SVE IH JE VIŠE

Lopovi se klone električnih automobila: Više je razloga zbog kojih ih uglavnom ne žele ukrasti

Ilustracija za punjenje elektri?nog automobila
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
06.05.2023.
u 18:52

"Jedno od mogućih objašnjenja je da suvremena tehnologija i infrastruktura za punjenje potrebna za funkcioniranje ovih automobila ne postoji u zemljama u kojima često ukradeni automobili završe", navodi Ann Hassel Tano, voditeljica istraga osiguravajuće kuće Ifa

Električni automobili često su vrlo skupi, no njihov broj na prometnicama sve je veći. Što se tiče Europe, znatan ih je broj u Norveškoj, no tamo, kao i u Švedskoj, tih se vozila lopovi klone. Moderni električni automobili imaju napredne elektroničke sustave te ih je često moguće pratiti putem GPS-a. Zbog tih činjenica, teže ih je ukrasi. Također, u zemljama u koje se ukradeni automobili "izvoze", malo ljudi želi električni automobil, prenosi Revija HAK.

"Unatoč činjenici da je broj električnih automobila sve veći, krađe tih automobila su rijetke. Jedno od mogućih objašnjenja je da suvremena tehnologija i infrastruktura za punjenje potrebna za funkcioniranje ovih automobila ne postoji u zemljama u kojima često ukradeni automobili završe", navodi Ann Hassel Tano, voditeljica istraga osiguravajuće kuće Ifa. 

Uz to, Tano ističe da policija i osiguravajuća društva očekuju da će se krađe električnih automobila i baterija za električne automobile povećati kako potražnja bude rasla.

U već spomenutoj Norveškoj, broj krađa automobila u padu je, no u 2022. godini došlo je do naglog porasta u odnosu na raniju godinu. Dio objašnjenja krije se u činjenici da su granice bile pod strogim nadzorom zbog koronavirusa 2021. godine, što je stvorilo teške uvjete rada za međunarodne bande lopova.

U susjednoj Švedskoj, problem krađe automobila i autodijelova daleko je veći. Prošle godine ukradeno je 50 posto više automobila u usporedbi s 2011. godinom. Ifa navodi kako je Švedska meta za međunarodne kriminalce zbog svoje blizine istočnoj Europi. Međutim, kriminalne skupine ne kradu električne automobile.

VIDEO Talijan zapeo na autocesti pa izvadio pršut: 'Odlučio sam podijeliti s onima u istoj situaciji'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije