DVODNEVNI POSJET

Lavrov u ponedjeljak stiže u posjet Vučiću, srpska oporba: 'To je prst u oko Zapadu'

Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić
Foto: Newscom/PIXSELL
1/3
03.06.2022.
u 18:57

Rusi ovim posjetom žele na svoj način obilježiti teritorij i poručiti: "Ovo je naše interesno područje", rekao je Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov u ponedjeljak 6. lipnja dolazi u dvodnevni posjet Srbiji tijekom kojeg će se susresti i s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, objavila je danas glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova.

Srbija poput Bjelorusije

Lavrov dolazi u Beograd u vrijeme krvave invazije na Ukrajinu zbog koje Rusija nailazi na brojne osude iz cijeloga svijeta. Ruski ministar vanjskih poslova u posjet dolazi u vrijeme kada Srbija odbija uvesti sankcije Rusiji, zbog čega je službeni Beograd već tjednima izložen brojnim pritiscima iz Europske unije i Amerike.

Prije nekoliko dana Vučić se, na temelju toga što Srbija nije uvela sankcije prema Rusiji, pohvalio novim ugovorom za isporuke plina po povoljnim uvjetima. Iako još uvijek nema nikakvih službenih informacija, najavljuje se da će tijekom razgovora biti riječi o političkoj i ekonomskoj suradnji Rusije i Srbije, ali i gorućim temama poput rata u Ukrajini kao i poziciji Srbije u odnosu prema toj krizi.

I dok vladajući pozdravljaju najavljeni Lavrovljev dolazak u Beograd, govoreći kako je Rusija tradicionalno veliki prijatelj i saveznik Srbije, iz oporbe poručuju da je dolazak šefa ruske diplomacije neprihvatljiv u vrijeme ruske agresije na Ukrajinu i krvavog rata koji se tamo vodi već više od 100 dana.

"Svečani doček Lavrova u Beogradu neprihvatljiv je jer se time Srbija, uz Bjelorusiju, postavlja kao jedina država u Europi u kojoj se ruski dužnosnici dočekuju s počastima. Imajući u vidu deklarativnu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine i jasno iskazano stajalište o neprihvatljivosti njegova vojnog ugrožavanja, ovim potezom Srbija šalje nejasne i politički proturječne poruke međunarodnoj javnosti, ali i unosi dodatnu neizvjesnost među građanima Srbije", navodi se u priopćenju Pokreta slobodnih građana Srbije.

'Prst u oko Zapadu'

Reagirali su i iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, čiji je predsjednik Nenad Čanak, zatraživši od vlasti u Srbiji da uskrate gostoprimstvo Lavrovu i otkažu ovaj posjet.

– Neprihvatljivo je ugostiti jednog od glavnih protagonista agresivne politike Putinova režima, koja je postala glavnom prijetnjom europskom i svjetskom miru. Taj bi posjet veoma otežao političku poziciju Srbije koja se izlaže riziku da zbog toga bude izolirana – poručuju iz LSV-a.

Govoreći o posjeti Lavrova, direktor nevladine organizacije Centar za regionalizam Aleksandar Popov smatra da to praktički predstavlja "prst u oko Zapadu".

– Ovo je poput tjeranja inata, a uz postojeće probleme s EU, ovo može biti dodatna kap koja sve to može pogoršati. Rusi tim posjetom žele poručiti: "Ovo je naše interesno područje", odnosno na svoj način pokušavaju obilježiti teritorij. Vjerujem da se pritisci na Srbiju vrše iza kulisa, a ovo će ih dodatno pojačati – rekao je Popov. 

Komentara 7

ZD
zdenkoj
20:55 03.06.2022.

Zašto onda taj isti zapad ne zabode prst u oko Vučiću. Nema tu nijednog državnika sve jad i tuga.

Avatar RuAF
RuAF
19:50 03.06.2022.

Zapišat će Vučku naočale, i dok će se cjediti sa stakla ovaj će zadržavati postojani smješak.

GA
Gasputin
03:50 04.06.2022.

Vučko ima podršku naroda a Čanak mu znači manje od bubuljice na guzici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije