Kampanja 'Ne odustajem'

Loši ishodi u liječenju raka posljedica su i organizacije sustava

Zagreb: U Kaptol Boutique Cinama održana je promocija spota " Ne odustajem" udruge "Nismo same"
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
13.01.2022.
u 21:25

Dr. Ana Tečić Vuger: Od iznimne je važnosti praćenje ishoda liječenja

U Hrvatskoj svake godine gotovo tisuću žena oboli od metastatskog raka dojke. U 2020. godini od raka dojke ukupno je oboljelo 2894 žena, a od njih je oko 30% s metastatskim stadijem bolesti. Njima je posvećena kampanja “Ne odustajem’’, pokrenuta u suradnji s Udrugom NISMO SAME, uz podršku udruga Onkoput, Sve za Nju i Europa Donna.

- Kod liječenja uznapredovalog raka dojke izuzetno je važno primijeniti multidisciplinarni pristup koji uključuje optimalno korištenje svih modaliteta liječenja, pri čemu je vrlo važno praćenje ishoda liječenja - istaknula je dr. Ana Tečić Vuger s Odjela za liječenje raka dojke Zavoda za internističku onkologiju Klinike za tumore, KBC-a Sestre milosrdnice.

Psihijatar dr. Ivan Ćelić naglasio je važnost psihološke potpore, kazavši i da je Nacionalni plan protiv raka premalo iskorišten i da je previše improvizacija.

- Radimo na trogodišnjem akcijskom planu u okviru Nacionanog plana protiv raka - najavila je dr. Vera Katalinić Janković.

Priznala je kako razlog lošijoj stopi preživljenja i višoj stopi smrtnosti, gdje istočna Europa pa tako i Hrvatska lošije stoji od zapadne Europe, nije uvijek u financijama već to može biti i zbog organizacija sustava. Rak je važno rano otkriti, rekla je i pozvala sve da se odazovu na preventivne zdravstvene preglede, koji su nakon kraćeg zastoja zbog pandemije opet krenuli.

VIDEO Muškarac iz BiH postao heroj u Americi: 'Kakva hrabrost, svijetu su potrebni ljudi kao ti'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije