Klinika za traumatologiju

Liječnici isprovocirani izjavama bivšeg ravnatelja: 'Sve prijave za mobing potvrđene su, mi nismo lažljivci i neradnici'

Zagreb: Konferencija za medije liječnika iz Klinike za traumatologiju koji se bore za dostojanstven rad i tretman
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/11
25.07.2024.
u 12:26

Ističu kako je unutarnji nadzor izrekao mjeru upozorenja i stegovnu odluku te da je svih sedamnaest prijava za mobing od strane predstojnika, povjerenstvo za zaštitu dostojanstva ocijenilo opravdanima.

Dvanaest liječnika ortopeda i traumatologa danas je izašlo pred novinare u dvorištu Klinike za traumatologiju u Draškovićevoj kako bi demantirali navode svog dojučerašnjeg predstojnika koji je nedavno dao ostavku. Dan ranije Večernji list objavio je razgovor s donedavnim predstojnikom prof. Dinkom Vidovićem, a njegovi navodi izazvali su sedamnaestero liječnika pa su smjesta tražili i dobili dozvolu od ravnatelja KBC Sestre milosrdnice da iznesu svoju stranu i, kako kažu, demantiraju donedavnog predstojnika. Ističu kako je unutarnji nadzor izrekao mjeru upozorenja i stegovnu odluku te da je svih sedamnaest prijava za mobing od strane predstojnika, povjerenstvo za zaštitu dostojanstva ocijenilo opravdanima.  

 Institucije su djelovale, možda ne dovoljno brzo kako smo se nadali i kako bi u uređenom sustavu bilo normalno, ali konačno su  ipak donijele odluke – izrečena je mjera upozorenja i donesena stegovna odluka temeljem zaključaka povjerenstva za unutarnji nadzor i osoba koje su zadužene za prijave u vezi zaštite dostojanstva radnika. Mi smo se nadali da su time stvorene pretpostavke da se riješe konkretni organizacijski i kadrovski problemi. Da je došlo vrijeme da se bavimo Klinikom i organizacijom, da se uspostavi sustav koji je održiv i najbliži pacijentima, kako se i radilo do posljednjeg predstojnika.

To se nažalost nije dogodilo jer se bivši predstojnik ne zaustavlja u pokušaju iskrivljenog predstavljanja i dalje nas kao lažljivaca i neradnika. Želimo jasno i glasno reći kako nije točno da unutarnji nadzor nije pokazao da bi činio što protuzakonito ili suprotno internim pravilima. Jer mi smo od ravnatelja zaprimili, izgleda, sasvim drugačiji dopis u kojem se upravo navodi da je stegovna odluka donesena i mjera izrečena i zbog mišljenja Povjerenstva za unutarnji nadzor. Možda bivši predstojnik zna nešto što nama nije poznato, mi smo u nekoliko navrata tražili pisane rezultate, do danas ih nismo dobili, nego samo obavijest o posljedicama istih, pa moramo vjerovati ravnatelju - izjavila je dr. Ana Čizmić ispred dvanaestero liječnika koji su se okupili pred Klinikom.

VEZANI ČLANCI: 

Nije točno da nije bilo mobinga odnosno povrede dostojanstva radnika. Mi smo od ravnatelja zaprimili, izgleda, sasvim drugačiji dopis u kojem se upravo navodi da je stegovna odluka donesena i mjera izrečena i zbog zaključka osoba imenovanih za primanje i rješavanje pritužbi vezanih uz zaštitu dostojanstva radnika. Možda bivši predstojnik zna nešto što nama nije poznato, ali ove zaključke zaprimili su svi podnositelji prijava - navela je liječnica. 

Ortopedi ističu kako nije točno da su oni poticatelji medijske harange i neradnici koji ne dolaze na kolegije, zatvaraju ambulante, fiktivno ih popunjavaju i slično.  Bivši predstojnik je prije svoje pozicije bio sedam sedam godina na Klinici, od čega bio je četiri pune godine zamjenik predstojnika i kao takav je imao na raspolaganju sve upravljačke mogućnosti da djeluje ako je smatrao da je potrebno - ističu liječnici u zajedničkoj izjavi.  Osvrnuvši se na navode prof. Vidovića, ukazuju kako se on u svom intervjuu hvalio višegodišnjim projektima. 

Plan za plinsku centralu postoji već 15 godina, izvedba izmišljena davnih dana koja do dan danas nije funkcionalna iz tehničkih razloga zato što zahtijeva potpunu rekonstrukciju Klinike. Šesta operacijska sala postoji godinama, klima uređaji na Zavodu za kirurgiju šake još uvijek nisu u funkciji a famozna „integrirana salaš kojom se predstojnik hvali je potpisana kao Projekt u mandatu prethodnog predstojnika u čemu postoji pisani trag, a valja li reći – riječ je o sali u kojoj operira, zamislite, baš bivši predstojnik (ugrađuje endoproteze) - nabrojala je dr. Čizmić.

Zagreb: Konferencija za medije liječnika iz Klinike za traumatologiju koji se bore za dostojanstven rad i tretman
1/11

 

Oko navoda o dežurstvima, ističu kako je upravo kazneno određivanje rada subotama kolegama koji su bili rekonvalescenti odnosno rodilje i trudnice, pa zbog toga zatražili poštedu od dežurstva, najviše ogorčilo. Takvo postupanje je ujedinilo kolektiv u zaštiti kolega, a nas osvijestilo da smo od skladnog kolektiva u kojem su se kolege međusobno podupirale postali kolektiv u kojem predstojnik stalno prijeti i prijavljuje, u kojem se stručnost zatire na ime autoriteta, a bezuvjetna lojalnost nagrađuje užem krugu predstojnika. Mi u takvom sustavu ne želimo raditi i želimo da se zna istina - ustvrdila je dr. Čizmić, , a podržali su je kolege liječnici Slaven Babić, Tomislav Čengić, Fabijan Čukelj,  ⁠Stipe Ćorluka, Stjepan Ćurić, ⁠Gregor Eder, ⁠Dragutin Herceg, ⁠Stjepan Ivandić, ⁠Petra Jurina, ⁠Danijel Jurković, ⁠Simona Marunčić, Aleksandra Munjiza, ⁠Jure Pavešić, ⁠Jakov Prenc, ⁠Hana Šimunić i ⁠Hrvoje Tomičić. 

Na pitanje koliko na pacijente utječu ovako poremećeni međuljudski odnosi, pogotovo u svjetlu činjenice da Trauma ima povećan priljev pacijenata s obzirom da se bolnice u Zagrebu obnavljaju i skoro sve su istodobno velika gradilišta pa se pacijenti preusmjeravaju, dr. Čizmić je odgovorila kako su njima pacijenti na prvom mjestu i kako liječnici daju sve od sebe u svakom trenutku i da pacijenti ničim nisu zakinuti. 

Komentara 2

JU
Jury
20:48 26.07.2024.

Sad se ove generacije ne daju zlostavljati

ŠS
Štap sa glavom
12:50 25.07.2024.

Kako njih toliko može biti u krivu a jedan profesor u pravu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije