TRAGEDIJA SE MOGLA IZBJEĆI? Majka Antonija H. tvrdi da ga su ga iz čekaonice poslali kući

Majka napadača: Dan prije napada molio je da ga prime na psihijatriju

Autori: Sonja Hoffman, M. Pejković Kaćanski
19.04.2009.
u 15:43

Bolnica i liječnici na psihijatriji krivi su za ovo što se dogodilo na Benama – kazala nam je danas uplakana majka duševno oboljelog 32-godišnjeg Antonija H. koji je u nedjelju na Benama iščupao bebu iz kolica i bacio je na tlo, zbog čega je zadobila teške ozljede glave i mozga, pa se liječnici KBC-a Split još bore za njezin život.

Beba koju je bacio duševni bolesnik i dalje kritično

Zbog osiguranja skratili maksimalan boravak u bolnici

Nakon napada samoga sebe tukao kamenjem


Maltretirao obitelj
Njezin se sin, kazala je, liječi već deset godina, a u četvrtak je, osjetivši da mu se stanje pogoršalo, sam otišao na psihijatriju i molio liječnike da ga prime.

– Rekli su mu da nema mjesta u bolnici, a mene su nazvali i objasnili da osim što nemaju mjesta moj sin nema zdravstvenu knjižicu. Izgubio ju je, no ima uredno osiguranje – tvrdi očajna majka Antonija H. Bio je on, tvrdi, normalan mladić dok mu prije deset godina dileri nisu dali speed od čega je “puk'o na mozak”. Odlazio je na liječenja, bio u bolnici na Ugljanu, a kada bi se vratio, bio bi dobro mjesec dana dok bi uzimao lijekove.



Monstrum - Antonio H. evidentirani je diler i nasilnik
Foto: 24 sata

– No opet bi ga 'uhvatilo'. Ustajao bi noću, hodao po kući, maltretirao sve, osobito sestru. Kad je prvi put uzeo ecstasy, razbio je čašu i po krhotinama stakla vukao je čupajući je za kosu – otkrila je majka.

Molila je, dodaje, socijalnog radnika da ga ostave u bolnici jer je često govorio da će se ubiti.

– Jadna ti sam ja. Žao mi je novorođenčeta, što to nije napravio nekoj pijančini? Žao mi je roditelja djeteta, sutra bih se s njima sastala – ogorčena je majka na liječnike i pravnu državu.

Beba bila konkurencija
Liječnici tvrde da je Antonio H. psihotični bolesnik.

– Takvi bolesnici žele biti mala, zaštićena djeca, a svako dijete u trenucima napada doživljavaju kao konkurenciju – objašnjava prof. dr. Vladimir Gruden, psihijatar koji je često vještačio u sličnim slučajevima. Takvi bolesnici u trenutku napada, kaže, žive u svojoj realnosti koja nema veze sa stvarnim svijetom, a dijete doživljavaju kao smetnju.

– Ako vještačenje dokaže da je pacijent u trenutku napada bio neubrojiv, neće biti proglašen krivim – objašnjava prof. Gruden. Tada slijedi postupak trajnog oduzimanja sposobnosti odlučivanja temeljem kojeg ga se može smjestiti na neki od zatvorenih forenzičnih odjela u kojima može provesti i nekoliko godina.


Foto: Vanja Zubčić

– Problem je u tome što se takve pacijente, unatoč tome što su katkad agresivni, ne smije prisilno zatvarati sve dok ne ugroze svoje ili tuđe živote – istaknuo je prof. Gruden. No često se događa da i kada ih liječnici proglase nesposobnima, obitelji nakon određena vremena traže ponovno vještačenje da im se taj status promijeni.

– I to se događa, jer je pacijentu nakon liječenja bolje, pa psihijatrima ostaje jedino da u otpusno pismo upišu oprez, kontrola i terapija – otkriva dr. Gruden.
Prikupio više od deset kaznenih djela

Nakon krim-obrade, napadač Antonio H. (32) danas je zbog pokušaja ubojstva priveden splitskom istražnom sucu Davoru Svalini. Određen mu je pritvor od mjesec dana. Antonio H. je do sada prikupio više od deset kaznenih prijava, uglavnom zbog nasilničkog ponašanja te neovlaštene proizvodnje i prodaje droge.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije