afera daimler

Ljubo Jurčić: Daimlerov mito ne odnosi se na mene

jurcic
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/4
02.04.2010.
u 10:50

Odluku je donijela Vlada nakon ocjena povjerenstva da je dana prihvatljiva ponuda, rekao je Jurčić u emisiji Hrvatskog radija Poligraf.

Njemačka automobilska tvrtka Daimler AG priznala je u četvrtak američkim vlastima krivnju za podmićivanje vlada u Aziji, Africi, zemljama istočne Europe i Hrvatskoj. Ni jedno ime hrvatskih dužnosnika i njihovih pomagača u korupciji i primanju mita nije pročitano na sudu, no HRT prenosi da su Mato Crkvenac kao ministar financija, Šime Lučin kao ministar unutarnjih poslova i Ljubo Jurčić kao ministar gospodarstva 2003. godine stavili su svoje potpise na ugovore o nabavi 210 kamiona u vrijednosti od 85 milijuna eura.

>>Afera Daimler: Hrvatska je već 2005. znala za sumnje u korupciju

>>Daimler podmitio SDP-ovu vladu, USKOK pokreće novu istragu

Prozvani ne znaju ništa o mitu

Ljubo Jurčić je u jutrošnjoj emisiji Hrvatskog radija Poligraf rekao da se Daimlerov mito ne odnosi na njega. Istaknuo je kako je najvažnije da se što hitnije provede detaljna istraga. Odluku je donijela Vlada nakon ocjena povjerenstva da je dana prihvatljiva ponuda, kaže Jurčić. Svi poslovi i dogovori završeni su prije naših potpisa, dodao je, a prenosi HRT.

Kada je prije nekoliko dana objavljena informacija da je Daimler potkupljivao i dužnosnike hrvatske vlade, bivši je ministar financija Mato Crkvenac za Večernji list napomenuo da on ne zna ni kada se Hrvatska uključila u pregovore s Daimlerom.

Bivši ministar gospodarstva Jurčić tada je rekao da o mitu ne zna ništa.

Mato Crkvenac istaknuo je da se program nabave počeo realizirati 2003. i da on ne zna kako se razvijao posao koji je potpisao tadašnji ministar unutarnjih poslova Šime Lučin.

Šime Lučin istaknuo je da je očekivao više od jučerašnjeg svjedočenja u SAD-u.

- Ne mogu špekulirati o tome tko je mogao dobiti mito, a ne pada mi ni na pamet. Tužan sam što je došlo do polovične izjave, u kojoj su Daimlerovi dužnosnici rekli da su dali mito, ali nisu rekli kome - rekao je Lučin za Index.

Dugogodišnja istraga

Dodajmo da je mreža od 220 offshore bankovnih računa, korištenih za podmićivanje u 22 zemlje, otkrivena dugogodišnjom istragom američkog ministarstva pravosuđa i Komisije za burze i vrijednosnice. Na tom popisu, kako je potvrđeno na sudu, nalaze se i "Vladini dužnosnici i druge njima bliske osobe“ iz Hrvatske koje su osigurale dobivanje ugovora za nabavu  vatrogasnih kamiona u Hrvatskoj.

Komentara 44

PI
pilatus
11:16 02.04.2010.

Nije ni Polancec \"nista znao\" o svojim prestupima pa danas je tamo gdje mu je i mjesto a tako bi trebalo biti i sa gore pomenutom trojkom. Pravda za sve ili samo za odabrane.

OB
-obrisani-
11:17 02.04.2010.

Jučić veli da mito ne odnosi na njega, Crkvenac ne zna ni kad se je počelo pregovarati, Lučin šuti, a mesić veli da je to najveća glupost. Izgleda da je za sve kriv Tuđman, on kmerima ionako za sve kriv. pozdrav vaš zmijicamala

DO
doktorica
16:07 02.04.2010.

Oni koji su primili mito šute.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije