničkog društva "Slavonija"
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
1/3
31.03.2024.
u 10:00

Uoči Uskrsa, posebno se slave i Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdjenje

Ove nedjelje, 31. ožujka, obilježava se Uskrs, najstariji i najveći kršćanski blagdan. Uskrsnuće Isusovo u kršćanstvu temeljna je vjerska istina da je Bog - Otac svoga Sina Isusa Krista treći dan uskrisio od mrtvih, odnosno da je Isus umro i uskrsnuo. Dani intenzivne priprave za Uskrs počeli su prvoga dana Velikoga tjedna, na Cvjetnicu koja se u Katoličkoj Crkvi slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem kada ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama. Na misama u crkvama diljem Hrvatske na taj se dan čitaju i pjevaju odlomci iz Evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti, a vjernici na blagoslov nose maslinove i palmine grančice.

Uoči Uskrsa, posebno se slave i Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdjenje. Na Veliki četvrtak Crkva se prisjeća posljednje večere na kojoj je Isus Krist, uoči smrti i muke, ustanovio sakrament euharistije i sakrament ministerijalnog svećeništva. Običaj je da se na Veliki četvrtak održava samo jedna sveta misa u cijeloj biskupiji, a slavi je biskup sa svećenicima. U svakoj se biskupijskoj zajednici na Veliki četvrtak ujutro slavi misa posvete ulja, na kojoj biskup i svećenici, koji su dio dijecezanskoga svećenstva, obnavljaju obećanja s ređenja. 

Veliki petak kršćanski je spomendan Isusove muke i smrti te je dan kada se kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i smrti na križu. Diljem svijeta se, obično u prijepodnevnim satima, puk okuplja u crkve, kapelice i druga mjesta kako bi pobožno molio Križni put. U popodnevnim satima, obično u 15 sati kada je Isus izdahnuo na križu, puk se okuplja u crkve na slavljenje obreda Velikoga petka – čitanje Svetoga pisma i navještaj muke sa središnjim tekstom muke Gospodnje iz Evanđelja po Ivanu, na poklon i ljubljenje križa te svetu pričest. Oltar je na ovaj dan bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika, što simbolizira kako je s Isusa svučena odjeća, tj. njegovu ogoljenost, ali to je ujedno i znak povučenosti, tišine, žalosti, nesvečanosti i tuge za umrlim Učiteljem.

VIDEO Znate li zašto Uskrs nije uvijek na isti datum?

Velika subota spomen je na Isusov počinak u grobu, a završava vazmenim bdjenjem koje uvodi u nedjelju Kristova Uskrsa. Crkva bdije uz novi blagoslovljeni oganj i razmišlja o velikom obećanju, sadržanom u Starom i Novom zavjetu, o konačnom oslobođenju od staroga ropstva, grijehu i smrti. 

GALERIJA Prekrasni prizori s Tomislavca: Pogledajte kako je Zagreb prigodno ukrašen za Uskrs

Slavonski Brod: Izložba tradicijskih uskrsnih košara Kulturno-umjetničkog društva "Slavonija"
1/17

Komentara 1

MR
mraweemaly.
10:29 31.03.2024.

Američki predsjednik Joe Biden suočava se s bijesnim reakcijama konzervativnih i vjerskih kritičara nakon što je svoj godišnji proglas 31. ožujka proglasio Danom vidljivosti transrodnih osoba - datumom koji se ove godine podudara s uskrsnom nedjeljom. Prema Bijeloj kući, proslavaa je osmišljena kako bi se "odala počast iznimnoj hrabrosti i doprinosu transrodnih Amerikanaca i potvrdila predanost naše nacije formiranju savršenije Unije". "Danas šaljemo poruku svim transrodnim Amerikancima: Voljeni ste. Čuli su vas. Shvaćeni ste. Ti pripadaš. Vi ste Amerika i cijela moja administracija, a ja vam čuvam leđa", napisao je Biden u svom proglasu u petak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije