Raskol u vrhu SDSS-a

Ljubojević i Milaković protiv Pupovca nezavisnom listom

milorad pupovac
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/3
20.10.2015.
u 17:58

Zadnjeg dana za predaju izbornih lista u DIP, prijavljena je, za 12. izbornu jedinicu, i nezavisna lista grupe građana srpske nacionalnosti

        Predizborni raskol zahvatio je, čini se, i vrh glavne političke stranke srpske zajednice u Hrvatskoj – Samostalnu demokratsku srpsku stranku (SDSS). Zadnjeg dana za predaju izbornih lista u DIP, prijavljena je, za 12. izbornu jedinicu, i nezavisna lista grupe građana srpske nacionalnosti, a predvode je dva člana Glavnog odbora SDSS-a, Siniša Ljubojević i Srđan Milaković. Osim što je riječ o istaknutim SDSS-ovcima, Ljubojević je i zamjenik župana Karlovačke županije, a Milaković dogradonačelnik Vukovara, na listi su i njihovi zamjenici, Nebojša Manojlović, član Statutarnog odbora SDSS-a, te Jovica Radmanović, koji je predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije.

– Ne pokrećemo mi tom listom nekakav “antipupovčev” pokret, nego to radimo stoga što se ne slažemo s Pupovčevom instrumentalizacijom rada SDSS-a, koji svoj politički rad svodi na korištenje sredstava svake vlade RH u svrhu namirivanja srpske političke elite, a ne rješavanja nabujalih problema srpske zajednice u Hrvatskoj – kaže Ljubojević.

Objašnjava da se mnogo straha uvuklo u vodstvo SDSS-a, a njegova se grupa ohrabrila na takav politički iskorak i “zbog nagovora mnogih ljudi unutar SDSS-a koji su nezadovoljni provedbom politike Srba u RH”. Računaju na većinsku potporu Srba iz Istre, Primorja i Gorskog kotara, te barem polovice Srba iz Dalmacije i s istoka RH.

Ljubojević kaže da njihova lista ima plan kako u Saboru zastupati Srbe i kako se može pomoći u rješavanju problema prognanih Srba. Ljubojević i Milaković očekuju da će biti brisani iz članstva SDSS-a, no kažu da će svojim činom “otvoriti oči i osloboditi intelektualnu svijest Srba u Hrvatskoj za ozbiljne promjene”. Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac bio je iznenađen pitanjem o raskolu u stranci. Rekao je da nema potvrdu da će nezadovoljnici u SDSS-u nastupiti s vlastitom neovisnom listom. Uvjeren je da to neće utjecati na izborni uspjeh SDSS-a.     

>> Vojislav Stanimirović: Spremni smo na postizborne koalicije i s HDZ-om i SDP-om

Komentara 28

BK
branko-kockica
18:04 20.10.2015.

Općenito je smiješno da Srbi imaju nekakve manjinske zastupnike i posebne liste pored 50% Srba u Milanovićevoj vladi i 100% u užem kabinetu vlade. Tko uopće glasuje za njih, ako po Milanovićevim riječima 80% Srba glasuje za Milanovića?

Avatar TvojUjko
TvojUjko
18:18 20.10.2015.

Oni zastupaju ono malo jada i bijede u RH i time si pune ego

AN
antonelić
18:06 20.10.2015.

to je neka jaka stranka ??? ... srpska politička elita ??? ... jedva čekamo da jovica uđe u sabor ... biti će mu berićetno ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije