PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA

Stigli konačni rezultati mature, učenici slali bizarne pritužbe: 'Nisam pročitao djelo, ali valjda zaslužujem barem bod'

Ilustracija za pisanje državne mature
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/4
17.07.2024.
u 13:23

Prije točno sedam dana objavljeni su privremeni rezultati državne mature. Rok za prigovore trajao je do petka, 12. srpnja. Situacija s učenicima koji su pali maturu sada je ipak nešto bolja, no i dalje značajan dio nije prošao ispite.

U Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) održala se konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni konačni rezultati državne mature u školskoj godini 2023./2024. Ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović istaknuo je da je u 48 sati nakon objave privremenih rezultata bilo puno prigovora - njih 5394. Kazao je da je među njima bilo puno bizarnih. "Nisam pročitao djelo, ali sam napisao 500 riječi pa valjda zaslužujem barem jedan bod", napisao je jedan učenik. Od ukupnog broja prigovora koji su pristigli prihvaćeno je njih 1923.

Najviše je prigovora bilo na Hrvatskom jeziku, a onda slijede Matematika, Biologija, Kemija, dok je za ostale predmete znatno manje prigovora. Što se tiče drugostupanjskog povjerenstva, ondje je bilo 360 prigovora. Odbačeno je 20 prigovora jer su bili izvan roka, prihvaćeno je 14 prigovora, a odbijeno je njih 326. Najviše je prigovora bilo zbog eseja Hrvatskog jezika.

Što se tiče konačnih rezultata, djelomično su se promijenili u odnosu na rezultate prije tjedan dana. Sada su 62 pristupnika manje koja su pala državnu maturu kada su u pitanju gimnazijalci. Što se tiče pristupnika iz strukovnih škola, njih 146 manje je palo u odnosu na privremene rezultate. Konkretno, državnu maturu nije položilo 7184 učenika strukovnih škola i 866 učenika gimnazijskih programa. "Naravno da nisam zadovoljan rezultatima", poručio je Filipović, dodajući da, ipak, nije iznenađen. "Podaci pokazuju kako su rezultati u pretpandemijskoj godini, odnosno 2019. bili gotovo isti. Tako je postotak gimnazijalaca koji nisu položili maturu ove godine 8,1 posto, a 2019. ih je bilo 9,4 posto."

Učenicima je najviše problema zadavao ispit iz Hrvatskog jezika, a posebno esej iz tog predmeta. Ispod granice prolaznosti samo na eseju su 4924 učenika (18,2%), dok je prošle godine taj dio palo njih 1688. Ispod granice prolaznosti samo na testu i sažetku bila su 564 učenika (2,1%), a na obama dijelovima 381 učenik (1,4%). Što se tiče eseja, učenici su padali zbog različitih razloga. Čak 1523 pristupnika nije napisalo dovoljno riječi, a prazan list za esej ove je godine predalo dvostruko više nego prošle godine, njih 1163. Zbog "ostalih" stvari esej nije položilo 2619 pristupnika.

S druge, vedrije strane, maturanti su ukupno 54 ispita riješili sa stopostotnom točnošću. Među njima se ističe jedan učenik ili učenica koji su postigli 100 posto na ispitu iz Hrvatskog jezika, uključujući sve bodove na testu, sažetku i eseju. Dvije osobe su postigle savršene rezultate na više ispita: jedan učenik je ostvario 100 posto na višoj razini Matematike, Fizike i Engleskog jezika, dok je drugi imao savršene rezultate iz Kemije i Fizike.

Prije točno sedam dana objavljeni su, da podsjetimo, privremeni rezultati državne mature. Rok za prigovore trajao je do petka, 12. srpnja. Prema privremenim rezultatima, ispitima je pristupilo ukupno 29.188 učenika, ove godine prvi put u zadnjih deset nešto je više pristupnika, a više je i negativnih ocjena u odnosu na prošlu godinu.

VEZANI ČLANCI:

Ukupan broj pristupnika koji imaju rezultate ispod praga prolaznosti, prema privremenim rezultatima, je veći nego prošle školske godine te je u gimnazijama iznosio 928, odnosno 8,7 posto (prošle godine 4 posto), a u strukovnim školama 7330, odnosno 48,5 posto (prošle godine 29,1 posto). Veći je i ukupan broj negativnih ocjena - 20.215, u usporedbi s prošlom godinom - 16.157. Značajno veći broj negativnih ocjena imali su kao i prethodnih godina učenici strukovnih škola - 14.693, gimnazija 3.287 i ostali 2.235, naveo je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović na konferenciji za novinare.

Udio ocjena "nedovoljan" u odnosu na lani bio je manji iz engleskog jezika - osnovna razina, njemačkog jezika - viša razina, iz fizike, politike i gospodarstva te geografije. Više negativnih ocjena nego prošle godine učenici su dobili iz hrvatskog jezika, matematike - viša razina, njemačkog jezika - osnovna razina, biologije, kemije, psihologije, povijesti. Jednak udio negativnih ocjena kao i lani učenici su imali iz matematike - osnovna razina, engleskog jezika - viša razina te informatike.

FOTO Ruska raketa pogodila MH17, poginulo svih 298 putnika: Deset godina od tragedije koja je šokirala svijet

Ilustracija za pisanje državne mature
1/59

Komentara 4

Avatar istovari
istovari
14:10 17.07.2024.

I onda se čudimo biračkom tijelu ili smiješnim novinskim člancima.!?

JO
JozoM
13:31 17.07.2024.

Kakva je to država. Ako si pao godinu imaš pravo na popravni. Ma kakvi popravni.? Ako si uprska ono što u godinu dana nisi naučio, sad ćeš sve to u mjesec dana popraviti. To je vic.

LO
Lolita3
13:33 17.07.2024.

Internet ubija svako obrazovanje. Djeca ništa niti ne razumiju niti ne čitaju, samo prepisuju sažetke sažetaka. Još veći neprijatelj obrazovanju je Škola sama i školski sistem. Nepotrebno muče i iscrpljuju djecu. Drže ih zatvorene satima i prisiljavaju da nabiflaju nepotrebno i beskorisno "znanje" napamet. Škola bi trebala trajati uvrh glave 2 sata dnevno, sve ostalo je debilana. Ostaviti 3-4 predmeta, sve ostalo izbaciti. Koga nešto interesira, sam će naučiti bolje (i uz pomoć roditelja koji su ključ svega) nego da ga maltretira potpuno nezainteresirana osoba. A o novostima u obliku cjelodnevne škole ne treba ni govoriti, to ni najgora maćeha-zlotvorka ne bi prihvatila...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije