NAPETO

Macron poziva iranskog predsjednika da smanji napetosti na Bliskom istoku

French President Macron meets police forces during the 2024 Paris Olympic Games
Foto: YVES HERMAN/REUTERS
1/2
08.08.2024.
u 01:30

Macron je ponovio stajalište Francuske u korist trenutnog prekida vatre u Gazi i čvrstog odbijanja bilo kakve eskalacije s Libanonom.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je novog predsjednika Irana Masouda Pezeškiana na deeskalaciju situacije na Bliskom istoku. Macron je pozvao Pezeškiana da učini sve što je moguće kako bi se spriječila daljnja vojna eskalacija, koja ne bi koristila nikome, pa ni Iranu, a nanijela bi trajnu štetu regionalnoj stabilnosti, priopćeno je u srijedu navečer iz Elizejske palače.

Strahuje se od vojnog napada Irana i njegovih saveznika na Izrael. Macron je rekao u telefonskom razgovoru s Pezeškianom da Iran mora pozvati destabilizirajuće aktere koje podržava da pokažu maksimalnu suzdržanost kako bi se izbjegao široki sukob. Naglasio je važnost premještanja fokusa s osvete na zaštitu civilnog stanovništva, priopćila je Elizejska palača.

Macron je ponovio stajalište Francuske u korist trenutnog prekida vatre u Gazi i čvrstog odbijanja bilo kakve eskalacije s Libanonom. Teheran je najavio "oštru kaznu" za Izrael nakon što je  vođa palestinske militantne organizacije Hamas, Ismail Hanija, ubijen u iranskom glavnom gradu prije tjedan dana. Iran i Hamas smatraju Izrael odgovornim za napad.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije