Uloženo 2,3 milijuna eura

Lipik će imati jednu od od najljepših ergela lipicanaca u Europi

Turistička patrola Lipika
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/7
22.10.2024.
u 18:25

Otvorenjem ergele konačno je trajno riješeno pitanje smještaja konja, koji su od 2007. godine bili u iznajmljenim prostorima

U Lipiku je svečano otvorena nova državna ergela, koja tradiciju i budućnost lipicanaca oživljava u punom sjaju. Time je završena 2,3 milijuna eura vrijedna prva faza izgradnje na lokaciji Jezera Raminac, koja je obuhvatila izgradnju tri staje za smještaj konja, odlagalište za stajski gnoj te prateću infrastrukturu – prilaznu cestu, vodovod, kanalizaciju i električnu mrežu. Na taj je način konačno riješeno pitanje smještaja konja u Lipiku, koji su od 2007. godine bili smješteni u iznajmljenim prostorima.

U 2024. godini Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva osiguralo je i sredstva za nabavku novog suvremenog specijaliziranog kamiona i prikolice za prijevoz konja u iznosu od 478 tisuća eura. Za iduću godinu planira se nastavak izgradnje ergele Lipik u drugoj fazi koja uključuje dodatne tri staje za konje i prostorije za radnike, skladišta za opremu i hranu te glavno i pomoćno jahalište.

Nakon toga slijedi treća faza koja uključuje izgradnju ulazne zgrade s turističkim sadržajima (info centar, naplata ulaznica, kafić, muzejski prostor, predavaonica, ured uprave), karantenski objekt s gnojnicom te uređenje prometnica, parkirališta i krajobraza. Ukupna vrijednost druge i treće faze radova iznosi 11 milijuna eura. U Đakovu se nalazi sjedište ergele, a u Lipiku djeluje njezin drugi pogon, gdje su trenutno 84 od ukupno 250 konja.

- Završetkom radova na prvoj fazi ergele olakšat ćemo provođenje uzgoja i očuvanja lipicanske pasmine. Nakon druge i treće faze, Lipik će imati jednu od najljepših ergela u Europi, s cjelokupnim sadržajem za obuku konja, sportske i turističke aktivnosti – rekao je Nikola Grizelj, ravnatelj Državne ergele Đakovo i Lipik.

POVEZANI ČLANCI:

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana poručio je kako ovaj događaj predstavlja povijesni trenutak za ovaj grad. Istaknuo je da ergela nije samo kapitalni projekt, već i simbol tradicije, ponosa i budućnosti Lipika te ključni element za gospodarski i kulturni razvoj cijelog kraja.

- Lipik postaje nezaobilazna destinacija za ljubitelje konja i prirode, a nova ergela dodatno će potaknuti razvoj turizma i gospodarstva - rekao je Kasana. Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro predložio je da Ministarstvo unutarnjih poslova uvede konjicu u zaštitu i nadzor hrvatske granice, a isto tako da bi se štitio schengenski prostor, s obzirom na vrhunsku infrastrukturu te najkvalitetnija i najbolja grla.

U Hrvatskoj je lipicanska pasmina najraširenija toplokrvna pasmina konja s ukupno 2.300 grla svih dobnih kategorija, a uzgoj počiva na državnim ergelama Đakovo i Lipik i privatnim uzgajivačima. Tradicija uzgoja lipicanaca upisana u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a 1. prosinca 2022. godine uvrštena je i na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

>> VIDEO Nakon 'Omiša' napokon zaplovio i drugi obalno-ophodni brod

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije