Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Maestro: Sud prihvatio Stanićevu jamčevinu od 2 milijuna kuna

05.11.2008.
u 10:27

Zagrebački Županijski sud prihvatio je ponudu poduzetnika Svjetlana Stanića, optuženog u slučaju "Maestro", da se uz jamčevinu od dva milijuna kuna tijekom suđenja brani sa slobode.

No, predstavnici USKOK-a već su najavili žalbu na takvu odluku, o kojoj će odlučivati Vrhovni sud.

Po riječima suca Vladimira Pavlekovića, koji vodi postupak protiv Stanića i bivšeg potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Ivana Gotovca, Stanić će moći izaći iz pritvora kada položi novac u sudsku blagajnu i obeća da će se odazivati raspravama.

Stanićev odvjetnik Anto Nobilo kazao je kako do sada nitko u Hrvatskoj nije ponudio toliki iznos jamčevine te da je strah od njegova ponovnog bijega "suprotan osnovnoj ljudskoj logici, a kamoli logici poslovnog čovjeka".

- Čovjek dolazi dobrovoljno i postavlja se pitanje zašto bi ostavljao novac ako želi pobjeći i lišiti se tog novca - ustvrdio je Nobilo izlazeći iz zgrade Županijskog suda.

Inače, Stanić je u sudnici ustvrdio da se nije krio i bježao te da je u dva podneska od suda zatražio da ga se ispita na nadležnom sudu u BiH, gdje živi. No, sud mu na to, tvrdi, nikada nije odgovorio.

Stanića USKOK tereti da je Gotovcu kao mito poklonio peku i platio mu putovanje u Monte Carlo te ga potaknuo na zloporabu položaja i ovlasti kako bi mu omogućio da po što povoljnijim uvjetima dođe do dionica i imovine društava iz portfelja Fonda. Riječ je o dionicama "Dalmacijavina" i splitskoga hotela "Bellevue".

Osim toga Stanić je, po USKOK-ovim tvrdnjama, Gotovca pozvao na ljetovanje na svojoj 23-metarskoj jahti, ponudio mu pozajmicu za trgovanje na burzi, kao i mjesto svog savjetnika kada ode iz HFP-a.

Gotovac i Stanić ne osjećaju se krivima
Očitujući se o imovini Stanić je, međutim, kazao da 23-metarski brod nije njegov, već u vlasništvu tvrtke za leasing. Vlasnik tvrtke iz Kreševa i splitskoga trgovačkog društva "Stanić grupa" kazao je i da za razliku od tvrdnji iz istrage nema mjesečnu plaću od 12.000 eura, nego svega 1200 eura.

Gotovac je kao imovinu naveo stan i poslovni prostor u Zagrebu te obiteljsku kuću u unutrašnjosti Istre.

Sudsko vijeće Županijskog suda prihvatilo je i sve predložene dokazne prijedloge, među kojima je i ispitivanje petnaestak svjedoka. Od poznatijih imena tu su predsjednik HFP-a Grga Ivezić, koji je već svjedočio u istrazi slučaja "Maestro".

Gotovac je na sud na Zrinjevcu došao sa slobode jer je sredinom listopada pušten iz pritvora u kojemu je proveo 16 mjeseci, dok je Stanića pravosudna policija dovela iz zatvora u Remetincu, gdje je od prošlog tjedna kada se predao hrvatskim vlastima. Njegovu ponudu od pola milijuna kuna jamčevine za obranu sa slobode Vrhovni je sud ranije odbio ocjenjujući je preniskom.

Obojica su, nakon što im je pročitana USKOK-ova optužnica, ustvrdili da se ne osjećaju krivima niti po jednoj točki optužnice.

Suđenje Staniću i Gotovcu nastavlja se 17. prosinca.

(Hina)


Više o temi

Akcija "Maestro", to jest policijsko-uskočka tajna istraga korupcije u HFP-u, doživjela je vrhunac u lipnju prošle godine kada su uhićena trojica potpredsjednika Fonda i još nekoliko osoba. Sudska istraga završila je krajem siječnja, a USKOK je sredinom veljače podigao optužnicu. No, od tada pa do početka suđenja prošlo je gotovo punih devet mjeseci. Preostalih osmero optuženika u ovom slučaju na optuženičkoj bi se klupi trebali naći 10. studenoga, a sudit će im sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Ivane Kršul.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije