Rat između Hamasa i Izraela

Mađarska jedina protiv stava EU o ratu na Bliskom istoku

Židovski i arapski aktivisti okupili su se jučer u Jeruzalemu, duž zidina Staroga grada, i pozvali na suživot i prekid nasilja s porukama poput: “Zajedno za našu djecu”....
Foto: RONEN ZVULUN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
21.05.2021.
u 12:24

Mađari su, doznajemo iz diplomatskih izvora, inzistirali na tome da se ne traži zaustavljanje nasilja

Na neformalnoj i izvanrednoj videokonferenciji ministara vanjskih poslova EU održanoj u utorak poslijepodne o eskalaciji sukoba na Bliskom istoku nije bilo moguće postići konsenzus o općem stavu jer je Mađarska bila protiv ostalih 26 članica. Mađari su, doznajemo iz diplomatskih izvora, inzistirali na tome da se ne traži zaustavljanje nasilja jer, smatraju, to znači da Izrael nema pravo na samoobranu, odnosno smatraju da takva formulacija isključuje pravo Izraela na obranu.

Nastavljeni napadi

No kako je riječ o neformalnoj videokonferenciji, ona po svojoj prirodi nije format za zaključke, pa je umjesto toga šef EU diplomacije Joseph Borrell sažeo glavne poruke, odnosno razumijevanje rasprave poštujući nijanse u izlaganjima pojedinih država. Svih 26 država u principu se složilo s porukom, osim Mađarske, koja je bila izuzetno nefleksibilna. Borrell je osudio raketiranje izraelskog teritorija koje je izveo Hamas i podržao pravo Izraela da se brani “proporcionalno i u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom”.

– Prioritet je trenutačni prestanak nasilja i zaustavljanje vojnih aktivnosti kako bi se zaštitili civili i omogućilo dopremanje humanitarne pomoći Gazi – kazao je Borrell te dodao da je nasilje koje se događa posljednjih dana u Pojasu Gaze dovelo do velikog broja civilnih žrtava, među kojima ima mnogo žena i djece, naglasivši da je to neprihvatljivo.

Gaza-Israel cross-border violence continues A Palestinian man drives his car, which was damaged in an Israeli air strike, as he heads to a garage, in Gaza City May 19, 2021. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa IBRAHEEM ABU MUSTAFA
Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

– Izrael i Palestina imaju pravo na sigurnost, a to zahtijeva pravo političko rješenje – naveo je i kazao da će se EU u vezi s tim angažirati s relevantnim međunarodnim i regionalnim čimbenicima, posebno sa SAD-om, Egiptom, Katarom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman osudio je “nediskriminatorne napade Hamasa i drugih skupina na Izrael te iskazao potporu legitimnom pravu Izraela na obranu i zaštitu svojih građana u skladu s međunarodnim pravom”.

I dok diplomacija razjedinjeno luta oko okončanja pravoga rata, izraelska vojska izvela je petu fazu vojne operacije na Pojas Gaze i rekla da su 52 ratna zrakoplova izvela 122 napada u roku od 25 minuta. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je da mora nastaviti s vojnom operacijom jer, ako bi Hamas pobijedio, to bi bio veliki poraz za Izrael i Zapad te da još nije odredio vremenski okvir za završetak sukoba s Gazom. Netanyahu nije spomenuo mogućnost prekida sukoba na brifingu sa stranim veleposlanicima u Izraelu kazavši da vojnom akcijom želi spriječiti buduće sukobe s Hamasom.

– Ne stojimo sa štopericom. Želimo postići ciljeve operacije. Prethodne operacije trajale su dugo pa nije moguće odrediti vremenski okvir – kazao je Netanyahu.

Izjava Netanyahua došla je nakon što je treći put u posljednjih nekoliko dana SAD blokirao bilo kakvu deklaraciju UN-a o prekidu vatre između Izraela i palestinskih militantnih skupina. Naime, američka veleposlanica u UN-u Linda Thomas Greenfield potvrdila je kako “ne vjeruje da će izdavanje deklaracije Vijeća sigurnosti u ovom trenutku pomoći u deeskalaciji između Palestinaca i Izraelaca”. Greenfield je “obavijestila Vijeće sigurnosti UN-a da je američki predsjednik Joe Biden izrazio potporu prekidu vatre između Izraela i Palestinaca”.

Kao i Netanyahu, koji ne želi pristati ni na kakav prekid vatre dok ne postigne svoj cilj, i Hamas je postavio svoje uvjete. Unatoč tome što već deset dana traje žestoko bombardiranje Pojasa Gaze, Hamasovi napadi i rakete nisu se prorijedili, već uzvraćaju Izraelu istim intenzitetom.

Hamasovi uvjeti

Izvor blizak Hamasu kazao je za Večernji list da je u pregovorima s posrednicima (Egipat, Jordan i Katar) Hamas postavio uvjete da Jeruzalem i džamija Al-Aqsa budu “crvena linija” te da Izrael mora odustati od iseljavanja šest palestinskih obitelji iz istočnog Jeruzalema, kao i puštanje svih Palestinaca koji posjeduju izraelsko državljanstvo iz zatvora, u kome su završili zbog potpore Hamasu.

Od početka borbi 10. svibnja u Pojasu Gaze ubijeno je 217 Palestinaca, uključujući 63 djece, više je od 1400 ljudi ranjeno, a bez krova nad glavom ostalo je 55.000 ljudi. U Izraelu je ubijeno 12 osoba, uključujući dvoje djece.

UN-ovi stručnjaci za ljudska prava vide u ratu između Hamasa i Izraela ratne zločine na obje strane, koje treba istražiti međunarodni kazneni sud u Den Haagu. Optužuju Izrael da bombardira gusto naseljena područja u Pojasu Gaze, kao i naoružane palestinske skupine da “namjerno i nemilosrdno” raketiraju izraelske gradove.

Francuska je najavila Vijeću sigurnosti UN-a novi nacrt za rješavanje ovoga sukoba. 

Ključne riječi

Komentara 2

RE
reborn
16:35 21.05.2021.

Podrška Izraelu. Palestinci bi se za svoje političke ciljeve trebali boriti političkim sredstvima a ne neselektivnim raketiranjem.

BR
Branitelj2020
16:14 21.05.2021.

Bravo Madžarska i Orban. U nevolji se vidi tko ti je saveznik a tko Bruesselski sluga kao Plenković

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije