Ne prestaju intenzivne borbe s obje strane granice

Luda utrka Ukrajine i Rusije tko će prije do više tuđeg teritorija

Ukraine serviceman fires a Caesar self-propelled howitzer towards Russian troops, outside the town of Pokrovsk
Foto: Stringer/REUTERS
1/5
31.08.2024.
u 07:00

Rusi su jako blizu Pokrovska, no istodobno nema znakova da imaju ideju kako istjerati Ukrajince sa svojeg teritorija gdje oni i napreduju

Situacija u Ukrajini i Rusiji doista izgleda tako kao da se vojske dviju sukobljenih zemalja natječu koja će prije zauzeti više suparničkog teritorija. Ovih dana u tom naizgled suludom natjecanju bolje ide Rusiji, čija se vojska, zauzimajući velike dijelove teritorija Donecke oblasti približila gotovo do samog Pokrovska, važnog prometnog križišta koje je odjednom ruskim generalima postalo dohvatljivo nakon pada teško utvrđene Avdijivke.

Rusi tvrde kako su zauzeli više do deset naselja, da se u većima poput Selidova i Krasnogovorke vode borbe, a vrlo je malo toga ostalo između ruskih postrojbi i samog Pokrovska. U slučaju pada ovog grada, ponovimo, u ruke Rusa dolazi važno prometno križište, čime će se znatno otežati opskrba ukrajinskih postrojbi u Donjeckoj oblasti, a također i niz rudnika koji se nalaze u toj oblasti.

S druge strane, Rusi priznaju da Ukrajinci imaju neke nove uspjehe u Kurskoj oblasti iako se bojišnica zadnjih dana stabilizirala. Ukrajinci su, ipak, uspjeli proširiti zonu kontrole oko Sudže kao što su na zapadnom dijelu tog bojišta uspjeli zrakoplovima srušiti mostove oko naselja Tetkino koje se nalazi vrlo blizu granice te i s te strane odsjeći ruske postrojbe koje priznaju da su u teškoj situaciji jer je opskrba otežana. Rusi se na ovom terenu boje i nove ukrajinske ofenzive.

Nije sasvim jasno zašto se još nije uključilo više ruskih postrojbi pregrupiranih s ukrajinskog bojišta. Neke vijesti govore o formiranju "teritorijalne obrane" za borbu s ukrajinskim snagama, no znakova o nekom odsudnom kontraudaru ruskih snaga nema još vijesti. Praktično jedino čemu se Rusi mogu radovati je vjerojatno napuštanje ideje Ukrajinaca o prodoru prema nuklearnoj elektrani nedaleko od Kurska. Sada također ruska vojska radi ono što je trebala davno prije, a to je pokušati razbiti okupljanja ukrajinske vojske u Sumskoj oblasti, zbog čega su na taj pravac dovučeni i raketni sustavi Iskander.

VEZANI ČLANCI:

Ruska strana, logično, optužuje ukrajinsku i da je upadom u Kursku oblast znatno udaljila mogućnost da se počne s pregovorima. Ukrajina to odlučno odbacuje, navodeći kako Rusija nikada ni nije bila ozbiljno za pregovore te je takva konstrukcija obmana. Činjenica je kako je ruski položaj u eventualnim pregovorima bitno teži s ukrajinskim snagama u kontroli dijela ruskog teritorija. Također u tom paralelnom propagandnom obračunu Rusija optužuje Ukrajinu kako je na njezin teritorij poslala i plaćeničke postrojbe. Aktivirala se i linija na ivici Donecke oblasti kod Vremjevke gdje Rusi tvrde da imaju neka napredovanja, ali se radi o teritoriju koji su izgubili na početku ukrajinske protuofenzive koja nije dala očekivani rezultat. Kao posljedica gubitka jednog zrakoplova F-16 smijenjen je zapovjednik ukrajinskog vojnog zrakoplovstva general Mikola Oleščuk kojega će privremeno zamijeniti general Anatolij Krivonožko.

– Odlučio sam zamijeniti zapovjednika Zračnih snaga Oružanih snaga Ukrajine. Beskrajno sam zahvalan svim našim ratnim pilotima, inženjerima održavanja, vojnicima iz mobilnih vatrenih skupina, posadama PZO-a. Svima koji se stvarno bore za Ukrajinu, za rezultat. A potrebno je i na zapovjednoj razini, moramo ojačati. I zaštititi ljude. Zaštitite osoblje, zaštitite sve naše trupe, objavio je Zelenski. Osnovana je posebna komisija kako bi se utvrdili uzorci pada F-16 u kojem je poginuo i pilot Oleksij Mes. U nekim se medijima spekulira kako je pad zrakoplova uzrokovan čak i pogotkom iz protuzračnog sustava Patriot ili je riječ o neispravnosti zrakoplova ili pogrešci pilota. Također je bilo optužbi prema ukrajinskoj strani da slučaj pokušavaju zataškati.

FOTO Luksuzno zdanje koja će promijeniti izgled Šibenika: Početna cijena 7000 eura, iza svega stoji bogati Ukrajinac

Ukraine serviceman fires a Caesar self-propelled howitzer towards Russian troops, outside the town of Pokrovsk
1/33

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije