TRAŽE NADOKNADU TROŠKOVA

Mađare razbjesnila odluka Berlina, Orban spreman na tužbu od dvije milijarde eura: 'Vidimo da ima promjena u Europi'

NATO summit
Foto: Kay Nietfeld/DPA
1/3
12.09.2024.
u 12:11

"Spremni smo tužiti Europsku komisiju nakon što je djelomično ili u cijelosti nadoknadila troškove koje su imale druge države članice štiteći schengensku granicu", rekao je Gergely Gulyas

Mađarska je spremna tužiti Europsku komisiju kako bi nadoknadila troškove zaštite vanjske granice Europske unije, što ju je, kako tvrdi, koštalo oko dvije milijarde eura, rekao je šef kabineta premijera Viktora Orbana. Nacionalist Orban zatvorio je glavnu tranzitnu rutu kroz Mađarsku za stotine tisuća tražitelja azila koji su bježali od rata i siromaštva 2015., čime je osnažio potporu kod kuće, ali je navukao kritike mnogih saveznika u Europskoj uniji. 

"Spremni smo tužiti Europsku komisiju nakon što je djelomično ili u cijelosti nadoknadila troškove koje su imale druge države članice štiteći schengensku granicu", rekao je Gergely Gulyas na konferenciji za medije u četvrtak. "Mađarska je proteklih godina potrošila dvije milijarde eura na zaštitu schengenske granice, a nije dobila nikakav znatan doprinos od EU", dodao je.

Njemačka je objavila u ponedjeljak planove za uvođenje strožih kontrola na svim svojim kopnenim granicama u, kako je opisala, pokušaju suočavanja s nezakonitim migracijama. Kontrole unutar inače širokog područja slobodnog kretanja, europske schengenske zone, počet će 16. rujna i prvo će trajati šest mjeseci nakon što je Berlin ranije prakticirao politiku otvorenih vrata. "Vidimo da ima promjena u Europi", rekao je Gulyas. "Mađarski premijer 2015. godine bio je prvi koji je jasno rekao ako EU ne provede Schengenski sporazum (...), da će Schengen propasti", naglasio je. 

Gulyas je rekao da odluka Berlina o uvođenju graničnih kontrola od ponedjeljka znači da Njemačka uništava područje slobodnog kretanja unutar Unije. "Prvo ga je uništila ne natjeravši države članice EU da učinkovito štite vanjsku granicu, a sad je uništava nametanjem unutarnjih graničnih kontrola", rekao je Orbanov šef kabineta.

VEZANI ČLANCI:

FOTO Pošteno se zabijelio dio Njemačke, očekuje se metar snijega: 'Pa otvaramo tek u studenom'

NATO summit
1/9

Komentara 14

Avatar VargaiBoric
VargaiBoric
12:41 12.09.2024.

Bravo Orban. Državnik, a ne pudlica

FR
franjo
12:40 12.09.2024.

Orban je bio u pravu! Sad ga svi slijede.

BH
BHHrvat
12:57 12.09.2024.

Afd i orban ispred svih političara dva koraka... Pogotovo ispred zeleno - ateističkog

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije