prije Božića

Loše prognoze: Cijena još jedne osnovne namirnice odlazi u nebo zbog visokih troškova proizvodnje

Foto: SUSANA VERA/REUTERS
1/3
29.10.2022.
u 08:29

Prognoza stručnjaka je da će domaće jaje poskupjeti i iznad 2 kune. Nekad sirotinjska hrana tako će uskoro postati luksuz što i ne čudi budući da su troškovi znatno porasli pa je karton jaja poskupio s 40 na 60 lipa.

Cijena jaja odlazi u nebo, a farme se gase zbog nestašice i skupe hrane. Prognoza proizvođača je da će domaće jaje poskupjeti i iznad 2 kune do Božića. Proizvodnja pod vedrim  nebom je preskupa pa je tako koka koje uživaju u prirodi i eko proizvodnje sve manje.

Proizvođač jaja Dragutin Završki za Dnevnik Nove TV rekao je da su mu troškovi porasli za 100% jer su hrana i drugi troškovi poskupili do neisplativosti držanja pa je njihovo dvorište utihnulo.

-Dok smo imali 200 koka bilo je tu svaki dan po 130, 140 jaja, nekad 150 jaja. Sad ima 15, 20 komada i to je to- kazao je Završki. Iako su domaća jaja skuplja, na osječkoj tržnici svi ih prepoznaj, a kako kažu kupci, najvažnije da su friška dok neki smatraju da su jeftinija nego u trgovinama.

-Ljudi kupuju i dalje. Sve radimo po narudžbi, cijena je 18 kn za 10 jaja. Nešto su malo skuplji od konvencionalnih- rekla je proizvođačica Marica Završki.

-Još mrvicu su jeftinija nego u centrima, a i ljudi, vjerujem, dolaze radi kvalitete. Do nove godine svi govore da će ići preko 2 kn sto se tržnice tiče, što se tiče dalje već je i otišlo- dodala je Jelica Jurković, također proizvođačica jaja.

Nekad sirotinjska hrana tako će uskoro postati luksuz što i ne čudi budući da su troškovi znatno porasli pa je karton jaja poskupio s 40 na 60 lipa.

-Hrana nam je jako otišla gore, struja, voda sve sve sve. Najveća cijena do sada, a najmanje zarade imamo- dodala je Jelica. 

VIDEO Zbog krize prijeti nestašica ovih proizvoda. Stručnjak otkriva što će prvo nestati u Hrvatskoj

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar AP (autokratski premijer)
AP (autokratski premijer)
09:17 29.10.2022.

Zar niste nedavno likvidirali farmu sa 150 000 nesilica kako bi postigli taj cilj? Potpuno očekivani ishod koji ne bi trebao nikoga čuditi.

Avatar Dragovit
Dragovit
08:54 29.10.2022.

Pomalo ... za sada je to šišanje ovaca. I kako je krenulo počet će uskoro i deranje kože.

Avatar Baluba
Baluba
09:33 29.10.2022.

Čujem da se sprema i rast cijena bijelih tartufa, ajme kako li ću preživjeti??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije