Afera Podravka Istraga u slučaju koji povezuje MOL, OTP banku, Podravku i Inu

Mađarsko tužiteljstvo Bajiću hitno šalje nove dokumente

bajić
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL
1/2
10.02.2010.
u 19:40

"Zaista dobro surađujemo s hrvatskim tužiteljstvom i napravit ćemo sve što od nas budu tražili u slučaju koji istražuju. Napominjemo da mi u Mađarskoj ne vodimo istragu, nego je za nju zadužen DORH" – rekli su u mađarskom tužiteljstvu.

Mađarsko tužiteljstvo zaprimilo je zahtjev hrvatskog Državnog odvjetništva koje vodi istragu u slučaju afere koja povezuje MOL, OTP banku, Podravku i Inu o pribavljanju određene dokumentacije ili informacija koje bi hrvatskim tužiteljima pomogle u rješavanju tog slučaja. Taj je zahtjev, potvrdili su nam danas u sjedištu mađarskog tužiteljstva u Budimpešti, stigao jučer, a Mađari su mu dodijelili status hitnosti, što znači da im je to prioritetan zadatak na koji će odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

>>Odvjetnik Marković: Nisam veza između Ine i Podravke

O čemu je točno riječ, odnosno koje su informacije hrvatski tužitelji zatražili od mađarskih kolega, ostalo nam je nepoznato jer, objasnio nam je glasnogovornik mađarskog tužiteljstva Zoltan Borbely, Hrvati vode istragu i jedino je DORH ovlašten davati informacije u tom predmetu.

– Zaista dobro surađujemo s hrvatskim tužiteljstvom i napravit ćemo sve što od nas budu tražili u slučaju koji istražuju. Napominjemo da mi u Mađarskoj ne vodimo istragu, nego je za nju zadužen DORH – rekli su u mađarskom tužiteljstvu. O kompleksnosti traženih informacija ovisi u kojem će ih roku Mađari isporučiti našem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, ali s obzirom na status hitnosti, one bi u Hrvatsku trebale što prije stići.

Večernji list je, naime, prvi objavio kako je MOL dao depozit OTP banci, za koji u toj mađarskoj naftnoj kompaniji tvrde da je bio samo tehnički, a ne u novcu, koja je, pak, Podravki odobrila kredit za njezine dionice. Problem je u tome što je Podravku MOL-u jamčila da će mu, ako ne bude mogla vratiti kredit, dati Inine dionice. Međutim, Podravka nema dionice te kompanije koja je u većinskom vlasništvu mađarskog MOL-a. OTP je, pak, taj kredit preuzeo od Merrill Lyncha, za koji je Večernji list otkrio kako je ta banka bila savjetnik u privatizaciji Ine, ali i jedan od autora plana preuzimanja Podravke.

OTP banka, pak, čvrsto odbija tvrdnje koje se odnose na dr. Sandora Csanyija, a koje su objavljene na 7. stranici Večernjeg lista u izdanju od 9. veljače 2010. Te se tvrdnje pozivaju na neimenovane mađarske novinare, što otvara mogućnost dovođenja čitatelja u zabludu.



Ivo Sanader
Bivši hrvatski premijer, iz još nerazjašnjenih razloga, dao je ostavku 1. srpnja 2009. godine. Tjednik Nacional tvrdi da je kontrolirao pregovore o privatizaciji Ine u kojima se pojavljuju čudne veze s kreditiranjem koprivničke prehrambene kompanije Podravke.

Damir Polančec
Bivši potpredsjednik Vlade, prisiljen na ostavku zbog sumnje u umiješanost u operaciju Spice. Vodio je drugi krug privatizacije Ine i pregovore s mađarskom naftnom kompanijom u kojima je MOL dobio kontrolna upravljačka prava u Ini. Pod istragom DORH-a.

INA
Hrvatska naftna kompanija, do 2003. godine u 100-postotnom državnom vlasništvu. Račanova vlada te godine privatizira 25 posto Ine, što kupuje mađarski MOL. Privatizaciju je vodio tadašnji ministar gospodarstva Ljubo Jurčić, sadašnji šef NO-a Podravke.

MOL
Godine 2003. mađarska naftna korporacija kupuje 25 posto Ine, a u drugome krugu privatizacije stječe 47,15 posto dionica. Kontrolira Ininu upravu i NO. Potvrdili da su dali 35 milijuna eura pozadinskoga jamstva OTP-u za kreditiranje operacije Spice.

Merrill Lynch
Američka investicijska banka, operativni kreator operacije Spice i financijski savjetnik hrvatske Vlade za drugi krug privatizacije Ine. U srpnju 2007. godine daju 24,7 milijuna eura kredita za Podravkine dionice, nakon čega se one deponiraju na Maltu.

OTP
Suvlasnik MOL-a. Dali su kredit od 34,2 milijuna eura za Podravkine dionice deponirane na Malti, uz pozadinsko jamstvo MOL-a. Nakon višemjesečne šutnje priopćili su kako su sve kreditne uvjete – uključujući Inine dionice kao jamstvo – preuzeli od Merrill Lyncha.

Zoran Marković
Savjetnik hrvatske Vlade u drugome krugu Inine privatizacije 2005./2006. godine, a od lipnja 2009. godine direktor tvrtke Fima Ami ltd na Malti. S OTP-om pregovarao o kreditu za Podravkine dionice, za koji je pozadinsko jamstvo dao MOL.

Zdravko Šestak
Bivši šef Podravkine uprave, trenutačno u istražnome zatvoru u Remetincu zbog operacije Spice. Navodno je potpisao ugovor kojim Podravka banci OTP jamči Ininim dionicama iako koprivnička kompanija tih dionica nema. Polančecov prijatelj i kum.

Ljubo Jurčić
Ministar gospodarstva u Račanovoj vladi, koja je 2003. godine prodala 25 posto Ine mađarskome MOL-u. Od rujna 2009. godine šef Podravkina Nadzornog odbora kao predstavnik Vlade. Vidio je ugovore s OTP-om.

Jadranka Kosor
Hrvatska premijerka od Sanaderova odlaska. Tri dana nakon njezina susreta s mađarskim premijerom u siječnju ove godine banka OTP dostavila je DORH-u ugovore o kreditiranju Podravke s Ininim dionicama kao jamstvom.

Komentara 10

MO
momak23
08:41 11.02.2010.

DORH vodi istragu o povezanosti mola,ine,otpa i Merill Lyncha stoga novinari ne trebaju voditi istragu umjesto njih..

GA
gala
14:32 11.02.2010.

previše je ovdje ljudi i kompanija upleteno, bojim se da ćemo tek osjetiti razmjere privatizacije ine.

OB
-obrisani-
20:09 10.02.2010.

Potpisnik Ugovora sa Medjarskom je osoba X Ime i prezime ce biti objavljeno nakon napustanja Predsjednicke fotelje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije