24.07.2024. u 14:28

Pomicanje tjedan dana početka školske godine rezultirat će i kraćim trajanjem školske godine, a u cijelom procesu učenici su ostali bez jesenskog odmora i sa skraćenim proljetnim praznicima

Nakon inzistiranja prije svega ravnatelja dalmatinskih škola da se nova nastavna godina pomakne tjedan dana kasnije no što je bilo planirano, zbog vrućina i turističke sezone školarci i obrazovni nastavnici imaju novi raspored za nadolazeću školsku godinu. Tako će nastava u školskoj 2024/2025. godini započeti 9. rujna, a po ukupnom rasporedu svi će učenici u novoj nastavnoj godini provesti 177 nastavnih dana, maturanti 163. Drugim riječima pomicanje tjedan dana početka školske godine rezultirat će i kraćim trajanjem školske godine, a u cijelom procesu učenici su ostali bez jesenskog odmora i sa skraćenim proljetnim praznicima. Time im nije učinjena značajna šteta iako se model češćih i kraćih odmora pokazao koristan. 

Budući su ostali bez jesenskog odmora učenici će na prvi odmor u novoj nastavnoj godini od 23. prosinca do 6. siječnja kada je prvi dio zimskih praznika. Na drugi će dio zimskih praznika od 24. do 28. veljače. Na proljetne će praznike učenici 17. travnja a na nastavu se s tih praznika vraćaju 22. travnja. Ljetni će praznici započeti 16. lipnja za sve učenike dok će nova generacija maturanata sa školom završiti 23. svibnja nakon čega će u lipnju pristupiti ispitima državne mature.

Odgodom nastavne godine tako su se samo populistički zadovoljili zahtjevi čelnika županija, gradova i općina koji su, naročito na Jadranu, pod egidom vrućina i turizma upleli u tijek školske godine - obrazovni sustav time nije ni dobio, a bome kako stvari stoje ni izgubio. Šteta da baš na tim zahtjevima čelnika gradova, županija i općina koje su inače dužne održavati infrastrukturu škola nitko nije pitao nikoga kako to da turistički gradovi sve ove godine nisu recimo iz vlastita proračuna, što im je bio posao i obveza, osigurali klima uređaje u školama? Niti je prva vrućina niti prva turistička sezona. 

Nitko, silne gradonačelnike ni načelnike, koji su krojili raspored početka školske godine na red nije pozvao jer sve ove godine od osamostaljenja mnoge škole ne samo da nemaju kuhinje, nego ni dvorane koje se sada masovno grade EU novcima kako bi Hrvatska konačno uvela jednosmjensku nastavu - koju je opet sustav roditeljima opisao kao pravu "noćnu moru nad učenicima". Neće nikad ni pozvati, a isti će ponovo biti birani na izborima. Jer eto odgodom od tjedan dana svi su zadovoljni. Zadovoljni su i rezultatima generacije jer nikome nije palo na pamet nakon loših rezultata državne mature, i ne baš uspješnih rezultata nacionalnih ispita sazvati sve ravnatelje svih škola u svojim županijama pa pitati što i kako mogu učiniti da se slika znanja počne mijenjati. To ipak zahtjeva rad i duži je period za PR-ovske ovacije nego odgoda od tjedan dana početka nove nastavne godine!

Komentara 3

DU
Deleted user
15:38 24.07.2024.

Stvarno. Da se u današnje vrijeme učionice ne mogu opremiti klimama. Žalosno.

AR
Arsen222
07:34 26.07.2024.

Na sve se novac daje, ali na klima uređaje ne. Radim u jednoj školi u Dalmaciji i znam koliko je teško raditi, ali ne 3. rujna , nego već od 1. svibnja zbog vrućina, no znam i koliko nikome klimaa uređaji je padaju na pamet. A ne padaju zbog troškova struje, jer da postoje često bi ih koristili i zimi za dogrijavanje hladnih učionica, a tko bi to platio. Roditelji ne reagiraju, mire se s tim da djeca borave u pregrijanim ili prehladnim učionicama. A oni su jedini koji mogu nešto promijeniti.

Avatar Keep_calm
Keep_calm
14:47 25.07.2024.

Školska godina neće kraće trajati. Minimalni broj radnih dana je 175, a sad će ih biti 177. Dakle?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije