SVAKI JE JEDINSTVEN

KVIZ Provjerite svoje znanje: Znate li kako su neki poznati hrvatski gradovi dobili svoje ime?

Zagreb: Pogled sa Zagrebačke katedrale na centar grada
Tomislav Miletic/PIXSELL
24.08.2024.
u 17:51

Hrvatska ukupno ima 127 gradova, a iza imena svakoga od njih krije se neka priča

Hrvatska je zemlja bogata poviješću, kulturom i prirodnim ljepotama, a njezini gradovi odražavaju tu raznolikost. Hrvatska ima ukupno 555 jedinica lokalne samouprave od kojih je 127 gradova. Zagreb, glavni grad Hrvatske, mješavina je moderne energije i povijesnog šarma. Svojim brojnim muzejima, galerijama, parkovima i živopisnim trgom bana Jelačića, Zagreb je kulturno srce zemlje.

Split, smješten na obali Jadranskog mora, dom je Dioklecijanove palače, jednog od najbolje očuvanih rimskih spomenika. Split je također poznat po svojim plažama i mediteranskom načinu života. Dubrovnik, poznat kao "Biser Jadrana", fascinira svojim srednjovjekovnim zidinama i povijesnim starim gradom koji je pod zaštitom UNESCO-a. Grad je popularna destinacija za turiste iz cijelog svijeta, posebno nakon što je poslužio kao kulisa za popularnu seriju "Igra prijestolja".

Rijeka, najveća luka Hrvatske, poznata je po svojoj industrijskoj povijesti i karnevalu, dok je Osijek kulturno središte Slavonije s predivnim parkovima i baroknom Tvrđom. Zadar je grad s bogatom poviješću i jedinstvenim instalacijama poput Morskih orgulja, dok je Pula poznata po rimskom amfiteatru, jednom od najbolje očuvanih na svijetu.

No, znate li kako su gradovi u Hrvatskoj dobili imena? U kvizu provjerite svoje znanje. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije